LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-10-2009, 05:20 PM   #1
drkayak
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2006
Posts: 13

Rep: Reputation: 0
external mic not working on Dell XPS M1530, Ubuntu 8.04


I cannot for the life of me get the external mic working on my Dell XPS M1530 laptop, running Ubuntu 8.04, 2.6.24-25-generic kernel. The internal mic works fine. To try to get the external mic working, I have configured alsamixer to: Digital Input Source = Analog Inputs, Input Source = Front Mic (plus many other combinations). All of the relevant sliders are turned up. I tried adding the line 'options snd-hda-intel model=dell-3stack' (and other models) to /etc/modprobe.d/alsa-base, and rebooting. Other relevant info:

$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
$ cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Codec: SigmaTel STAC9228

Thanks in advance for any help you can provide.
-Paul

Last edited by drkayak; 11-10-2009 at 05:49 PM.
 
Old 11-10-2009, 06:00 PM   #2
drkayak
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2006
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Solved

It appears I had the capture sliders in alsamixer set *too* high, so that the signal was cutting out completely, if that makes any sense. In any case, the mic is now working, using the settings I listed in the original post (which I tried to delete, but I'm an idiot, so couldn't).
-Paul
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dell XPS M1530 wifi not working under Arch Linux RedScare Linux - Laptop and Netbook 1 03-30-2009 07:28 PM
Synaptics not working on Dell XPS M1530, Slackware 12.2 custom kernel RedScare Linux - Hardware 13 02-24-2009 04:51 PM
No WiFi, No Touchpad, and more! - Dell XPS M1530 Ubuntu Hardy Heron P0- Linux - Laptop and Netbook 25 09-24-2008 05:04 PM
Wireless not working with FC9 on Dell XPS M1530. byhisdeeds Linux - Laptop and Netbook 1 05-26-2008 05:09 PM
Dell XPS M1530 - Dell ubuntu ISOs? danraider Linux - Laptop and Netbook 4 04-02-2008 04:49 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:07 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration