LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 03-12-2005, 06:43 PM   #1
dwdrumrboy
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Posts: 13

Rep: Reputation: 0
i8042 Can't read CTR while initializing i8042


I have installed Red Hat Enterprise 4 WS on a Dell Precision 530 with dual Xeon 2.2 GHz processors and having difficulties when the smp kernel loads.

The installation completed normally, but on the first reboot with the smp kernel attempting to load, I receive the following error: "i8042.c: Can't read CTR while initializing i8042".

After the error, while continuing to load the smp kernel, the Kudzu manager screens appears, but both the PS/2 keyboard and the PS/2 mouse are unresponsive. The Kudzu manager times out after 30 seconds and the OS continues to load. The login screen appears but still the same error of the unresponsive keyboard and mouse. I have to hard power-down the workstation to restart.

After the 2nd restart, I load the single processor kernel, and the system continues with the first time configuration screens, continues to load the OS and all is fine.

I ran up2date and installed all available updates, including the smp kernel 2.6.9-5.0.3.EL. After the updates completed successfullly, I restarted the workstation.

The new smp kernel 2.6.9-5.0.3.EL attempts to load, which I want it to do, but I receive the same error message, "i8042.c: Can't read CTR while initializing i8042", which then renders the keyboard and mouse useless.

The Precision 530 BIOS is at it's most current revision of A11, per the Dell website and has 1 GB of rambus PC800 memory.

I can get the system to boot with the uni-processor kernel, but not the smp kernel.

Any suggestions would be greatly appreciated.

Thanks - dwdrumrboy
 
Old 03-12-2005, 08:12 PM   #2
dwdrumrboy
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Got smp to work and 4 processors are showing in the system monitor, (hyper-threading enabled).

Had to set USB Emulation to "OFF" in the BIOS.

Thanks
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RP10 - Not Initializing Lnx805 Linux - Software 9 09-25-2005 04:17 PM
didn't find virtual text console ctr+alt+F1 like ? viji2ks Linux - Software 4 08-08-2005 09:03 AM
monitor going out after initializing orion2087 Suse/Novell 4 01-06-2005 01:15 AM
linux equivilant to ctr+alt+del aggierian Linux - Newbie 5 06-09-2004 08:06 AM
GeForce SuSe 9.0 hangs on boot and X ctr-alt-bspace bigearsbilly Linux - Hardware 1 03-07-2004 10:14 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:46 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration