LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 11-06-2007, 09:23 AM   #1
peterrus
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2006
Location: in my bunker in holland
Distribution: slackware
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
hda-intel SigmaTel STAC9200 no-sound (medion-laptop)


Hello, my soundcard does not seem to function properly on kubuntu, fedora, and knoppix (and maybe other distro's which I have not tried)

I found this (famous?) information script and here is the output:

link for external viewing: http://pastebin.ca/763474

Code:
!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.34
!!################################

!!Script ran on: Tue Nov  6 15:20:39 CET 2007


!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 7.10 \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 7.10"


!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release:    2.6.22-14-generic
Operating System:  GNU/Linux
Architecture:      i686
Processor:         unknown
SMP Enabled:       Yes


!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     1.0.15
Library version:    1.0.15
Utilities version:  1.0.15


!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

snd_hda_intel


!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

 0 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xb0000000 irq 19


!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:10.1 Audio device: nVidia Corporation MCP51 High Definition Audio (rev a2)


!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Susbsystem ID's
!!--------------------------------------------------------

00:10.1 0403: 10de:026c (rev a2)
	Subsystem: 161f:205e


!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd-hda-intel: model=3stack


!!Loaded sound module options
!!--------------------------

!!Module: snd_hda_intel
enable : N
id : <NULL>
index : -1
model : ref
position_fix : 0
power_save : 0
power_save_controller : Y
probe_mask : -1
single_cmd : N


!!HDA-Intel Codec information
!!---------------------------

Codec: SigmaTel STAC9200
Address: 0
Vendor Id: 0x83847690
Subsystem Id: 0x161f205e
Revision Id: 0x102201
No Modem Function Group found
Default PCM:
    rates [0x7e0]: 44100 48000 88200 96000 176400 192000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0xd0401: Stereo
  Power: 0x0
Node 0x03 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo
  Power: 0x0
  Connection: 1
     0x0a
Node 0x04 [Audio Input] wcaps 0x140311: Stereo Digital
  PCM:
    rates [0x160]: 44100 48000 96000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x5]: PCM AC3
  Connection: 1
     0x08
Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0x40211: Stereo Digital
  PCM:
    rates [0x1e0]: 44100 48000 88200 96000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x5]: PCM AC3
Node 0x06 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf30201: Stereo Digital
Node 0x07 [Audio Selector] wcaps 0x300901: Stereo
  Connection: 3
     0x02* 0x08 0x0a
Node 0x08 [Pin Complex] wcaps 0x430681: Stereo Digital
  Pincap 0x0810024: IN EAPD Detect
  Pin Default 0x01c47010: [Jack] SPDIF In at Ext Rear
    Conn = RCA, Color = Yellow
  Pin-ctls: 0x20: IN
  Power: 0x0
Node 0x09 [Pin Complex] wcaps 0x400301: Stereo Digital
  Pincap 0x0810: OUT
  Pin Default 0x01447010: [Jack] SPDIF Out at Ext Rear
    Conn = RCA, Color = Yellow
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Connection: 2
     0x05* 0x0a
Node 0x0a [Audio Selector] wcaps 0x30090d: Stereo Amp-Out
  Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x0f, stepsize=0x05, mute=1
  Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
  Connection: 1
     0x0c
Node 0x0b [Audio Selector] wcaps 0x300105: Stereo Amp-Out
  Amp-Out caps: N/A
  Amp-Out vals:  [0x1d 0x1d]
  Connection: 1
     0x07
Node 0x0c [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
  Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0
  Amp-Out vals:  [0x04 0x04]
  Connection: 5
     0x10 0x0f* 0x0e 0x0d 0x12
Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
  Pincap 0x083f: IN OUT HP Detect
  Pin Default 0x0221401f: [Jack] HP Out at Ext Front
    Conn = 1/8, Color = Green
  Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
  Connection: 1
     0x0b
Node 0x0e [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
  Pincap 0x083f: IN OUT HP Detect
  Pin Default 0x01114010: [Jack] Speaker at Ext Rear
    Conn = 1/8, Color = Green
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Connection: 1
     0x0b
Node 0x0f [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
  Pincap 0x0837: IN OUT Detect
  Pin Default 0x02a19020: [Jack] Mic at Ext Front
    Conn = 1/8, Color = Pink
  Pin-ctls: 0x20: IN
  Connection: 1
     0x0b
Node 0x10 [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
  Pincap 0x081737: IN OUT Detect
  Pin Default 0x01a19021: [Jack] Mic at Ext Rear
    Conn = 1/8, Color = Pink
  Pin-ctls: 0x24: IN
  Connection: 1
     0x0b
Node 0x11 [Pin Complex] wcaps 0x400104: Mono Amp-Out
  Amp-Out caps: N/A
  Amp-Out vals:  [0x00]
  Pincap 0x0810: OUT
  Pin Default 0x90100140: [Fixed] Speaker at Int N/A
    Conn = Unknown, Color = Unknown
  Pin-ctls: 0x00:
  Connection: 1
     0x13
Node 0x12 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
  Pincap 0x0820: IN
  Pin Default 0x01813122: [Jack] Line In at Ext Rear
    Conn = 1/8, Color = Blue
  Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x13 [Audio Mixer] wcaps 0x200100: Mono
  Connection: 1
     0x07
Node 0x14 [Beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out
  Amp-Out caps: ofs=0x03, nsteps=0x03, stepsize=0x17, mute=1
  Amp-Out vals:  [0x00]


!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---- 1 root audio 116,  0 2007-11-06 15:06 /dev/snd/controlC0
crw-rw---- 1 root audio 116,  4 2007-11-06 15:06 /dev/snd/hwC0D0
crw-rw---- 1 root audio 116, 24 2007-11-06 15:06 /dev/snd/pcmC0D0c
crw-rw---- 1 root audio 116, 16 2007-11-06 15:06 /dev/snd/pcmC0D0p
crw-rw---- 1 root audio 116, 25 2007-11-06 15:06 /dev/snd/pcmC0D1c
crw-rw---- 1 root audio 116, 17 2007-11-06 15:06 /dev/snd/pcmC0D1p
crw-rw---- 1 root audio 116, 33 2007-11-06 15:06 /dev/snd/timer


!!Aplay/Arecord output
!!------------

APLAY

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

ARECORD

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

!!Amixer output
!!-------------

!!-------Mixer controls for card 0 [NVidia]

Simple mixer control 'Master',0
  Capabilities: pvolume pswitch
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono:
  Front Left: Playback 29 [94%] [-3.00dB] [on]
  Front Right: Playback 29 [94%] [-3.00dB] [on]
Simple mixer control 'PCM',0
  Capabilities: pvolume
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 255
  Mono:
  Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB]
  Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB]
Simple mixer control 'IEC958',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Capture channels: Mono
  Mono: Playback [on] Capture [on]
Simple mixer control 'Capture',0
  Capabilities: cvolume cswitch
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Capture 0 - 15
  Front Left: Capture 0 [0%] [0.00dB] [on]
  Front Right: Capture 0 [0%] [0.00dB] [on]
Simple mixer control 'Capture Mux',0
  Capabilities: volume
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: 0 - 4
  Front Left: 4 [100%] [40.00dB]
  Front Right: 4 [100%] [40.00dB]
Simple mixer control 'Input Source',0
  Capabilities: cenum
  Items: 'Mic' 'Front Mic' 'Line'
  Item0: 'Front Mic'


!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
ipv6
af_packet
rfcomm
l2cap
bluetooth
ppdev
powernow_k8
cpufreq_userspace
cpufreq_ondemand
cpufreq_stats
cpufreq_powersave
cpufreq_conservative
freq_table
sbs
video
ac
battery
button
container
dock
joydev
parport_pc
lp
parport
loop
r8180
psmouse
snd_hda_intel
ieee80211_rtl
agpgart
i2c_nforce2
pcspkr
serio_raw
k8temp
shpchp
pci_hotplug
snd_pcm
snd_timer
snd_page_alloc
snd_hwdep
snd
soundcore
i2c_core
evdev
ext3
jbd
mbcache
ide_disk
ide_cd
cdrom
amd74xx
ide_core
ehci_hcd
forcedeth
ata_generic
libata
scsi_mod
ohci_hcd
usbcore
thermal
processor
fan
fuse
apparmor
commoncap
The problem is that, I can play sounds, in all players they start playing, but I do not hear anything, not through the speakers nor the headphones. This kinda renders my laptop unusable for daily use.

I hope somebody can help me out.

edit: the model=ref option is added by me, though it does not make any difference.

I have followed this: https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto so I have the latest version of alsa installed.

Last edited by peterrus; 11-06-2007 at 09:25 AM. Reason: more info
 
Old 11-06-2007, 11:38 AM   #2
peterrus
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2006
Location: in my bunker in holland
Distribution: slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
and the aadebug script's output:

Code:
ALSA Audio Debug v0.1.0 - Tue Nov  6 17:36:58 CET 2007
http://alsa.opensrc.org/aadebug
http://www.gnu.org/licenses/gpl.txt

Kernel ----------------------------------------------------
Linux rustop-0 2.6.22-14-generic #1 SMP Sun Oct 14 23:05:12 GMT 2007 i686 GNU/Linux

Loaded Modules --------------------------------------------
snd_hda_intel         293792  2
snd_pcm                80644  1 snd_hda_intel
snd_timer              24580  1 snd_pcm
snd_page_alloc         11656  2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              10628  1 snd_hda_intel
snd                    56708  8 snd_hda_intel,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep

Modprobe Conf ---------------------------------------------
Warning: module config file does not exist
This means any kernel modules will not be auto loaded
See your linux distro docs on how to create this file

Proc Asound -----------------------------------------------
cat: /proc/asound/{version,cards,devices,hwdep,pcm,seq/clients}: No such file or directory

Dev Snd ---------------------------------------------------
controlC0  hwC0D0  pcmC0D0c  pcmC0D0p  timer

CPU -------------------------------------------------------
model name      : AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50
cpu MHz         : 800.000
model name      : AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50
cpu MHz         : 800.000

RAM -------------------------------------------------------
MemTotal:      2010016 kB
SwapTotal:     3903784 kB

Hardware --------------------------------------------------
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
 
Old 05-24-2008, 03:18 AM   #3
alf_kraus
LQ Newbie
 
Registered: May 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Hi,

I have the same soundcard and just got it working, you seem pretty close

you are using the HDA Intel chip, codec is SigmaTel STAC9200, same as I

trying out all possibilities for modprobe options as listed under "STAC9200" in /usr/share/doc/alsa-base/driver/ALSA-Configuration.txt.gz, this one worked:

options snd-hda-intel model=gateway

so add this line to:
/etc/modprobe.d/alsa-base

I did not have to add it to
/etc/modules (without "options")

found the description here (german):
http://wiki.ubuntuusers.de/Soundkarten_installieren/HDA
 
Old 05-24-2008, 07:26 AM   #4
Emerson
Senior Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Saint Amant, Acadiana
Distribution: Gentoo ~
Posts: 3,177

Rep: Reputation: Disabled
Turn off the power saving feature in kernel (for HDA-Intel).

Edit: Old thread, OP has it certainly working by now.

Last edited by Emerson; 05-24-2008 at 07:32 AM.
 
  


Reply

Tags
nvidia, sndhdaintel, sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My SigmaTel STAC9200 will not work theriddle Linux - Hardware 16 11-06-2007 11:48 AM
No sound with hda-intel card on Sony Vaio laptop using Gentoo xadist Linux - Laptop and Netbook 7 06-01-2007 12:01 PM
New laptop, no sound. Fedora Core 6, intel-hda-audio ("Azalia") BogusTrumper Linux - Hardware 3 04-17-2007 12:27 PM
Alsa hda-intel Sigmatel Audio Amuro-Ray2020 Linux - Newbie 2 05-02-2006 07:19 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:36 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration