LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-12-2004, 12:24 PM   #1
Goeland86
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: california - but I'm in school in Maine
Distribution: Gentoo Linux
Posts: 36

Rep: Reputation: 15
Angry How to set up ALSA on gentoo with an ali-5451?


I just recently finished installing gentoo on my laptop, and everything works perfectly. However, I can't seem to set up the sound properly. I compiled all the modules necessary (I think) but when I try to launch esd I get the error message "audio_alsa: no cards found!"
How do you set it up properly, and which modules do you need to load, and in what order?
This is really annoying, as everything works fine otherwise. The acpi, the cpu frequency modules, compilations...
Thanks for helping out
 
Old 03-12-2004, 09:52 PM   #2
clar77
Member
 
Registered: May 2002
Location: Baltimore,MD
Distribution: RH8.0 FC1/2.6.1 MacOsX 10.3
Posts: 53

Rep: Reputation: 15
did you check the alsa how-to a gentoo.org ? Also the forums there have a ton of stuff re alsa. What kernel are you using 2.6.x ? Are you drivers compiled in the kernel correctly or as modules ?

did you try :

# /etc/inid.d/alsasound start


as root ?

Gentoo is a great distribution.. have fun.
Chris
 
Old 03-12-2004, 09:56 PM   #3
Goeland86
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: california - but I'm in school in Maine
Distribution: Gentoo Linux
Posts: 36

Original Poster
Rep: Reputation: 15
well that's where I probably have a problem : /etc/init.d/alsasound doesn't exist on my system!

Also, I get these errors when trying to compile alsa-tools :
hdspconf.cxx: In function `void refresh_cb(void*)':
hdspconf.cxx:77: error: `H9632' undeclared (first use this function)
hdspconf.cxx:77: error: (Each undeclared identifier is reported only once for
each function it appears in.)
hdspconf.cxx:97: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
ad_gain'
hdspconf.cxx:98: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
da_gain'
hdspconf.cxx:99: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
phone_gain'
hdspconf.cxx:100: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
xlr_breakout_cable'
hdspconf.cxx:103: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
analog_extension_board'
make[1]: *** [hdspconf.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/alsa-tools-1.0.3/work/alsa-tools-1.0.3/hdspconf/src'
make: *** [all-recursive] Error 1

!!! ERROR: media-sound/alsa-tools-1.0.3 failed.
!!! Function src_compile, Line 61, Exitcode 2
!!! make failed

Can you help me?
 
Old 03-13-2004, 03:17 AM   #4
Crashed_Again
Senior Member
 
Registered: Dec 2002
Location: Atlantic City, NJ
Distribution: Ubuntu & Arch
Posts: 3,503

Rep: Reputation: 57
Try this:

Code:
ALSA_TOOLS="ac3dec as10k1 envy24control hdspconf hdsploader hdspmixer \
 mixartloader rmedigicontrol sb16_csp sscape_ctl us428control usx2yloader vxloader" \
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge alsa-tools
I got it from here.
 
Old 11-20-2012, 10:47 AM   #5
mdbuerkle
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Location: Baden-Württemberg, South-Western Germany
Distribution: Gentoo
Posts: 2

Rep: Reputation: Disabled
/etc/init.d/alsasound is in package alsa-utils, not alsa-tools

Quote:
Originally Posted by Goeland86 View Post
well that's where I probably have a problem : /etc/init.d/alsasound doesn't exist on my system!

Also, I get these errors when trying to compile alsa-tools :
hdspconf.cxx: In function `void refresh_cb(void*)':
hdspconf.cxx:77: error: `H9632' undeclared (first use this function)
hdspconf.cxx:77: error: (Each undeclared identifier is reported only once for
each function it appears in.)
hdspconf.cxx:97: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
ad_gain'
hdspconf.cxx:98: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
da_gain'
hdspconf.cxx:99: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
phone_gain'
hdspconf.cxx:100: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
xlr_breakout_cable'
hdspconf.cxx:103: error: 'struct hdsp_config_info_t' has no member named '
analog_extension_board'
make[1]: *** [hdspconf.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/alsa-tools-1.0.3/work/alsa-tools-1.0.3/hdspconf/src'
make: *** [all-recursive] Error 1

!!! ERROR: media-sound/alsa-tools-1.0.3 failed.
!!! Function src_compile, Line 61, Exitcode 2
!!! make failed

Can you help me?
Hello Goeland86,

/etc/init.d/alsasound comes with package alsa-utils:

mdb$ equery belongs /etc/init.d/alsasound
* Searching for /etc/init.d/alsasound ...
media-sound/alsa-utils-1.0.25-r1 (/etc/init.d/alsasound)
mdb$

NB equery is from package gentoolkit.

Double-check the loudness controls (hardware) on Your laptop, I missed on this with an old Laptop with ali5451 and had no sound at all... :-(

Kind regards,
mdbuerkle
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gentoo + alsa jmr71769 Linux - Hardware 6 02-28-2005 06:16 PM
Need Help, Compaq presario sound card (ALI 5451) Mandrake 10.0 netvistki Linux - Laptop and Netbook 3 09-02-2004 11:05 AM
ALi 5451 sound gripe on RH 9 sardaukar_siet Linux - Distributions 8 12-05-2003 04:09 PM
Trouble with ALi 5451 soundcard Punkduplo Linux - Laptop and Netbook 6 10-19-2003 10:40 AM
ALi 5451 chipset cool_lai Linux - Hardware 9 06-29-2003 07:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:24 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration