LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-09-2005, 11:09 PM   #1
thelonius
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Montréal
Distribution: Debian Testing, Slackware 10.2
Posts: 136

Rep: Reputation: 15
how to make work sound card


Hello,

after moving from RH9 to FC4, ma sound card doesn't play. Fom where should I start ?

I have Delle Inspiron 5150 and Intel Corp. 82801DB (ICH4) AC'97 Audio Controller.

Thanks.
 
Old 09-09-2005, 11:30 PM   #2
maroonbaboon
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney
Distribution: debian
Posts: 1,495

Rep: Reputation: 48
I would start by running command 'lsmod | grep snd' to see if any sound modules are loaded. If that looks OK start up alsamixer in a terminal window and check that channels are unmuted and turned up.

I'm guessing your new setup is using ALSA, while your old one did not.
 
Old 09-09-2005, 11:36 PM   #3
thelonius
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Montréal
Distribution: Debian Testing, Slackware 10.2
Posts: 136

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I have a dozen of 'snd' like this

snd_intel8x0m 19589 1
snd_intel8x0 34689 1

I run then alsamixer and unmute everything, but still nothing

it's weird because i can hear sound with headphones...

Last edited by thelonius; 09-09-2005 at 11:53 PM.
 
Old 09-10-2005, 11:25 AM   #4
maroonbaboon
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney
Distribution: debian
Posts: 1,495

Rep: Reputation: 48
There is a similar problem (with solution) on this machine mentioned in:

http://www.livejournal.com/community...23.html?page=2
 
Old 09-10-2005, 08:16 PM   #5
thelonius
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Montréal
Distribution: Debian Testing, Slackware 10.2
Posts: 136

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally posted by maroonbaboon
There is a similar problem (with solution) on this machine mentioned in:

http://www.livejournal.com/community...23.html?page=2
thank you - this is it

on alsamixer, choose 'external' and unmute it with M
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound card works but CD player doesn't make a sound? OmnipotentOscar Linux - Newbie 2 02-03-2005 04:42 AM
my sound card make funny sound in gaim Paxmaster Linux - Software 1 12-27-2004 07:24 PM
Need to run system-config-sound after every boot too make sound work in FC2 jrbiochem Linux - Hardware 11 08-04-2004 08:08 AM
Error inserting Intel8x0 Module to make Sound Card Work cthrax Linux - Hardware 3 06-15-2004 12:11 AM
How to make a sound on Realtec ALC-650 card sound on a Shuttle ST62K? Laurent Linux - Hardware 0 05-30-2004 12:57 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:49 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration