LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   Intel 82865G xorg help! (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/intel-82865g-xorg-help-495191/)

smacarth 10-24-2006 02:43 PM

Intel 82865G xorg help!
 
Hi All- newb question here:
Running Gentoo on a 2.6.17 kernel and trying to get xorg to work. I understand this sounds like a software issue but my question revolves around my integrated video card:

lspci:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller (rev 04)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82915G Integrated Graphics Controller (rev 04)

My question is, why does my card take up two BusID's?? When trying to config xorg, I can only list one BusID or the other. As soon as xorg sees the second BusID, it forgets about the first one and errors out.

xorg.conf file:
Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "i810"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "82915G/GV/910GL Express Chipset Family Graphics Controller"
BusID "PCI:0:2:1"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
EndSection

X -config error message:
(++) Using config file: "xorg.conf.new"
(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
(EE) I810(0): unknown type(0xffffffff)=0xff
(EE) I810(0): VBE initialization failed.
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

SCerovec 10-25-2006 08:18 AM

may be you should modprobe some more modules?
before running X up?

smacarth 10-25-2006 08:51 AM

Can you be a bit more specific? I have the modules running for the graphics card. What else would I need?

SCerovec 10-25-2006 12:49 PM

Quote:

Originally Posted by smacarth

lspci:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller (rev 04)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82915G Integrated Graphics Controller (rev 04)

the device 00:02.0 has a slave : 00:2.1

the slave is a sort of HW extension (dual head? TVout? ???)


Quote:

Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "i810"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "82915G/GV/910GL Express Chipset Family Graphics Controller"
BusID "PCI:0:2:1"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection

I would try to delete one or the other BusID and try it...

smacarth 10-25-2006 03:26 PM

That's a great suggestion... From what I've read, this card is capable of multiple monitor outs - one for CRT and LCD (weird). I don't need the CRT functionality, but I don't know how to disable that BusID. Do you know how to do that?

farslayer 10-25-2006 03:38 PM

just delete that line from the config file...

smacarth 10-25-2006 03:53 PM

I figured that... I mean, how do I disable that busID from the OS? If I just remove it from the config, I get the error:
"(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found"
-OR-
"(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:0) found"
depending on which line I remove from the config file.

SCerovec 10-26-2006 08:21 AM

I think X meand that he has no hooks (no device-nodes in /dev/) to connect to...
Lookup /usr/src/linux*/Documentation aboyt intel's 810 family of chipsets...
find the right kernel modules and load them...
look at /usr/doc/ for intel810 too ;)

dlesaffre 12-02-2006 03:19 AM

I got the same problem, and just solved it thanks to
http://therowes.net/~greg/

Solution: add vm86 support into your kernel

dlesaffre 12-02-2006 03:22 AM

Quote:

Originally Posted by smacarth
I figured that... I mean, how do I disable that busID from the OS? If I just remove it from the config, I get the error:
"(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found"
-OR-
"(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:0) found"
depending on which line I remove from the config file.

these warnings are nothing to worry about:
http://wiki.x.org/wiki/FAQWarningMessages

smacarth 12-04-2006 01:55 PM

It worked perfectly!! Thanks!


All times are GMT -5. The time now is 09:05 AM.