LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-03-2007, 08:11 AM   #1
imitheos
Member
 
Registered: May 2005
Location: Greece
Posts: 374

Rep: Reputation: 55
Hotplugging SATA drives


Hello.

I have a motherboard with Intel ICH6R SATA controller. I use AHCI mode in BIOS and the AHCI linux ATA driver of course which
supports hotplugging.

My motherboard has a bracket that it is used to take internal sata and make it external (no e-sata then).
I have tried it some times to plug in or out my second disk and transfer data. The whole procedure is done ok and the data appear
without errors, but i get some kernel errors.

I put the disk today with the machine powered off and transferred the data and then plugged it off.

The kernel messages i got are the following:

Code:
ata4: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x10000 action 0x2 frozen
ata4: (irq_stat 0x00400000, PHY RDY changed)
ata4: soft resetting port
ata4: SATA link down (SStatus 11 SControl 300)
ata4: failed to recover some devices, retrying in 5 secs
ata4: hard resetting port
ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
ata4.00: limiting speed to UDMA/133:PIO3
ata4: failed to recover some devices, retrying in 5 secs
ata4: hard resetting port
ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
ata4.00: disabled
ata4: EH complete
ata4.00: detaching (SCSI 3:0:0:0)
Synchronizing SCSI cache for disk sdb:
FAILED
  status = 0, message = 00, host = 4, driver = 00
Does anyone use external SATA drives / hotplugging ?
Do i need to use some command before plugging it off ? (With SCSI i echo add or remove device > /proc/scsi/scsi) but i haven't
tried it with SATA.

Thank you for your time.
 
Old 07-03-2007, 04:47 PM   #2
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
Quote:
Do i need to use some command before plugging it off ? (With SCSI i echo add or remove device > /proc/scsi/scsi) but i haven't tried it with SATA.
Yes, you should really use the same command for removal as SCSI drives, they are considered the same thing.

ata4.00: detaching (SCSI 3:0:0:0)
Synchronizing SCSI cache for disk sdb:
 
  


Reply

Tags
hotplug, sata


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 hard drives, XP on my main sata drives, 10.2 on my IDE LILO doesnt show on boot up Dachy Slackware 14 01-03-2008 07:01 AM
HotPlugging IDE hard drives on internal removable bay mauryr Linux - Hardware 4 02-28-2007 01:13 PM
3 sata drives? nz1jvb Suse/Novell 1 11-21-2006 10:39 AM
USB drives and hotplugging. unreal128 Linux - General 2 10-04-2006 02:58 PM
sata drives totally_linux Linux - Hardware 4 07-13-2006 08:13 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:21 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration