LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-17-2009, 01:23 PM   #1
loren7
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2009
Location: São Paulo, SP / Brazil
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Internal mic problem - Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family)


Hi,

I am having problems with this audio device. The sound works perfectly, but the internal mic doesn't work. External mic works perfectly too.

My hardware:

Code:
loren7@Loren7 ~ # lspci |grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
loren7@Loren7 ~ # lspci -n |grep 00:1b.0
00:1b.0 0403: 8086:293e (rev 03)

loren7@Loren7 ~ # uname -r
2.6.27-gentoo-r5
I'm using KDE 3.5.9 ...

I tested compiling the package alsa-driver version 1.0.18a, and with the alsa-driver inside the kernel (2.6.30). In both cases the sound works but the internal mic doesn't work. I used the standards configurations.

Any help is welcome ...

Thank's ...
 
Old 09-18-2009, 03:21 AM   #2
noliviercifg
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2009
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
same issue !

same issue : sound and external microphone works well
but no internal microphone !

$ lspci |grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

$ cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Codec: Realtek ALC269
Codec: Intel G45 DEVCTG

$ uname -r
2.6.31-9-generic

(on ubuntu 9.10 alpha 5)
 
Old 09-22-2009, 03:26 PM   #3
loren7
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2009
Location: São Paulo, SP / Brazil
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Maybe the solution ...

Maybe the solution ...

http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=13871

Adriano Loren7
 
Old 03-26-2012, 07:17 PM   #4
jmlm_1970
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Aveiro, Portugal, Europe
Posts: 38
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1
How to make microphone work!

The only solution to make microphone work is to install linux-backports-modules-alsa-generic...

Just go to:

Menu / System / Administration / Synaptic Package Manager

And search and mark for installation:

linux-backports-modules-alsa-generic

tip: if you have multiple versions click on the first and read the description which should inform what name to install...

If after the reboot and mic mute is off, still does not work, just go to terminal and type:

sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

and add or change the following:

options snd-hda-intel model=auto enable=yes

Then Ctrl+X, type Y to write and exit, reboot and mic will work.

Bye and have lots of fun with Ubuntu (the best).
 
Old 03-26-2012, 07:20 PM   #5
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Gentoo
Posts: 15,438
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001Reputation: 4001
Quote:
Originally Posted by jmlm_1970 View Post
The only solution to make microphone work is to install linux-backports-modules-alsa-generic...

Just go to:

Menu / System / Administration / Synaptic Package Manager

And search and mark for installation:

linux-backports-modules-alsa-generic

tip: if you have multiple versions click on the first and read the description which should inform what name to install...

If after the reboot and mic mute is off, still does not work, just go to terminal and type:

sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

and add or change the following:

options snd-hda-intel model=auto enable=yes

Then Ctrl+X, type Y to write and exit, reboot and mic will work.

Bye and have lots of fun with Ubuntu (the best).
You realize that this thread is three years old, and that the OP is running Gentoo? No apt-get, no Synaptic, no backports repository. In short, your solution will at least partially not work.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] ALC268 (Intel HD Audio (ICH9)) problems with 2.6.30-1 kernel. The_Seraphim Linux - Hardware 1 09-14-2009 10:06 AM
Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) Audio device - No mic odiseo77 Linux - Hardware 1 05-14-2009 06:47 AM
Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) LeeroyAtWork Linux - Wireless Networking 3 03-19-2009 11:26 AM
PROBLEM PLAYING AUDIO FILES ON ICH9 Family Chipset LAPTOPS running LINUX 2.6 kernel boonstrap Linux - Laptop and Netbook 1 02-25-2009 03:52 PM
No soundcards found - gentoo - Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) nones Linux - Laptop and Netbook 1 10-18-2006 07:21 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:28 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration