LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 06-25-2005, 10:52 PM   #1
HellSpawn
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Venezuela
Distribution: Ubuntu 5.10 64bits
Posts: 81

Rep: Reputation: 15
Question D-LINK DSB-C310 Webcam


Hi!

I running FC3.x86_64, and I have a D-LINK DSB C310 that I can't get to work with Xawtv, when I connect the webcam I get:
Code:
Jun 25 22:11:06 localhost kernel: ohci_hcd 0000:00:02.1: wakeup
Jun 25 22:11:06 localhost kernel: usb 3-1: new full speed USB device using ohci_hcd and address 5
Jun 25 22:11:06 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: USB OV518+ video device found
Jun 25 22:11:06 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: Device revision 2
Jun 25 22:11:06 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: Compression required with OV518...enabling
Jun 25 22:11:07 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: Sensor is an OV7620
Jun 25 22:11:08 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: Device at usb-0000:00:02.1-1 registeredto minor 0
Jun 25 22:11:11 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
Jun 25 22:13:13 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
Jun 25 22:15:18 localhost last message repeated 8 times
Jun 25 22:16:31 localhost kernel: drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
And it creates /dev/video --> /dev/video0
And the little green light is ON.

So, I get to google and found out that I can download a source dirve from http://alpha.dyndns.org/ov511/download.html
I got the http://alpha.dyndns.org/ov511/downlo...-2.28.tar.bz2, then I "tar -xvjf" it and got Kernel source for 2.6.11 on /usr/src/linux-2.6.11/ (I'm running 2.6.11-1.35_FC3) and made a /usr/src/linux symblink to it. (ln -s /usr/src/linux-2.6.11 linux), then I edit the Makefile of the ov511 driver and change the INCLUDEDIR to /usr/src/linux/include and ran make and I get:

Code:
[root@localhost ov511-2.27]# make
    Building OVCam drivers for 2.6 kernel.
    PLEASE IGNORE THE "Overriding SUBDIRS" WARNING
make -C /lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/build SUBDIRS=/home/igor/ov511-2.27 modules
make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/build'
  CC [M]  /home/igor/ov511-2.27/ov511_core.o
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c:1674: error: `I2C_ADAP_CLASS_CAM_DIGITAL' undeclared here (not ina function)
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c:1674: error: initializer element is not constant
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c:1674: error: (near initialization for `i2c_adap_template.class')
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c: In function `ov51x_mmap':
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c:4884: warning: implicit declaration of function `remap_page_range'
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c: At top level:
/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.c:4908: warning: initialization from incompatible pointer type
make[2]: *** [/home/igor/ov511-2.27/ov511_core.o] Error 1
make[1]: *** [_module_/home/igor/ov511-2.27] Error 2
make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/build'
make: *** [default] Error 2
So.... I'M completly LOST here ...

BTW
Code:
lsusb returns: 
[root@localhost ov511-2.27]# lsusb
Bus 003 Device 005: ID 05a9:a518 OmniVision Technologies, Inc.
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

and dmesg:
ohci_hcd 0000:00:02.1: wakeup
usb 3-1: new full speed USB device using ohci_hcd and address 5
drivers/usb/media/ov511.c: USB OV518+ video device found
drivers/usb/media/ov511.c: Device revision 2
drivers/usb/media/ov511.c: Compression required with OV518...enabling
drivers/usb/media/ov511.c: Sensor is an OV7620
drivers/usb/media/ov511.c: Device at usb-0000:00:02.1-1 registered to minor 0
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available
drivers/usb/media/ov511.c: No decompressor available

xawtv returns
[root@localhost ov511-2.27]# xawtv -device /dev/video0
This is xawtv-3.94, running on Linux/x86_64 (2.6.11-1.35_FC3)
can't open /dev/video0: Function not implemented
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
v4l2: open /dev/video0: Function not implemented
v4l2: open /dev/video0: Function not implemented
v4l: open /dev/video0: Function not implemented
no video grabber device available
[root@localhost ov511-2.27]#

[root@localhost ov511-2.27]# xawtv -hwscan
This is xawtv-3.94, running on Linux/x86_64 (2.6.11-1.35_FC3)
looking for available devices
port 145-145
    type : Xvideo, image scaler
    name : NV17 Video Overlay

port 146-146
    type : Xvideo, image scaler
    name : NV17 Video Texture

port 147-178
    type : Xvideo, image scaler
    name : NV05 Video Blitter

port 179-179                            [ -xvport 179 ]
    type : Xvideo, video overlay
    name : NVIDIA Video Interface Port

/dev/video0: Function not implemented
Well... there... Hope you can help... please!!!
 
Old 06-26-2005, 03:53 PM   #2
otchie1
Registered User
 
Registered: Apr 2004
Posts: 560

Rep: Reputation: 30
Nevermind about re-compiling drivers just enable it all in your kernel, reboot and you're good to go video4linux & omni in your case......

read http://dc.qut.edu.au/HOWTO/Webcam-HOWTO.html if you haven't already

Last edited by otchie1; 06-26-2005 at 03:54 PM.
 
Old 06-26-2005, 06:11 PM   #3
HellSpawn
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Venezuela
Distribution: Ubuntu 5.10 64bits
Posts: 81

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Sorry, I don get it ...
I just don't know what else to do... every thing on that link seems to be done automaticly when I pluggin the camare to the USB port, it creates the /dev/video0 ...etc...
I still get "/dev/video0: Function not implemented" from "xawtv -hwscan", and still can't compile the sources

Last edited by HellSpawn; 06-26-2005 at 06:16 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How To Install A Usb Webcam [Genius WebCam on Suse 9.1 Personal] ofvergara Suse/Novell 4 11-29-2006 12:09 PM
PCMCIA on Acer TravelMate C310 doesn't work for SuSE 9.2 Live fyhuang Linux - Hardware 2 09-15-2005 09:46 PM
I want to veiw my friends webcam, im using Lycoris, how do i c his webcam? CaffeinatedGamer Linux - Newbie 10 06-07-2005 07:23 PM
New Trojan named DSB? hutuworm Linux - Security 5 08-31-2004 07:53 PM
DSB-650 Install help anti_seen Linux - Software 1 08-03-2001 09:32 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:09 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration