LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-02-2005, 10:05 AM   #1
Sejanus
LQ Newbie
 
Registered: May 2005
Location: Baltimore, MD
Distribution: SuSE
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Unhappy Bizarre 5.1 surround issues with AD1985 AC'97 on SuSE 9.2


Maybe someone can help me here...

Several months ago I setup SuSE 9.2 on my homebuilt box (3.2ghz P4, Asus P4C800 Deluxe m/b, 1gb ram) and Alsa was able to set itself up and running just peachy with the two speakers I was using at the time. Since then I've been getting flawless 2.0 sound from the onboard Analog Devices AD1985 AC'97 chipset.
A few days ago, however, I bought myself a 5.1 surround speaker kit, hooked it up (the onboard sound has those convertable sockets - you use the mixer to turn the mic into center/lfe and the line in into surround) and have been trying to get it to operate in its glorious 6 channels. I reinstalled the latest version of Alsa with the snd-intel8x10 module (I understand that this is the one to use for the AD1985) and have checked the settings on alsamixer, alsamixergui, and kmix many many times (and secured them with "alsactl store"). But here's the problem: The front left and front right channels are fine. The center channel is coming out of the subwoofer. both rear channels, and I presume the lfe channel, are coming out of the center speaker. Nothing is coming out of the rear. I've carefully checked the wiring, and I know the rear speakers work because when I select "exchange front and surround" in the mixer, it does just that. As far as I can tell, everything is set right.

PLEASE HELP!!!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bizarre Issues When Left Alone... AngelicCharon Mandriva 2 08-23-2004 12:51 PM
on board C-media (cm19761a) AC'97 issues TimmyP Linux - Hardware 3 08-15-2004 11:06 PM
ASUS P4P800's Soundcard AD1985 and it's digital out don't work with SuSE 9 Fred Affe Linux - Hardware 2 03-11-2004 04:02 AM
ALSA / AC'97 - Analog Devices AD1985...No Sound using 2.6 kernel. HELP??? MarlyMar Linux - Hardware 6 03-02-2004 07:50 AM
driver for ADI AD1985 "82801EB AC'97 Audio" sound card ??? (Asus P4C800) christophe.dr Linux - Hardware 3 09-07-2003 02:46 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:39 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration