LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-19-2009, 09:03 AM   #1
Flymo
Member
 
Registered: Feb 2008
Location: Often travelling
Distribution: Bodhi Linux 2/3 , Puppy, Knoppix, SliTaz, Raspbian, Kali
Posts: 59

Rep: Reputation: 16
Question Intel X3100 graphics intermittent fault?


This is an annoying thing where at any time at all the screen goes white - or nearly white, with no graphics, text or cursor.
Machine is an ACER 4315 laptop with Celeron 540 and 2G RAM, feels a bit warm to the touch, but temps reported are around 45 to 50 degrees max.
Workaround is to restart X (CTRL-backspace) which usually works in that the screen can come back as X restarts. More reliable and less traumatic is to use CTRL-ALT-F1 to get a terminal, followed by CTRL-ALT-F7 to restore the X screen.
Wrestling with the Intel data does not (so far) reveal any obvious reason why this would happen, unless it is just getting hot and flaky?
Any suggestions? Anybody else seen this?
It does seem to happen more and more often with passing time, so it would probably be good to find and fix this.... <grin>
Best regards, and thanks in advance, Ben
 
Old 08-24-2009, 03:55 AM   #2
Flymo
Member
 
Registered: Feb 2008
Location: Often travelling
Distribution: Bodhi Linux 2/3 , Puppy, Knoppix, SliTaz, Raspbian, Kali
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Question

Bump....
 
Old 10-11-2009, 05:06 AM   #3
Flymo
Member
 
Registered: Feb 2008
Location: Often travelling
Distribution: Bodhi Linux 2/3 , Puppy, Knoppix, SliTaz, Raspbian, Kali
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 16
OK - we are getting an association with the laptop lid being moved up or down. Might be a bad contact in or near the hinges?
Anybody seen that on one of these Acers?

Closing the lid all the way (or using the appropriate function key) to invoke Hibernate in (eg) Ubuntu 8.04.3 LTS then letting it settle down before hitting the keyboard to restore the session often clears the fault.

The Problem is consistent regardless of OS.

This laptop has Ubu 804, Xubu 904, PCLOS 2009, Zenwalk and the Ubu 910 Beta all on the hard drive, accessible via GRUB. Same problem and similar solutions with all of them. It is also used to test varii Live CDs and DVDs from time to time, same problem/workarounds apply. <sigh>

Any ideas folks? Will prise it all open one day, after we have another machine up and running, probably on Ubu/Xubu 910 once it goes final and we have all the home folder transferred and running cleanly.

All the best, Ben
 
Old 07-19-2010, 06:12 PM   #4
Flymo
Member
 
Registered: Feb 2008
Location: Often travelling
Distribution: Bodhi Linux 2/3 , Puppy, Knoppix, SliTaz, Raspbian, Kali
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Thumbs up Finally fixed it!

No-brainer really, pulled it apart, found the cable bundle leading from base to screen, and fiddled with it. Been good ever since.

Found someone with the same problem on YouTube here

All I needed to do was pop off the cover that goes between keyboard and screen pivots, and there by the left pivot was the cable bundle - I just rearranged it a bit, and all was OK.

Marking this as SOLVED now!

All the best, Ben
 
  


Reply

Tags
acer, graphics, intel, x3100


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Compiz X3100 (Intel) Cube badees Linux - Desktop 0 01-26-2009 11:54 PM
X3100 Intel 3-D Games Choppy oceanfirehawk Linux - Hardware 5 12-11-2008 10:05 PM
HP 6710 with X3100 graphics and suspend-to-ram stormik_ Linux - Laptop and Netbook 0 08-19-2008 07:27 AM
Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 and OpenGL 2.0? falcon56215 Linux - Laptop and Netbook 0 06-20-2008 12:24 PM
Intel GM965 (X3100) Graphics Trouble poetic_assassin Linux - Hardware 6 02-19-2008 10:49 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:41 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration