LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 09-14-2006, 12:07 PM   #1
Matir
Moderator
 
Registered: Nov 2004
Location: San Jose, CA
Distribution: Ubuntu
Posts: 8,507

Rep: Reputation: 118Reputation: 118
Latitude D620 - Headphone Jack Doesn't Work


I just recently got a new laptop at work (a Latitude D620) and when headphones are plugged in to the headphone jack, the system still plays music through the main speakers. Nothing is heard in the headphones. I've tried several things I found online with no luck, but was wondering if anyone else had run into a solution for this.

Relevant data:
Code:
$ lspci
0000:00:1b.0 0403: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
$ lsmod | grep snd
snd_hda_intel          20468  5
snd_hda_codec         163088  1 snd_hda_intel
snd_pcm_oss            56448  0
snd_mixer_oss          20544  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                96708  4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_timer              26884  2 snd_pcm
snd                    60004  14 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore              10784  1 snd
snd_page_alloc         11304  2 snd_hda_intel,snd_pcm
$ uname -a
Linux hcsdwtx 2.6.15-26-686 #1 SMP PREEMPT Thu Aug 3 03:13:28 UTC 2006 i686 GNU/Linux
The alsa mixer contains no settings for this that I could find.

Any suggestions?
 
Old 09-14-2006, 01:52 PM   #2
J.W.
LQ Veteran
 
Registered: Mar 2003
Location: Milwaukee, WI
Distribution: Mint
Posts: 6,642

Rep: Reputation: 69
I can only suggest a couple of very basic things: are you certain that the headphones are completely plugged in? Obviously, once the headphones are plugged in the speakers should be muted. That said, considering that the laptop is brand new, the speakers are working correctly, but the headphones are silent when you plug them in, there's definitely the possibility that your machine's headphone jack is defective.

Last edited by J.W.; 09-14-2006 at 01:53 PM.
 
Old 09-14-2006, 03:17 PM   #3
Matir
Moderator
 
Registered: Nov 2004
Location: San Jose, CA
Distribution: Ubuntu
Posts: 8,507

Original Poster
Rep: Reputation: 118Reputation: 118
Quote:
Originally Posted by J.W.
I can only suggest a couple of very basic things: are you certain that the headphones are completely plugged in? Obviously, once the headphones are plugged in the speakers should be muted. That said, considering that the laptop is brand new, the speakers are working correctly, but the headphones are silent when you plug them in, there's definitely the possibility that your machine's headphone jack is defective.
The headphones do work (tested on multiple devices) and are plugged in fully. I've also tried a different set of headphones with the same results. I do have to consider a defective jack, but I'll try booting into Windows later to test that.

Thanks for the input!
 
Old 09-15-2006, 08:40 AM   #4
ShadowHywind
Member
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Kubuntu
Posts: 38

Rep: Reputation: 15
I was wondering if you ever got your problem solved? I am running into the same problem as well. My Headphones/jack works perfectly in windows, but not in linux(kubuntu). I even went so far to compile the new version of alsa, and it still plays from the speakers
 
Old 09-15-2006, 09:22 AM   #5
Matir
Moderator
 
Registered: Nov 2004
Location: San Jose, CA
Distribution: Ubuntu
Posts: 8,507

Original Poster
Rep: Reputation: 118Reputation: 118
No, I haven't gotten it solved as of yet. I'm contemplating trying to upgrade to a new kernel from source, in hopes that drivers in something like 2.6.17 might work better.
 
Old 09-15-2006, 11:25 AM   #6
ShadowHywind
Member
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Kubuntu
Posts: 38

Rep: Reputation: 15
i also tried that, but i might have done things wrong *still kind of like a newbie*, so if you do try to compile from source, please let me know
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No audio output from headphone jack in a Fujitsu N3410 laptop nigham Linux - Hardware 4 08-14-2006 05:03 PM
no sound from speakers or headphone jack in ibm 600e donnyb General 4 03-27-2006 12:37 PM
No sound from headphone jack jefferai Linux - Laptop and Netbook 0 08-21-2004 05:05 PM
Sound Requires Cord From CD headphone jack to line in to work. danny_beta_read Linux - Hardware 1 03-03-2004 12:25 PM
Headphone jack on CDROM how get sound out? lugoteehalt Linux - Newbie 2 10-27-2003 11:37 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:14 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration