LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-25-2005, 02:37 AM   #1
Gold Yo
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
DRI enabled, but not used, even though card supports it.


Yes. I have an Intel 845G running on an i810 driver. I know for sure that this driver supports DRI Hardware Acceleration. I've set all DRI options to be enabled, yet, when I restart my computer, I check to see if the acceleration is enabled, and it isn't... What is it that I could be doing wrong?

(I will post the Xorg.conf file in my next post.)

-running Slackware 10.1-
 
Old 07-25-2005, 02:39 AM   #2
Gold Yo
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
/etc/X11/xorg.conf

Update 7-30-05:

I've installed the latest common and i915 snapshots from http://dri.freedesktop.org/snapshots/ and my problem has changed slightly.

Before I installed these snapshots, Xorg.0.log would report something along the lines of "module 915 not found, disabling DRI."
Now that I have installed them, Xorg.0.log instead shows
Code:
(WW) I810(0): Direct rendering has been disabled.
(EE) I810(0): [dri] DRIScreenInit failed. Disabling DRI.
No errors beforehand. However, I did find this interesting blurb some lines after the "Disabling DRI" line:
Code:
(II) I810(0): direct rendering: Failed
(==) RandR enabled
Symbol noXFree86DRIExtension from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved!
But glxinfo | grep rendering still reports "direct rendering: No".

To think, I'm doing all this just to get 3D to run at a decent speed.

Would anybody who has successfully gotten DRI to work with an Intel 845G (Or any of the cards supported under i810) under kernel 2.4(.29) please give me some advice on how to get it working?

Last edited by Gold Yo; 07-30-2005 at 02:28 PM.
 
Old 07-30-2005, 02:33 PM   #3
Gold Yo
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
*bump*

Reason for bump: Edited post with out of date info. I have researched other means to fixing this issue, but still no luck. Read above post for more info.

EDIT:
While doing an lsmod (for some other sound-related issue (microphone)), I found this interesting bit in the listings:
Code:
i915                   66728   0  (unused)
Could this have something to do with the DRI issue, or is it just a false alarm?

Last edited by Gold Yo; 07-30-2005 at 02:52 PM.
 
Old 07-30-2005, 02:59 PM   #4
mrcheeks
Senior Member
 
Registered: Mar 2004
Location: far enough
Distribution: OS X 10.6.7
Posts: 1,690

Rep: Reputation: 50
you have to compile the kernel with i180 support(drm) and agpgart.
 
Old 07-30-2005, 11:59 PM   #5
Gold Yo
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Urgh. I just tried the drivers from the Intel site.

I ran glxgears after installing them and restarting... the framerate's even worse!

And I also get this now:

Code:
(EE) I810(0): [dri] I830DRIScreenInit failed because of a version mismatch.
[dri] libDRI version is 5.0.0 bug version 4.0.x is needed.
[dri] Disabling DRI.

EDIT: Compiling kernel now...

Last edited by Gold Yo; 08-03-2005 at 01:14 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which distribution supports D-Link DWL-G520 card? SiemelNaran Linux - Distributions 2 06-24-2005 07:43 PM
Can't get DRI enabled with Savage/IX-MV Arttu Linux - Software 14 02-09-2005 02:36 AM
libGL hates my S3 Savage MX with DRI enabled surosec Linux - Hardware 1 12-17-2004 04:26 PM
winex3 slow in voodoo 3 (dri enabled) jammers Linux - Hardware 0 07-20-2004 08:32 AM
XF 4.3.99-2 & 2.4.23 Radeon 8500 Slow 2D DRI Enabled & Working GIJoe Linux - Software 2 12-04-2003 07:47 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:04 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration