Help answer threads with 0 replies.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?


  Search this Thread
Old 10-23-2004, 04:24 PM   #1
LQ Newbie
Registered: Mar 2004
Location: Romania - TM
Distribution: slackware10, rh9
Posts: 21

Rep: Reputation: 15
How do i skip agp ?

Hy everyone,

i have a compaq deskpro P3/650MHz SFF (small form factor) with ATI rage pro 4/8 MB onboard (no agp expansion slot) witch caused me a lot of problems. First of all acceleration wasn't working at all in Linux (rh9, knoppix, mandrake, ....) nor Win (xp/98) but the main problem is that i now installed Slackware10 (instead of merely 1 year old rh9) and it freezes at agp detection (usualy freeze in w98 too at agp with most of the drivers i tried). Same behavior were in knoppix but there i gave him an 'noagp' parameter and it worked. I give the same parameter in lilo but it doesn't care about this.

If anybody know something about this issue maybe can help to enable HW acceleration (i have the computer from more than 1 year and i haven't seen no kind of it). Problem seems to begun from gart (mainboard has 440BX).
Old 10-23-2004, 05:37 PM   #2
Registered: Nov 2003
Distribution: slackware 14
Posts: 539

Rep: Reputation: 30
I understand you've been able to install slackware, if so comment out your /etc/rc.d/rc.modules at the occourence of agpgart.
In other words open such file as root, and edit
/sbin/modprobe agpgart
#/sbin/modprobe agpgart.
This avoid the module to be loaded at boot.
Old 10-23-2004, 06:09 PM   #3
LQ Newbie
Registered: Mar 2004
Location: Romania - TM
Distribution: slackware10, rh9
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Sometimes the simplest things are the most efiicient.

I've just managed to mess up all the setings in BIOS and i gave him a bios reset. I'm writing now from Slackware witch is running just fine. Problem seems to come from "PCI bus mastering" (now disabled). I do not know if hw acceleration works but thanks.

Only one question: how do i make login manager to start automaticaly ? (not the right olace for this question i know)


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Skip grub? jago25_98 Linux - Software 1 07-04-2005 05:25 PM
Missing agp-gart modules (moving from PCI to AGP video card) JLTB Debian 1 03-31-2005 04:08 AM
I have an onboard AGP, but want to use my nVidia card in my AGP slot. xorg.conf help LordRaven Slackware 16 09-17-2004 05:36 PM
did i skip ahead? American Psycho Linux From Scratch 0 04-21-2004 12:28 AM
Old AGP 2x card - can work in AGP 2x/4x slot? elnomadkvn Linux - Hardware 1 04-04-2004 01:35 AM

All times are GMT -5. The time now is 10:21 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration