LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-23-2005, 11:21 PM   #1
J3N7iL
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Chicago
Distribution: Gentoo
Posts: 53

Rep: Reputation: 15
Fedora Sound Card Not Detected


I have been using Fedora linux since core 2, and recently upgraded to 4 (clean install)

My Motherboard is MSI-KM4AM-V with VIA chipset.

I had loaded eveything I want and got xmms and xmms-mp3 running fine.
And listend to 2 cd's and 20-30 mp3's

I shut down my pc, rebooted later that night with no issues,
shut it down again and next day upon reboot I got this

Code:
Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device: default can't be opened for playback (No such file or directory)
The sound server will continue, using the null output device.
I went into the Controll Center and tried switching to the OSS and got this error

Code:
Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device /dev/dsp can't be opened (No such file or directory)
The sound server will continue, using the null output device.
And when I probe for the card I get nothing. All of a sudden it's not detecting my onboard sound card. Any Ideas?

Last edited by J3N7iL; 06-24-2005 at 06:16 AM.
 
Old 06-24-2005, 06:19 AM   #2
J3N7iL
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Chicago
Distribution: Gentoo
Posts: 53

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Just an update.

A few other wierd things are happening.
When I run the sound card detection app, nothing happens. it wont run.
And when I run alsaconfig, I go through all the steps and at the very end it says

Configuratation failed, no sound card has been detected.

I have a pull out harddrive and tried with my winXP drive and everything works fine.
 
Old 06-27-2005, 10:41 PM   #3
J3N7iL
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Chicago
Distribution: Gentoo
Posts: 53

Original Poster
Rep: Reputation: 15
:BUMP:

No reply and im still have sound issues.
Sometimes when I boot it will come on, and sometimes it wont.
 
Old 06-30-2005, 03:10 PM   #4
kpachopoulos
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Athens, Greece
Distribution: Gentoo,FreeBSD, Debian
Posts: 704

Rep: Reputation: 30
Hi,
i am planning to build a low budget 3-node cluster, with Linux using "msi km4am-v" microATX motherboard. Is sound the only problem?
Are there any other compatibility or stability problems?
I have been looking in Google for hours, but no clear answer.
Please help.
Thanks
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
device /dev/dsp can't be opened Benedictus Linux - Hardware 13 08-08-2004 04:40 PM
one solution for: /dev/dsp cant be opened no such device Fedora Core 2 arielrobaldo Fedora 0 07-29-2004 09:59 AM
device /dev/dsp can't be opened kalif Linux - Software 26 08-31-2003 06:38 PM
No sound > device /dev/dsp can't be opened DarkGhost Linux - Hardware 1 12-25-2002 06:36 PM
Device /dev/dsp can't be opened... MatMan5959 Linux - Hardware 4 06-20-2002 11:13 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:31 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration