Visit Jeremy's Blog.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?


  Search this Thread
Old 01-07-2010, 04:24 AM   #1
Registered: Sep 2006
Posts: 89

Rep: Reputation: 20
No front channel audio with Auzentech Forte on Alsa

I'm running Ubuntu 9.04 and I've just gotten round to updating the sound. The ALSA built in is too old to have support for the X-Fi chip used in the Forte so I built and installed ALSA

On reboot, it detects the card as X-Fi Titanium series (as expected), but when I run the test

speaker-test -D surround51 -c6 -twav
I only get output from Center, Rear Left, Rear Right and LFE - i.e. the front channel is missing.

I'm not sure if there are any ALSA configuration files left lying around from my old sound card (Intel HDA audio) and I've forgotton what they might be called or where they would be.

Can someone tell me the locations of the various ALSA configuration files? Or is this a known thing about the Forte? (Maybe the card has the front two channels wired differently or something) Or maybe there's a configuration option I've missed.

Old 01-07-2010, 07:51 AM   #2
LQ Addict
Registered: Jul 2002
Location: East Centra Illinois, USA
Distribution: Debian Squeeze
Posts: 5,840

Rep: Reputation: 342Reputation: 342Reputation: 342Reputation: 342
Here's how one person did it in Ubuntu 8.04
Old 03-30-2010, 12:59 PM   #3
LQ Newbie
Registered: Mar 2010
Posts: 1

Rep: Reputation: 0

I have the same Problem with my new Auzentech Forte, no front channel audio. Did you solved it somehow?

Old 03-31-2010, 12:51 PM   #4
Registered: Sep 2006
Posts: 89

Original Poster
Rep: Reputation: 20
Unfortunately not, and I've now upgraded to 9.10 still without the front channel :-(


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Converting 6 channel audio to 2 channel audio in a MKV file J_Humphrey Linux - Software 9 10-21-2013 04:27 AM
No audio with Auzentech X-Fi Forte Nightfox Linux - Hardware 4 02-01-2012 05:02 PM
No front panel audio on Suse 11.1 akya Linux - Hardware 3 12-30-2008 12:12 AM
ALSA can only accept one channel natalinasmpf Linux - General 2 02-09-2004 01:53 AM
[ALSA] regulating both front and rear BedriddenTech Linux - Software 0 12-10-2003 09:31 AM

All times are GMT -5. The time now is 05:12 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration