LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   Help troubleshooting ICH6M and poor drive performance (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/help-troubleshooting-ich6m-and-poor-drive-performance-413611/)

Timshel 02-09-2006 07:00 PM

Help troubleshooting ICH6M and poor drive performance
 
Howdy,

I have a notebook which uses the Intel 915GM chipset and which I am getting very poor performance (23min to restore a 700MB image) on the HDD when using Novell's ZEN7.0 Imaging. The manufacturer informed me that the HDD is connected to the PATA interface not SATA.

The ZEN7 Imaging Linux uses a SUSE 9 kernel (2.6.5-7.244-default) which includes ata_piix V1.04 and libata V1.12.

HWInfo doesn't translate the PCI Device ID to something meaningful, but it does indicate that ata_piix is active.

The PCI Device ID for the ICH6M is 2653 and naturally the vendor ID is 8086.

I'd post info from 'lspci' but I can't get V4.02 of Knoppix to load on the affected system - it enters a continual loop with a series of IDE errors.

I'm going to have a go at getting info from 'dmesg' and will post more shortly...
Lines of interest from dmesg...
cdrom: hdd: mrw address space DMA selected
Unable to load NLS character set
BIOS EDD facility v0.16 2004 June 25, 1 device found
iamt: no version for "strut_module" found: kernel tainted
iamt: module not supported by Novell, setting U taint flag


Rgds,

Tim

Timshel 02-09-2006 09:31 PM

'hwinfo --storage-ctrl' shows that 2 modules are required by the 2653 device; 'ahci' and 'ata_piix'

Should it be using 2 modules??


All times are GMT -5. The time now is 08:25 AM.