LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-27-2008, 01:09 PM   #1
arkadig
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
no sound debian lenny/xfce


I switched from etch/gnome to lenny/xfce and no sound.

cat /usr/lib/openoffice/share/gallery/sounds/kongas.wav > /dev/dsp

no sound



~ $ uname -a
Linux Gel-DeskT 2.6.22-3-486 #1 Sun Feb 10 19:36:16 UTC 2008 i686 GNU/Linux


~ $ id
uid=1000(arkadi) gid=1000(arkadi) groups=4(adm),20(dialout),24(cdrom),25(floppy),29(audio),44(video),46(plugdev),1000(arkadi)

~ $ lspci -v

00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Unknown device 4720
Flags: medium devsel, IRQ 18
I/O ports at d800 [size=256]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: VIA 82xx Audio
Kernel modules: snd-via82xx

~ $ lsmod | grep snd
snd_via82xx 26392 2
snd_ac97_codec 92580 1 snd_via82xx
ac97_bus 2304 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 38816 0
snd_mixer_oss 15360 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 70152 3 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_page_alloc 10120 2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_mpu401_uart 7936 1 snd_via82xx
snd_seq_dummy 3844 0
snd_seq_oss 29184 0
snd_seq_midi 8224 0
snd_seq_midi_event 7040 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 45136 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 20740 2 snd_pcm,snd_seq
snd_rawmidi 22688 2 snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
snd_seq_device 7820 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq,snd_rawmidi
snd 47076 15 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_mpu401_uart,snd_seq_oss,snd_seq,snd _timer,snd_rawmidi,snd_seq_device
gameport 14472 2 snd_via82xx,analog
soundcore 7264 1 snd



output from alsamixer


/proc/asound/version:
│ │====================
│ │Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14 (Thu May 31 09:03:
│ │
│ │/proc/asound/cards:
│ │===================
│ │ 0 [V8235 ]: VIA8233 - VIA 8235
│ │ VIA 8235 with ALC650D at 0xd800, irq 18
│ │
│ │/proc/asound/devices:
│ │=====================
│ │ 0: [ 0] : control
│ │ 1: : sequencer
│ │ 16: [ 0- 0]: digital audio playback
│ │ 17: [ 0- 1]: digital audio playback
│ │ 24: [ 0- 0]: digital audio capture
25: [ 0- 1]: digital audio capture
│ │ 33: : timer
│ │
│ │/proc/asound/oss/devices:
│ │=========================
│ │ 0: [0- 0]: mixer
│ │ 1: : sequencer
│ │ 3: [0- 0]: digital audio
│ │ 4: [0- 0]: digital audio
│ │ 8: : sequencer
│ │ 12: [0- 1]: digital audio
│ │
│ │/proc/asound/timers:
│ │====================
│ │G0: system timer : 4000.000us (10000000 ticks)
│ │P0-0-0: PCM playback 0-0-0 : SLAVE
│ │P0-0-1: PCM capture 0-0-1 : SLAVE

P0-0-2: PCM playback 0-0-2 : SLAVE
│ │P0-0-4: PCM playback 0-0-4 : SLAVE
│ │P0-0-6: PCM playback 0-0-6 : SLAVE
│ │P0-1-0: PCM playback 0-1-0 : SLAVE
│ │P0-1-1: PCM capture 0-1-1 : SLAVE
│ │
│ │/proc/asound/pcm:
│ │=================
│ │00-01: VIA 8235 : VIA 8235 : playback 1 : capture 1
│ │00-00: VIA 8235 : VIA 8235 : playback 4 : capture 1
 
Old 03-27-2008, 03:23 PM   #2
indienick
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: London, ON, Canada
Distribution: Arch, Ubuntu, Slackware, OpenBSD, FreeBSD
Posts: 1,853

Rep: Reputation: 65
You have [many] more than one sound driver listed in lsmod. Make sure you've unmuted/turned up the sound levels on the right one.
 
Old 03-27-2008, 04:44 PM   #3
arkadig
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
> Make sure you've unmuted/turned up the sound levels on the right one.

Nice: there was gnome-volume-control buried in the menus. You have to unmute a few controls there and then xfce4-mixer - the control on the desktop starts to work.

Thanks again.
 
Old 03-28-2008, 07:37 AM   #4
indienick
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: London, ON, Canada
Distribution: Arch, Ubuntu, Slackware, OpenBSD, FreeBSD
Posts: 1,853

Rep: Reputation: 65
No problem.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Updating Debian Etch to Debian Lenny bartock Debian 4 02-09-2008 08:15 AM
Debian Lenny Sound - very low volume StikShift Debian 6 01-26-2008 04:07 PM
debian lenny streaming video sound problem. greenmeanie Debian 1 01-24-2008 03:19 AM
Debian Lenny on AMB64? jlinkels Debian 4 11-18-2007 07:45 PM
Setting 5.1 sound on debian lenny (AC'97) pliqui Debian 2 07-26-2007 12:57 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:49 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration