LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   New user; no sound, no usb devices (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/new-user%3B-no-sound-no-usb-devices-336559/)

birdsofprey02 06-23-2005 05:28 PM

New user; no sound, no usb devices
 
Hello,

After much pressure from co-workers, I decided to try my very first installation of Linux on a computer that I had sitting around. Please bare with me as I have absolutely no idea how linux works or how to use it. I barely know what a terminal is or even how to install updates and or programs/applications/drivers.

It was recommended that I use Ubuntu because its a bit more lightweight than Fedora.

My system is an AMD k6_2 450Mhz
FIC Mobo; VIA VT82C58CB chipset
40 Gig Maxtor HDD
CD Burner
ATI Mach 64 Video Card
Yamaha YMF719E-S ISA Sound Card (printed on chip of snd card)

The installation was successful except for the sound and USB devices.

It seems as if the machine does not recognize my sound card which is an ISA sound card and has Yamaha YMF 719E-S printed on the chip of the card. In addition, my standard microsoft USB mouse did not have any detection but I was able to plus a ps/2 mouse in that works fine. Also, I plugged an external hard drive Seagate 160gig USB drive and I do not think that was recognized either.

Once again, I do not know what I am looking for and was not able to figure out any drivers for these items. Even if I did find drivers, honestly I wouldn't know what to do with them.

I ran all the Ubuntu updates from the update wizard application in the top corner of the desktop. If you have any suggestions or can point me in the right direction, any help is appreciated. I sort of have an idea what a kernel is but do not know how to compile one etc. Remember, I really do not know what I am doing so simple tasks would need to be baby spoon fed to me. Thank you.

I read in other posts that it would be helpful to include this... so I ran it from the terminal and included it in this post...

panic@linux:~$ dmesg
Linux version 2.6.10-5-386 (buildd@rothera) (gcc
version 3.3.5 (Debian 1:3.3.5-8ubuntu2)) #1 Tue Jun 7
08:26:42 UTC 2005
BIOS-provided physical RAM map:
BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00
(usable)
BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000
(reserved)
BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000
(reserved)
BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000000fff0000
(usable)
BIOS-e820: 000000000fff0000 - 000000000fff0800 (ACPI
NVS)
BIOS-e820: 000000000fff0800 - 0000000010000000 (ACPI
data)
BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000
(reserved)
255MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 65520
DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:1
Normal zone: 61424 pages, LIFO batch:14
HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:1
DMI 2.1 present.
ACPI: RSDP (v000 FIC
) @ 0x000f81e0
ACPI: RSDT (v001 FIC PA2013 0x42302e31 AWRD
0x00000000) @ 0x0fff0800
ACPI: FADT (v001 FIC PA2013 0x42302e31 AWRD
0x00000000) @ 0x0fff0840
ACPI: DSDT (v001 FIC AWRDACPI 0x00001000 MSFT
0x01000004) @ 0x00000000
ACPI: PM-Timer IO Port: 0x6008
Built 1 zonelists
Kernel command line: root=/dev/hda1 ro quiet splash
No local APIC present or hardware disabled
mapped APIC to ffffd000 (01204000)
Initializing CPU#0
PID hash table entries: 1024 (order: 10, 16384 bytes)
Detected 451.015 MHz processor.
Using pmtmr for high-res timesource
Console: colour VGA+ 80x25
Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 6,
262144 bytes)
Inode-cache hash table entries: 32768 (order: 5,
131072 bytes)
Memory: 252060k/262080k available (1436k kernel code,
9408k reserved, 754k data, 224k init, 0k highmem)
Checking if this processor honours the WP bit even in
supervisor mode... Ok.
Calibrating delay loop... 892.92 BogoMIPS (lpj=446464)
Security Framework v1.0.0 initialized
SELinux: Disabled at boot.
Mount-cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096
bytes)
CPU: After generic identify, caps: 008021bf 808029bf
00000000 00000000 00000000 00000000
CPU: After vendor identify, caps: 008021bf 808029bf
00000000 00000000 00000000 00000000
CPU: L1 I Cache: 32K (32 bytes/line), D cache 32K (32
bytes/line)
CPU: After all inits, caps: 008021bf 808029bf 00000000
00000002 00000000 00000000
CPU: AMD-K6(tm) 3D processor stepping 0c
Checking 'hlt' instruction... OK.
Checking for popad bug... OK.
ACPI: Looking for DSDT in initrd... not found!
ACPI: setting ELCR to 0200 (from 0e00)
checking if image is initramfs...it isn't (bad gzip
magic numbers); looks like an initrd
Freeing initrd memory: 4300k freed
NET: Registered protocol family 16
EISA bus registered
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb4e0, last
bus=2
PCI: Using configuration type 1
mtrr: v2.0 (20020519)
ACPI: Subsystem revision 20050211
ACPI: Interpreter enabled
ACPI: Using PIC for interrupt routing
ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (00:00)
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Via IRQ fixup
PCI: 0000:00:07.3: class 604 doesn't match header type
00. Ignoring class.
ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0._PRT]
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKB] (IRQs 1 3 4 5 6 7 10
11 12 14 15) *0, disabled.
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKA] (IRQs 1 3 4 5 6 7 *10
11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKC] (IRQs 1 3 4 5 6 7 10
*11 12 14 15)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKD] (IRQs 1 3 4 5 6 7 10
11 12 14 15) *0, disabled.
Linux Plug and Play Support v0.97 (c) Adam Belay
pnp: PnP ACPI init
ACPI-1138: *** Error: Method execution failed
[\_SB_.PCI0.ISA_.FDC0._CRS] (Node cfba4380),
AE_AML_BUFFER_LIMIT
ACPI-0158: *** Error: Method execution failed
[\_SB_.PCI0.ISA_.FDC0._CRS] (Node cfba4380),
AE_AML_BUFFER_LIMIT
pnp: PnPACPI: METHOD_NAME__CRS failure for PNP0700
pnp: PnP ACPI: found 12 devices
PnPBIOS: Disabled by ACPI PNP
PCI: Using ACPI for IRQ routing
** PCI interrupts are no longer routed automatically.
If this
** causes a device to stop working, it is probably
because the
** driver failed to call pci_enable_device(). As a
temporary
** workaround, the "pci=routeirq" argument restores
the old
** behavior. If this argument makes the device work
again,
** please email the output of "lspci" to
bjorn.helgaas@hp.com
** so I can fix the driver.
audit: initializing netlink socket (disabled)
audit(1119557428.770:0): initialized
VFS: Disk quotas dquot_6.5.1
Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096
bytes)
devfs: 2004-01-31 Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
devfs: boot_options: 0x0
Initializing Cryptographic API
Activating ISA DMA hang workarounds.
isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: Card 'OPL3-SAX Sound Board'
isapnp: 1 Plug & Play card detected total
serio: i8042 AUX port at 0x60,0x64 irq 12
serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 54 ports,
IRQ sharing enabled
ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
io scheduler noop registered
io scheduler anticipatory registered
io scheduler deadline registered
io scheduler cfq registered
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 8192K size
1024 blocksize
input: AT Translated Set 2 keyboard on isa0060/serio0
EISA: Probing bus 0 at eisa0
Cannot allocate resource for EISA slot 6
EISA: Detected 0 cards.
NET: Registered protocol family 2
IP: routing cache hash table of 2048 buckets, 16Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 16384 bind
32768)
NET: Registered protocol family 8
NET: Registered protocol family 20
Restarting tasks...<6> Strange, kswapd0 not stopped
Strange, kseriod not stopped
done
ACPI wakeup devices:
USB0
ACPI: (supports S0 S1 S4bios S5)
RAMDISK: cramfs filesystem found at block 0
RAMDISK: Loading 4300KiB [1 disk] into ram disk...
done.
VFS: Mounted root (cramfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 224k freed
ACPI: CPU0 (power states: C1[C1] C2[C2])
NET: Registered protocol family 1
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision:
7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes;
override with idebus=xx
VP_IDE: IDE controller at PCI slot 0000:00:07.1
VP_IDE: chipset revision 6
VP_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later
VP_IDE: VIA vt82c586b (rev 47) IDE UDMA33 controller
on pci0000:00:07.1
ide0: BM-DMA at 0xe400-0xe407, BIOS settings:
hda:DMA, hdb:DMA
ide1: BM-DMA at 0xe408-0xe40f, BIOS settings:
hdc:DMA, hdd:DMA
Probing IDE interface ide0...
hda: Maxtor 6E040L0, ATA DISK drive
elevator: using anticipatory as default io scheduler
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hda: max request size: 128KiB
hda: 80293248 sectors (41110 MB) w/2048KiB Cache,
CHS=65535/16/63, UDMA(33)
hda: cache flushes supported
/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0: p1 p2 < p5 >
Probing IDE interface ide1...
hdc: LITE-ON LTR-16102C, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
Probing IDE interface ide2...
Probing IDE interface ide3...
Probing IDE interface ide4...
Probing IDE interface ide5...
Stopping tasks: ==|
Freeing memory... done (457 pages freed)
Restarting tasks... done
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
Adding 746980k swap on /dev/hda5. Priority:-1
extents:1
EXT3 FS on hda1, internal journal
hdc: ATAPI 40X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
parport: PnPBIOS parport detected.
parport0: PC-style at 0x378, irq 7 [PCSPP]
parport0: faking semi-colon
parport0: Printer, Hewlett-Packard HP LaserJet 1100
lp0: using parport0 (interrupt-driven).
mice: PS/2 mouse device common for all mice
input: PS/2 Generic Mouse on isa0060/serio1
ts: Compaq touchscreen protocol output
Capability LSM initialized
device-mapper: 4.3.0-ioctl (2004-09-30) initialised:
dm-devel@redhat.com
md: md driver 0.90.1 MAX_MD_DEVS=256, MD_SB_DISKS=27
cdrom: open failed.
Real Time Clock Driver v1.12
input: PC Speaker
pnp: Device 01:01.01 activated.
gameport: NS558 PnP at pnp01:01.01 io 0x201 speed 710
kHz
Linux agpgart interface v0.100 (c) Dave Jones
agpgart: Detected VIA Apollo MVP3 chipset
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory:
203M
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xe0000000
cpci_hotplug: CompactPCI Hot Plug Core version: 0.2
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: acpi_shpchprm:\_SB_.PCI0 evaluate _BBN
fail=0x5
shpchp: acpi_shpchprm:get_device PCI ROOT HID fail=0x5
pciehp: acpi_pciehprm:\_SB_.PCI0 evaluate _BBN
fail=0x5
pciehp: acpi_pciehprm:get_device PCI ROOT HID fail=0x5
8139too Fast Ethernet driver 0.9.27
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKC] enabled at IRQ 11
PCI: setting IRQ 11 as level-triggered
ACPI: PCI interrupt 0000:00:0a.0[A] -> GSI 11 (level,
low) -> IRQ 11
eth0: RealTek RTL8139 at 0xec00, 00:e0:7d:73:60:7f,
IRQ 11
eth0: Identified 8139 chip type 'RTL-8139A'
8139cp: 10/100 PCI Ethernet driver v1.2 (Mar 22, 2004)
eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
usbcore: registered new driver usbfs
usbcore: registered new driver hub
NET: Registered protocol family 17
ohci_hcd: 2004 Nov 08 USB 1.1 'Open' Host Controller
(OHCI) Driver (PCI)
USB Universal Host Controller Interface driver v2.2
NET: Registered protocol family 10
Disabled Privacy Extensions on device c02f0500(lo)
IPv6 over IPv4 tunneling driver
eth0: no IPv6 routers present
ACPI: Power Button (FF) [PWRF]
ibm_acpi: ec object not found
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version
1.16ac)
apm: overridden by ACPI.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.
atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code
0x82 on isa0060/serio0).
atkbd.c: Use 'setkeycodes e002 <keycode>' to make it
known.

Moloko 06-23-2005 08:03 PM

Not ot confuse you more than needed, but you need to get a basic idea of how Linux works. Ubuntu is nice if your hardware works right out of the box, but it isn't and for that reason you might as well start right away with Debian or Slackware, just to force you to really learn Linux, but even if Ubuntu would have detected all your hardware you still wouldn't know anything about Linux. Using it and knowing it are two different things.

Try Knoppix LiveCd first to check how much of your hardware is detected and figure out with Google whether or not it even works. Be prepared to buy a replacement sound card if needed.

As for your usb HD, find some info on mounting file systems.

Arnaud_B 06-23-2005 08:13 PM

- for the sound can you give us the output of cat /proc/asound/version.
If you have an error it means that alsa is not installed and you should begin by installing it by doing (*as root*--> so you type su and then you will be asked for the root password...):
#apt-get install alsa alsa-oss
- for the usb it is more weird, according to dmesg the modules are loaded... but let's stick to sound for now...
Good luck! :-)
A.
PS: I tend to agree with Moloko, it's your first install and trying something else would probably solve your problem... and I would suggest debian because Ubuntu is debian based and if you already began to look around in it, you'll get pretty much the same commands, etc... in debian... After I personally prefer debian but that's just my choice it does not have to be yours...


All times are GMT -5. The time now is 11:49 PM.