LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 10-17-2009, 08:46 AM   #1
jmichel
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2009
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
ati ixp SB400 sound chipset : no sound when acpi=on


Hello everybody

For a month, when resume after hibernate, or at boot, sound is often broken. This happened after a not identified system update.

When I boot with acpi=off, the sound works (but I loose hibernation)
When I activate ALSAMIXER, I often get a message : No Gstreamer plugin
In other cases, ALSAMIXER works, but not the sound. There Banshee eats one processor ressource, and in system log file, I get following messages :
Code:
ALSA sound/pci/atiixp.c:433: atiixp: codec acquire timeout
ALSA sound/pci/atiixp.c:677: atiixp: invalid DMA pointer read 0xffffffff (buf=36a30000)
/sbin/lsmod | grep snd returns :
Code:
snd_atiixp             24972  0 
snd_ac97_codec        108580  1 snd_atiixp
ac97_bus                6016  1 snd_ac97_codec
snd_seq_dummy           7940  0 
snd_pcm_oss            52096  0 
snd_mixer_oss          21120  1 snd_pcm_oss
snd_seq                61376  1 snd_seq_dummy
snd_seq_device         12812  2 snd_seq_dummy,snd_seq
snd_hda_intel         374300  0 
snd_pcm                87812  4 snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_hda_intel
snd_timer              28424  2 snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc         14984  3 snd_atiixp,snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              14084  1 snd_hda_intel
snd                    67256  11 snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_seq_dummy,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_intel,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore              11976  1 snd
lspci returns :
Code:
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Radeon Xpress 200 Host Bridge (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:11.0 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 Serial ATA Controller (rev 80)
00:12.0 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 Serial ATA Controller (rev 80)
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev 80)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 81)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 IDE Controller (rev 80)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80)
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200]
02:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
I tried without any success following changes :
- downgrading the kernel : I tried 2.6.25.20.18, 2.6.25.20.16
- downgrading Gstreamer : 0.10.24.999 --> 0.10.19-16.1
- remove Pulsaudio
- use OSS instead of ALSA in sound preferences

Any help would be appreciated
Thanks in advance

J-Michel
 
  


Reply

Tags
acpi, sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ALSA - sound works but, no simultaneity sound - ALC 880 & ATI IXP SB 4x0 &HD intel Gouzi Linux - Kernel 1 02-17-2009 11:12 PM
no audio w/ ATI IXP SB400 SMBus joesnow Linux - Laptop and Netbook 16 01-07-2009 07:43 AM
Multimedia controller ATI IXP SB400 koraeus Linux - Hardware 0 12-25-2007 09:57 PM
Sound not working: ATI IXP AC97 wunderteej Linux - Hardware 2 09-21-2007 08:13 PM
ATI IXP: No sound since kernel 2.6.7 ? gundelgauk Linux - Hardware 2 09-19-2004 12:11 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:10 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration