LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-25-2009, 10:49 AM   #1
jpacooper
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2009
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
No sound over HDMI Video Card with GeForce 9500GT


I have installed a Asus EN9500GT rev 2.0 video card featuring Nividia 9500 chipset and HDMI output.

The problem I am having is getting sound over hdmi to my tv.

Here are some details:

root@mythServer:/etc# uname -r
2.6.27-9-generic

root@mythServer:/proc/asound# cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.17.


Linux is not recognizing the video card as a sound card- I don't know if that should be the case:

root@mythServer:/etc# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC885 Analog [ALC885 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC885 Digital [ALC885 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

root@mythServer:/etc# lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
00:0a.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 5)
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [IDE mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3a)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB700/SB800 IDE Controller
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:14.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI2 Controller
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9500 GT (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
03:0e.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)

And here is output of lspci -vvv for just video card:

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9500 GT (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8295
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0
Interrupt: pin A routed to IRQ 18
Region 0: Memory at fa000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Region 1: Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Region 3: Memory at f8000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=32M]
Region 5: I/O ports at ef00 [size=128]
[virtual] Expansion ROM at fb000000 [disabled] [size=512K]
Capabilities: [60] Power Management version 3
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [68] Message Signalled Interrupts: Mask- 64bit+ Queue=0/0 Enable-
Address: 0000000000000000 Data: 0000
Capabilities: [78] Express (v2) Endpoint, MSI 00
DevCap: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s <1us, L1 <4us
ExtTag+ AttnBtn- AttnInd- PwrInd- RBE+ FLReset-
DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
RlxdOrd+ ExtTag+ PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop+
MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 512 bytes
DevSta: CorrErr- UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend-
LnkCap: Port #0, Speed 5GT/s, Width x16, ASPM L0s L1, Latency L0 <512ns, L1 <1us
ClockPM- Suprise- LLActRep- BwNot-
LnkCtl: ASPM Disabled; RCB 128 bytes Disabled- Retrain- CommClk+
ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
LnkSta: Speed 5GT/s, Width x16, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-
Capabilities: [b4] Vendor Specific Information <?>
Capabilities: [100] Virtual Channel <?>
Capabilities: [128] Power Budgeting <?>
Capabilities: [600] Vendor Specific Information <?>
Kernel driver in use: nvidia
Kernel modules: nvidiafb, nvidia

I am not really sure where to start, I have googled this quite a bit. I don't even know if the video card should be recognized as a soundcard. Thanks in advance.
 
Old 01-26-2009, 10:17 PM   #2
Drakeo
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: Urbana IL
Distribution: Slackware, Slacko,
Posts: 2,559
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 216Reputation: 216Reputation: 216
your really may run into troubles with that card nvidia has us only up to the 8000 series. for support
 
Old 02-03-2009, 05:07 PM   #3
jpacooper
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2009
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
that's a bummer. I started out with a GIGABYTE MA78GM-S2HP mobo with integrated Radeon 3200. I had the same problems trying to get audio over HDMI. After hearing everyone in the Linux community warn not to mess with ATI and go for NIVIDIA I assumed my problem was ATI. Otherwise I would have never bought this card!!
I am not without audio though. My tv conveniently has audio inputs for HDMI and I am just running the sound out from the regular sound jack on the linux box. I guess it is possible that the TV is not set up to handle sound over HDMI, but I don't have another tv to test on. Now that I have some kind of audio, I'm not worried about it anymore. If anyone figures it out let me know!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Sparkle GeForce 9500GT 1GB LXer Syndicated Linux News 0 11-08-2008 08:41 PM
How to install a NVIDIA Geforce 9500GT? maiden2 Ubuntu 1 10-03-2008 11:17 AM
How to install a NVIDIA Geforce 9500GT on Hardy? maiden2 Ubuntu 1 10-02-2008 01:40 PM
No Picture, onboard video and geforce fx 5500 vid card on system, using geforce?? dragoncorp.org Linux - Newbie 1 04-17-2006 01:56 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:24 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration