LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 10-27-2006, 02:55 AM   #1
Jakman85
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2006
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
Lexmark x1185 scanner - weird noise...


I have searched high and low for an answer to this problem and only found one post on google about someone having the same problem as me (unfortunately, no one had an answer).

System:
Suse 10.1
kernel: 2.6.16.21-0.25-default
sane: 1.0.18-0.pm2

I have a Lexmark X1185 All-In-One. The only problem i have with it is whenever i try to scan (using xsane or any program that uses the sane drivers) it makes a horrible noise and it fails to scan. Whenever i watch it in action it looks as if the scanner light that moves is trying to go the wrong way and is hitting the back of the unit. I have checked dmesg and it reports no errors and the resulting image is just a bunch of random colors. I believe it is just a sane-backends driver problem, but i cant find any way to remedy it. Thanks for any help and I am more than willing to give you any extra info needed.
 
Old 10-27-2006, 03:13 AM   #2
mickboda
Member
 
Registered: Jul 2002
Location: Sydney
Distribution: Kubuntu Edgy
Posts: 74

Rep: Reputation: 15
Hi,

If this is a new scanner please be sure that you have unlocked the scanner's light. They are secured for shipping.

Otherwise, you may want to consider hooking it up to a windows box to see if it still makes the noise.

If you get the same result, then the problem is with the scanner, otherwise, problems like this are usually caused by drivers.

Try testing it on a windows box and let us know how you go.

Regards

mick
 
Old 10-27-2006, 03:17 AM   #3
Jakman85
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2006
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
The scanner works absolutely fine in windows, and it is not new (I have used it for over a year now).
 
Old 10-28-2006, 11:43 AM   #4
Jakman85
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2006
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
*BUMP*
Its hard for me to believe that there is not a solution somewhere for this. Are there any type of experimental drivers for it?
 
Old 01-05-2007, 05:28 AM   #5
johnboy68
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Location: WV
Distribution: MEPIS
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
Mine is doing the same thing. Did you ever find an answer?
 
Old 01-22-2007, 04:07 PM   #6
Jakman85
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2006
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
nope, I didnt find any answers to it...
 
Old 01-23-2007, 04:50 AM   #7
johnboy68
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Location: WV
Distribution: MEPIS
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
Me too

Me either. I've even installed the latest version of SANE and still no joy.

I've done all the research I can do with no luck. I know Lexmark has terrible Linux support so I wasn't getting my hopes up for this printer but when I found that SANE did support the scanner I was kind of hopeful that it would work until I get a good supported Linux multifunction printer.

I wonder if ANYONE? has got this scanner to work...

Last edited by johnboy68; 01-23-2007 at 04:51 AM.
 
Old 01-29-2007, 09:54 PM   #8
Jakman85
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2006
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
you and I are the only ones I know of that have this problem. Everyone I have talked to on numerous Linux forums who has owned this model says the drivers work...
 
Old 09-05-2008, 11:26 AM   #9
gamesplayer2006
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Question Noise in xsane

I have had the same problem with the lexmark x1185 scanner. The problem is with the driver I presume. In fact the writers of the driver mentioned the problem too, and told the users to be careful as it could damage the hardware. So as of now, no scanner. Bad luck, I guess.
 
Old 10-12-2008, 03:25 PM   #10
gvigorus
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 17

Rep: Reputation: 0
lexmark all in one support

Hi. I've got Lexmark x1155 and have the same issue. I must say that my scanner used to work great under Sane version 18. Then something happened and now it does not work anymore, just makes noise. I tried removing sane and all related libraries and reinstalling everything still no joy. So, keep us posted if someone find a solution.
 
  


Reply

Tags
lexmark, noise, sane, scanner


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lexmark X1185 printer installation marbletn Linux - Hardware 0 01-06-2006 02:32 AM
Help with Lexmark X1185 jameschristie77 Linux - Hardware 0 05-18-2005 10:43 AM
Lexmark X1185 SGT Z Linux - Hardware 1 05-09-2005 10:54 AM
lexmark x1185 printer driver from windows to linux Cii Linux - Hardware 2 02-13-2005 09:55 AM
weird noise in hard drive bob10a Linux - Hardware 4 11-20-2002 06:58 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:58 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration