LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-01-2007, 12:14 PM   #1
Enochs
Member
 
Registered: Jun 2007
Location: Georgia
Distribution: Fedora
Posts: 50

Rep: Reputation: 17
Angry No sound. Sound card: Intel 82801G using a Conexant codec


Ok, I have Fedora 7 loaded on a Toshiba Satellite P100 (no exact model#-custom built) laptop with a x86_64 Core2 Duo T7200 processor and my sound card is Intel 82801G using a Conexant codec. Problem, no sound. I have unmuted everything. I have loaded the latest alsa dirvers (1.0.14). I have tried adding "options snd-hda-intel model=3stack" to my modprob.conf as many have suggested. I also tried Ubuntu 5.1 and Sabayon 3.3 and also had no sound. I think that I may have to rewrite / reload my DSDT file as per the following link (http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_Toshiba_Satellite_P100) that claims my Conexant codec is not currently supported but I was hoping that someone might know an easier fix before I jump into this very complicated work-around.

----Quote from the above link--------------------------------
Bug: Kernels version 2.6.19 and lower and alsa-driver releases 1.0.13 and lower do not support the Conexant codec used in these notebooks
The Conexant codec used by these notebooks is not supported by the version of alsa in the kernel (as of kernel 2.6.19) or the 1.0.13 alsa-driver release. There is a work in progress and possibly unstable patch under development - [[4]]. This patch has been included in the alsa development repository and was tested as working with a Satellite P100 PSPA6A-01JO17 on 26th November, 2006.
----end quote-----------------------------------------------

And this link (http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=122145) explains the procedure to build, load, and run a custom DSDT. I am not looking forward to trying this at all....someone please tell me it's not my DSDT and offer me an easier fix! PLEASE. I just want sound and I am willing to make sacrifices for an easier fix.

Thanks,


_______________________NOTHING BUT SYSTEM PARAMETERS BELOW___________________________

Sun Jul 1 10:53:25 EDT 2007

------- lspci --------
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express PCI Express Root Port (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce Go 7600] (rev a1)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
0a:04.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
0a:04.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments PCIxx12 OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
0a:04.2 Mass storage controller: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
0a:04.3 Generic system peripheral [0805]: Texas Instruments PCIxx12 SDA Standard Compliant SD Host Controller
0a:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation PRO/100 VE Network Connection (rev 02)


------- /etc/modprobe.conf --------
alias eth0 e100
alias scsi_hostadapter ata_piix
alias wlan0 iwl3945
options snd cards_limit=8
alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel index=0 model=3stack
alias snd-card-7 snd-usb-audio
options snd-usb-audio index=7
# My added ALSA lines
alias char-major-116 snd
# My added OSS/Free lines
alias char-major-14 soundcore
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss

------- /etc/asound.conf --------
#Generated by system-config-soundcard
#If you edit this file, don't run system-config-soundcard,
#all your changes here could be lost.
#SWCONF
#DEV 0
defaults.pcm.card 0
defaults.pcm.device 0
defaults.ctl.card 0

------- aplay -l --------
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: Conexant Digital [Conexant Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

------- amixer --------
Simple mixer control 'Master',0
Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined
Playback channels: Front Left - Front Right
Limits: Playback 0 - 43
Mono:
Front Left: Playback 32 [74%] [on]
Front Right: Playback 32 [74%] [on]
Simple mixer control 'PCM',0
Capabilities: pvolume
Playback channels: Front Left - Front Right
Limits: Playback 0 - 255
Mono:
Front Left: Playback 191 [75%] [-12.80dB]
Front Right: Playback 191 [75%] [-12.80dB]
Simple mixer control 'LineIn',0
Capabilities: cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
Capture exclusive group: 0
Capture channels: Mono
Mono: Capture [off]
Simple mixer control 'IEC958',0
Capabilities: pswitch pswitch-joined
Playback channels: Mono
Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'Ext Mic',0
Capabilities: volume pswitch
Playback channels: Front Left - Front Right
Capture channels: Front Left - Front Right
Limits: 0 - 23
Front Left: 42 [183%] [63.00dB] Playback [on]
Front Right: 42 [183%] [63.00dB] Playback [on]
Simple mixer control 'Int Mic',0
Capabilities: volume pswitch
Playback channels: Front Left - Front Right
Capture channels: Front Left - Front Right
Limits: 0 - 23
Front Left: 41 [178%] [61.50dB] Playback [on]
Front Right: 41 [178%] [61.50dB] Playback [on]
Simple mixer control 'IntMic',0
Capabilities: cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
Capture exclusive group: 0
Capture channels: Mono
Mono: Capture [on]

------- /proc/asound/version --------
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14.
Compiled on Jun 14 2007 for kernel 2.6.21-1.3228.fc7 (SMP).

------- rpm -q alsa-lib --------
alsa-lib-1.0.14-0.4.rc3.fc7
alsa-lib-1.0.14-0.4.rc3.fc7

------- rpm -q alsa-utils --------
alsa-utils-1.0.14-0.7.rc2.fc7

------- /proc/asound/modules --------
0 snd_hda_intel

------- /proc/asound/pcm --------
00-01: Conexant Digital : Conexant Digital : playback 1
00-00: CONEXANT Analog : CONEXANT Analog : playback 1 : capture 1

-
 
Old 07-01-2007, 01:03 PM   #2
St.Jimmy
Member
 
Registered: Jun 2006
Location: Boaz,Alabama
Distribution: Ubuntu 10.10 / Windows 7 Pro 64-Bit / Snow Leopard 10.6.4 64-Bit
Posts: 152

Rep: Reputation: 30
download and compile this
 
Old 07-02-2007, 05:35 PM   #3
Enochs
Member
 
Registered: Jun 2007
Location: Georgia
Distribution: Fedora
Posts: 50

Original Poster
Rep: Reputation: 17
Just a hunch?

Quote:
Originally Posted by St.Jimmy
download and compile this

When I build this I get a string of errors. I am going to try one more time when I get home in about an hour. I don't know if this very old driver is compatable with my very new computer but let me try once more. Did you find this fix on a know bug list or is it just a hunch?
 
Old 07-02-2007, 06:05 PM   #4
Enochs
Member
 
Registered: Jun 2007
Location: Georgia
Distribution: Fedora
Posts: 50

Original Poster
Rep: Reputation: 17
Newbe Question

Quote:
Originally Posted by St.Jimmy
download and compile this
Ok, I have compiled your driver and tried to install it again. Every time I reboot it still says that I still have the current version. I am new to Linux...is there something special that has to be done to roll back the driver to a previous version? It gives a lot of errors when I run the make command. The modprobe commands to insert the modules into the kernel give no errors but I think they are just reinserting my 1.0.14 drivers.
 
Old 07-02-2007, 09:14 PM   #5
Enochs
Member
 
Registered: Jun 2007
Location: Georgia
Distribution: Fedora
Posts: 50

Original Poster
Rep: Reputation: 17
FIXED !! At a small cost....



I posted this problem on two forums and found that at this time a total fix for Toshiba users is only available by custom building your own DSDT but if you are willing to sacrifice your power management functions (and I was) then you just boot with "acpi=off irqpol" in your boot command line (boot/grum/menu.lst and add the line to the end of your kernel line).

Sound is perfect now!! When a better fix is in place (being worked on as we speak) then I can simply 'undo' and have my power management options back. Too easy.

A BIG THANKS TO GRUEMASTER @ BUGZILLA.REDHAT
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound card not detected - Intel 82801G, ALSA 1.0.14 as2100 Linux - Hardware 5 06-11-2007 10:21 PM
fc6 intel 82801g sound card problems phaedrusarphan Linux - Hardware 1 01-28-2007 06:40 PM
Suse 10.1 Intel Ich7 82801g Rev.2 Sound Card Problem locque Linux - Hardware 14 12-21-2006 12:45 AM
How to get a Intel 82801G sound card to work after installation dussel Linux - Hardware 4 05-22-2006 11:43 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:30 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration