LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-16-2009, 10:53 AM   #1
sreeharsha.t
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: Mumbai, India
Distribution: Fedora 9, 10,11, RHEL 5
Posts: 67

Rep: Reputation: 18
No sound on headphone's jack? Normal sound output OK


Hi,

I have installed Fedora 10-x86_64. I was happy and content with the distribution. Earlier, I found that there is no sound on my headphone's jack where as the normal sound output from my laptops's speakers is OK. I fiddled with the available mixers but couldnt get anything. There seem to be 5 different mixers (HDA, ALSA, OSS), 3 for the playback and 2 for the capture.

I am using an acer 4530 laptop. It has a nvidia Nforce MCP77 chipset.

and the o/p
lsmod| grep snd :
Code:
snd_hda_intel         476576  3 
snd_seq_dummy          11396  0 
snd_seq_oss            39104  0 
snd_seq_midi_event     14848  1 snd_seq_oss
snd_seq                61968  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         15380  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            52224  0 
snd_mixer_oss          23168  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                85512  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_timer              30352  2 snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc         16656  2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              16392  1 snd_hda_intel
snd                    68984  16 snd_hda_intel,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore              14992  1 snd
I did a alsa-info and upload the details at:
http://www.alsa-project.org/db/?f=a4...30741884e7b8a2

Any help on this?

Last edited by sreeharsha.t; 02-16-2009 at 10:57 AM.
 
Old 02-16-2009, 11:37 PM   #2
sreeharsha.t
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: Mumbai, India
Distribution: Fedora 9, 10,11, RHEL 5
Posts: 67

Original Poster
Rep: Reputation: 18
Thumbs up

hey yo!!

I got the sound o/p on my headphones jack. This time, I included all the available options such as (surround, front speaker, PC speaker) in the alsa mixer. The surround one is muted by default, so I tried unmuting it and it worked!! strangely my headphones jack is being called as surround speaker jack by alsa mixer.

I guess alsa has detected my sound card as a 5.1 sound card and it mapped my headphones out jack to the surround speaker jack. To support this, even when I plug my headphones, the normal PC speaker which is mapped as 'front speaker' is still playing. I have to mute it manually to cut the audio from it.

I tried the command alsaunmute command and it says that it 'guessed the card "HDA Intel" "ALC888" .... '

From the above line its evident that it didnt determine my sound card exactly and that's why the mapping errors.

Is there a way in which we can specify the type or operational mode of my sound card to set it to work as a stereo one, not as 5.1??
 
Old 06-13-2009, 07:57 AM   #3
shri19
LQ Newbie
 
Registered: May 2009
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Cool

thanx a lot buddy. i went through weeks of struggle to fix this issue on my acer 4530. million thanx to u for this simple tip.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] start jack sound server as normal user hoodooman Linux - Software 1 10-27-2010 06:17 AM
No sound in headphone's jack, but I do have sound in Speakers shory Linux - Newbie 4 11-02-2008 01:18 AM
No sound in headphone's jack, but I do have sound in Speakers Silverdaz Linux - Newbie 7 09-05-2008 05:12 AM
Low sound from speakers/ No sound from headphone jack with Intel ICH8 Family Audio troydclayton Linux - Hardware 2 03-28-2008 10:18 PM
Sound problem after installing/uninstalling JACK sound server bastupungen Linux - Software 1 02-28-2004 12:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:10 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration