LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 09-09-2004, 02:14 AM   #1
compjinx
Member
 
Registered: May 2003
Posts: 32

Rep: Reputation: 15
ISA shows up in lspci, but my mobo has no ISA slots...


Hmmm... I ran lspci -v and I discovered these lines:

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801BA ISA Bridge (LPC) (rev 01)
Flags: bus master, medium devsel, latency 0

{non-verbos lspci gives me

00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82815 815 Chipset Host Bridge and Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 82815 815 Chipset AGP Bridge (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA/DB/EB PCI Bridge (rev 01)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801BA ISA Bridge (LPC) (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801BA IDE U100 (rev 01)
00:1f.2 USB Controller: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub #1) (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801BA/BAM SMBus (rev 01)
00:1f.4 USB Controller: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub #2) (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801BA/BAM AC'97 Audio (rev 01)
01:08.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82801BA/BAM/CA/CAM Ethernet Controller (rev 01)
01:0b.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905B 100BaseTX [Cyclone] (rev 30)
02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc 3D Rage Pro AGP 1X/2X (rev 5c)

}

Now, last I checked, I had no ISA slots on my motherboard. Why do I have an ISA bridge? Am I totally thinking of the wrong thing here? Does my mobo use the ISA bridge for other purposes?

I compiled my own 2.6.5 kernel a while back, and I disabled ISA support since I didn't think I had it.... ?
 
Old 09-09-2004, 02:58 AM   #2
HappyTux
Senior Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Distribution: Debian AMD64
Posts: 3,513

Rep: Reputation: 64
Re: ISA shows up in lspci, but my mobo has no ISA slots...

Quote:
Originally posted by compjinx

Now, last I checked, I had no ISA slots on my motherboard. Why do I have an ISA bridge? Am I totally thinking of the wrong thing here? Does my mobo use the ISA bridge for other purposes?

I compiled my own 2.6.5 kernel a while back, and I disabled ISA support since I didn't think I had it.... ?
Neither do I but it is still there it is left over legacy junk in the design of the x86 computers.
Code:
>$ lspci
0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8363/8365 [KT133/KM133] (rev03)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8363/8365 [KT133/KM133 AGP]
0000:00:07.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super South] (rev 40)
0000:00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
0000:00:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1a)
0000:00:07.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1a)
0000:00:07.4 SMBus: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super ACPI] (rev 40)
0000:00:07.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio Controller (rev 50)
0000:00:0a.0 Ethernet controller: Linksys NC100 Network Everywhere Fast Ethernet 10/100 (rev 11)
0000:00:0d.0 VGA compatible controller: Matrox Graphics, Inc. MGA 1064SG [Mystique] (rev 03)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440-SE] (rev a3)
 
Old 09-09-2004, 03:01 AM   #3
compjinx
Member
 
Registered: May 2003
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hmmm... just out of curiosity, is there anything that would run on the ISA bridge besides ISA slots?
 
Old 09-09-2004, 03:15 AM   #4
HappyTux
Senior Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Distribution: Debian AMD64
Posts: 3,513

Rep: Reputation: 64
Quote:
Originally posted by compjinx
Hmmm... just out of curiosity, is there anything that would run on the ISA bridge besides ISA slots?
My temperature sensors for one it uses the isa bus as per the directions when I set them up.
Code:
i2c_sensor              2304  1 via686a
i2c_isa                 1600  0
i2c_core               18832  3 via686a,i2c_sensor,i2c_isa
 
Old 09-09-2004, 03:58 AM   #5
compjinx
Member
 
Registered: May 2003
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Really? The reason I was asking is because I am having trouble getting my external modem to work. I plug it into the 9-pin serial port on the back of my computer, but it is not detected at all. I tried running KPPP through all the serial ports, but it just didn't find anything (/dev/modem didn't work, either). Again, I am wondering if this is because I disabled ISA support, and that somehow affected my serial port (hey, I could make that into a snappy tune: "I disabled ISA support / that affected muh serial port!", hmmm maybe I should go do some homework).

Last edited by compjinx; 09-09-2004 at 04:04 AM.
 
Old 09-09-2004, 08:00 AM   #6
HappyTux
Senior Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Distribution: Debian AMD64
Posts: 3,513

Rep: Reputation: 64
Quote:
Originally posted by compjinx
Really? The reason I was asking is because I am having trouble getting my external modem to work. I plug it into the 9-pin serial port on the back of my computer, but it is not detected at all. I tried running KPPP through all the serial ports, but it just didn't find anything (/dev/modem didn't work, either). Again, I am wondering if this is because I disabled ISA support, and that somehow affected my serial port (hey, I could make that into a snappy tune: "I disabled ISA support / that affected muh serial port!", hmmm maybe I should go do some homework).
Well I know pretty much zero about modems having never had the pleasure of needing to use one in my years of linux but what little I do know is this. You need to make sure that you have not disabled the serial ports in your bios and still have the support in the kernel so they are being detected you can check with something like this.

Code:
>$ dmesg | grep tty
ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
And you should see results like I have here and you want the link for the /dev/modem to link to most likely the /dev/ttyS0 the first serial port so if it does not then you would ln -sf /dev/ttyS0 /dev/modem to create the proper link. Now it being a hardware modem (or at least it should be it being an external) you do whatever you normally would to connect this is the part where I have no clue so you are on your own here. Also I believe the serial ports are separate from the ISA support so that should not matter.
 
Old 09-09-2004, 03:41 PM   #7
db391
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Britain
Distribution: Slackware
Posts: 186

Rep: Reputation: 31
i had a similar problem getting the serial port to work (missing /dev/ttyS0) in linux 2.6.7-ck4

when you are configuring your kernel you need to say Yes to 'support for 8250/16550 serial ports' (modules don't work)
also 'find these 8250/16550 ports through ACPI namespace' can be ticked

and this is a PCI serial controller as well so ISA shouldnt have anything to do with the serial ports.
 
Old 09-10-2004, 03:25 AM   #8
compjinx
Member
 
Registered: May 2003
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hey, a big thanks to all you guys.

I recompiled my kernel, following db's suggestions, and after troubleshooting a few more errors--fixed by a few linuxQuestion search--I was bumping along at a peppy 56k--well, you know, less than 56k, but still the internet!

As a side not, I had also been trying to get my smartPCI561 card to work, and it looked promising, with the 2.6 kernel drivers supplied by the company themselves, but I got some funny errors. A few searches essentially yealded the conclusion "give up, and use the external modem". I wish others better luck than I had with the smartPCI561. :-D

Again, thanks to all.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISA client p0rtzer0 Linux - General 1 09-28-2005 01:28 PM
Slots, it isnt PCI, AGP, PCI-E or ISA... what is it ? qwijibow Linux - Hardware 5 01-18-2005 08:00 AM
Isa Nic rshooper Linux - Hardware 2 08-17-2004 05:53 AM
ISA NIC's Jimi_l Linux - Hardware 1 05-09-2004 11:02 PM
Sb Awe 64 (isa) K-Loo Linux - Newbie 4 08-05-2003 07:34 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:20 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration