LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-10-2007, 04:58 AM   #1
traene
Member
 
Registered: Jan 2005
Distribution: Archlinux, Debian, grml
Posts: 210

Rep: Reputation: 33
Can't get ATI fglrx driver running


Hello, i have troubles getting the proprietery ATI driver working. However, in
the Xorg.0.log it seems it was correctly detected.

On the card is a label: ATI RADEON 7500 LE, it has a passive cooler (no fan attached on the card.)

Code:
lspci
 [...]
02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV200 QW [Radeon 7500]
Code:
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 7.1.1, module version = 1.1.0
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 7.1.1, module version = 1.1.1
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(II) Primary Device is: PCI 02:00:0
(II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.36.5
(II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: LGDr8.36g1                           
(II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Apr 17 2007 10:04:24
(II) ATI Proprietary Linux Driver Build Information: autobuild-rel-r6-8.36.1.1.2.3-driver-lnx-x86-x86_64-338188
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found
xorg conf looks like this:
Code:
Section "Files"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
	# path to defoma fonts
	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
	Load	"bitmap"
	Load	"ddc"
	Load	"dri"
	Load	"extmod"
	Load	"freetype"
	Load	"glx"
	Load	"int10"
	Load	"v4l"
	Load	"vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"CoreKeyboard"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"de"
	Option		"XkbVariant"	"nodeadkeys"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"ATI RADEON RV200 QW"
	Driver		"fglrx"
	#Driver		"ati"
	Option		"VideoOverlay"	"On"
#	BusID		"PCI:2:0:0"
#	BusID		"PCI:02:00.0"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Vision SyncMaster 502"
	Option		"DPMS"
	HorizSync	27-110
	VertRefresh	50-160
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"DefaultScreen"
	Device		"ATI RADEON RV200 QW"
	Monitor		"Vision SyncMaster 502"
	DefaultDepth	24
#	DefaultDepth	8
	SubSection "Display"
		Depth		1
		Modes		"1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth		4
		Modes		"1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth		8
		Modes		"1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth		15
		Modes		"1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth		16
		Modes		"1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth		24
		Modes		"1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"DefaultScreen"
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
EndSection

Section "DRI"
	Mode	0666
EndSection
 
Old 06-10-2007, 05:17 AM   #2
Simon Bridge
Guru
 
Registered: Oct 2003
Location: Waiheke NZ
Distribution: Ubuntu
Posts: 9,211

Rep: Reputation: 197Reputation: 197
Section "Device"
Identifier "ATI RADEON RV200 QW"
Driver "fglrx"
#Driver "ati"
Option "VideoOverlay" "On"
# BusID "PCI:2:0:0"
# BusID "PCI:02:00.0"

... have you tried uncommenting that first BusID? With no busids, X will probably fail to find the "device" and so return a "no screens found" error.

In my case:

lspci of...
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02)

... gives xorg entry of...

Section "Device"
Identifier "Intel 82865G IGC"
Driver "i810"
BusID "PCI:0:2:0"
[snip]
 
Old 06-10-2007, 05:34 AM   #3
traene
Member
 
Registered: Jan 2005
Distribution: Archlinux, Debian, grml
Posts: 210

Original Poster
Rep: Reputation: 33
Tried, but no luck. Last entry in dmesg is:
Code:
[drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
[drm:drm_unlock] *ERROR* Process 13947 using kernel context 0
mtrr: no MTRR for d8000000,4000000 found
[drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
[drm:drm_unlock] *ERROR* Process 14088 using kernel context 0
Also i didn't find drivers for the RADEON 7500 on the ATI site, but for RADEON >=8500.
 
Old 06-10-2007, 06:10 AM   #4
Simon Bridge
Guru
 
Registered: Oct 2003
Location: Waiheke NZ
Distribution: Ubuntu
Posts: 9,211

Rep: Reputation: 197Reputation: 197
But the error is now more informative... (http://lkml.org/lkml/2005/9/10/78) you're missing your AGP backend.... its either not compiled in or not being loaded before the drm. Which distro is this?

[later]
You know, looking around I get the impression that the 7500 is not supported by the proprietary driver.
http://www.stanchina.net/~flavio/deb...installer.html
http://ati.amd.com/products/catalyst/linux.html#2
... It is suggested you use the radeon driver, which supports the 7500 (RV200 chip) with 2D accel only. (Though I have seen reports that it can do 3D accel. http://www.geocities.com/five0greek/003623.html)
 
Old 06-10-2007, 06:50 AM   #5
traene
Member
 
Registered: Jan 2005
Distribution: Archlinux, Debian, grml
Posts: 210

Original Poster
Rep: Reputation: 33
Thank you. The radeon driver works for me.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing ATI driver, fglrx itz2000 Slackware 32 12-07-2006 02:46 AM
ATI fglrx driver 8.31.5 does not work well openfun Ubuntu 1 11-27-2006 11:57 AM
ATI fglrx Driver RavenFrost Slackware 1 04-11-2006 07:46 AM
fglrx-driver vs ATI kernel driver for ATI Radeon 9200 in Debian Debian_Poland Debian 3 02-01-2006 01:10 PM
ati fglrx 8.10.19 driver help please micker Linux - Software 7 03-13-2005 08:44 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:41 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration