LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 10-31-2010, 12:18 AM   #1
tuxxxxx
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2010
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Unhappy ati 3d accelation not working on debian squeeze (tried everything on google)


Hi guys,

i have a real problem and im wondering if anybody could help me out

So my system is Debian Squeeze, newest version and my graphics card is ati mobility radeon HD4300.

Ive installed the newsest official propetary driver from ati, but opengl is not working, in the catalyst control center in the opengl section there are no values, its just empty.

I also experimented a lot with my xorg.conf and installed all packages i could find regarding this like mesa etc. and also have no old dirvers.

The output of glxinfo, glxgears and fglrxinfo is:

Code:
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  136 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  18
  Current serial number in output stream:  18
Even with all Topics regarding this in Google, I had no success.

So if it helps my xorg.conf (unchanged and newly generated by the ati-driver):

Code:
Section "ServerLayout"
        Identifier     "aticonfig Layout"
        Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
        Driver      "fglrx"
        Option      "OpenGLOverlay" "on"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
        Device     "aticonfig-Device[0]-0"
        Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection
I hope someone can imagine what else i could do...
 
Old 10-31-2010, 12:24 AM   #2
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Slackware
Posts: 14,880
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805
The newest driver for ATI-cards is already in the repositories. Add the contrib and non-free sections to your sources list, then do this:
Code:
apt-get update
apt-get install fglrx-control
aticonfig --initial
Then reboot.
Works on my laptop every time.
 
Old 10-31-2010, 08:15 AM   #3
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,087

Rep: Reputation: 396Reputation: 396Reputation: 396Reputation: 396
Show us your /var/log/Xorg.0.log file.

Adam
 
Old 10-31-2010, 05:29 PM   #4
tuxxxxx
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2010
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thank you both for answering,

@TobiSGD I heard about that driver, but does it support full OpenGL like the official driver from the website and does it work with kde4?

@adamk75 heres my Xorg.0.log:

Code:
X.Org X Server 1.7.7
Release Date: 2010-05-04
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.32-5-amd64 x86_64 Debian
Current Operating System: Linux slc-lap 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Wed Oct 20 00:05:22 UTC 2010 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=UUID=7d1d6115-761c-4d95-b05b-a14d82a49003 ro quiet
Build Date: 10 October 2010  11:06:53AM
xorg-server 2:1.7.7-8 (Cyril Brulebois <kibi@debian.org>) 
Current version of pixman: 0.16.4
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Oct 31 22:34:51 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(==) ServerLayout "aticonfig Layout"
(**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
(**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
(**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/Type1" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/X11/misc,
	/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
	built-ins
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
(II) Loader magic: 0x7c8a20
(II) Module ABI versions:
	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
	X.Org Video Driver: 6.0
	X.Org XInput driver : 7.0
	X.Org Server Extension : 2.0
(++) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:9552:103c:3652 ATI Technologies Inc M92 LP [Mobility Radeon HD 4300 Series] rev 0, Mem @ 0xe0000000/268435456, 0xf0200000/65536, I/O @ 0x00003000/256, BIOS @ 0x????????/131072
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) "extmod" will be loaded by default.
(II) "dbe" will be loaded by default.
(II) "glx" will be loaded by default.
(II) "record" will be loaded by default.
(II) "dri" will be loaded by default.
(II) "dri2" will be loaded by default.
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension SELinux
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
	compiled for 7.5.0, module version = 1.0.0
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.13.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.1.0
	ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "fglrx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
(II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
	compiled for 1.4.99.906, module version = 8.78.6
	Module class: X.Org Video Driver
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
(II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
	compiled for 1.7.1, module version = 8.78.6
(II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.78.6
(II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.783                                
(II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Oct  5 2010 21:22:54
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(WW) Falling back to old probe method for fglrx
(II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
(--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x9552) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:17:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:3) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:4) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
(II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
(II) AMD Video driver is signed
(II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x21aeb10
(II) fglrx(0): === [xdl_x750_atiddxPreInit] === begin
(II) Loading sub module "vgahw"
(II) LoadModule: "vgahw"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvgahw.so
(II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 0.1.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
(==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
(**) fglrx(0): Option "OpenGLOverlay" "on"
(**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
(==) fglrx(0): RGB weight 888
(II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB 
(==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
(==) fglrx(0): NoAccel = NO
(==) fglrx(0): ATI 2D Acceleration Architecture enabled
(--) fglrx(0): Chipset: "ATI Mobility Radeon HD 4300 Series" (Chipset = 0x9552)
(--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x103c, PciSubDevice = 0x3652)
(==) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
(--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xe0000000
(--) fglrx(0): MMIO registers at 0xf0200000
(--) fglrx(0): I/O port at 0x00003000
(==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
(II) fglrx(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(EE) fglrx(0): ACPI: DRM connection failed
(II) Loading sub module "vbe"
(II) LoadModule: "vbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
(II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.1.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) fglrx(0): VESA BIOS detected
(II) fglrx(0): VESA VBE Version 3.0
(II) fglrx(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Software Rev: 11.22
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Vendor: (C) 1988-2005, ATI Technologies Inc. 
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product: M92
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
(II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
(--) fglrx(0): Video RAM: 524288 kByte, Type: DDR2
(II) fglrx(0): PCIE card detected
(--) fglrx(0): Using per-process page tables (PPPT) as GART.
(WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
(EE) fglrx(0): ACPI: DRM connection failed
(WW) fglrx(0): Hasn't establisted DRM connection
(II) fglrx(0): [FB] MC range(MCFBBase = 0xf00000000, MCFBSize = 0x20000000)
(WW) fglrx(0): No DRM connection for driver fglrx.
(II) fglrx(0): RandR 1.2 support is enabled!
(II) fglrx(0): RandR 1.2 rotation support is enabled!
(==) fglrx(0): Center Mode is disabled 
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(==) fglrx(0): Active stereo disabled
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"
(II) Module "ddc" already built-in
(II) fglrx(0): Output LVDS using monitor section aticonfig-Monitor[0]-0
(II) fglrx(0): Output DFP1 has no monitor section
(II) fglrx(0): Output CRT1 has no monitor section
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"
(II) Module "ddc" already built-in
(II) fglrx(0): Connected Display0: LVDS
(II) fglrx(0): Display0 EDID data ---------------------------
(II) fglrx(0): Manufacturer: LGD  Model: 1c2  Serial#: 0
(II) fglrx(0): Year: 2008  Week: 0
(II) fglrx(0): EDID Version: 1.3
(II) fglrx(0): Digital Display Input
(II) fglrx(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 34  vert.: 19
(II) fglrx(0): Gamma: 2.20
(II) fglrx(0): No DPMS capabilities specified
(II) fglrx(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4 
(II) fglrx(0): First detailed timing is preferred mode
(II) fglrx(0): redX: 0.608 redY: 0.338   greenX: 0.283 greenY: 0.586
(II) fglrx(0): blueX: 0.150 blueY: 0.103   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
(II) fglrx(0): Manufacturer's mask: 0
(II) fglrx(0): Supported detailed timing:
(II) fglrx(0): clock: 72.3 MHz   Image Size:  344 x 194 mm
(II) fglrx(0): h_active: 1366  h_sync: 1414  h_sync_end 1446 h_blank_end 1526 h_border: 0
(II) fglrx(0): v_active: 768  v_sync: 771  v_sync_end 776 v_blanking: 790 v_border: 0
(II) fglrx(0):  LG Display
(II) fglrx(0): Monitor name: LP156WH1-TLA3
(II) fglrx(0): EDID (in hex):
(II) fglrx(0): 	00ffffffffffff0030e4c20100000000
(II) fglrx(0): 	00120103802213780ae8959b56489626
(II) fglrx(0): 	1a505400000001010101010101010101
(II) fglrx(0): 	0101010101013e1c56a0500016303020
(II) fglrx(0): 	350058c2100000190000000000000000
(II) fglrx(0): 	00000000000000000000000000fe004c
(II) fglrx(0): 	4720446973706c61790a2020000000fc
(II) fglrx(0): 	004c503135365748312d544c413300de
(II) fglrx(0): End of Display0 EDID data --------------------
(II) fglrx(0): EDID vendor "LGD", prod id 450
(II) fglrx(0): Printing DDC gathered Modelines:
(II) fglrx(0): Modeline "1366x768"x0.0   72.30  1366 1414 1446 1526  768 771 776 790 -hsync -vsync (47.4 kHz)
(II) fglrx(0): Output LVDS connected
(II) fglrx(0): Output DFP1 disconnected
(II) fglrx(0): Output CRT1 disconnected
(II) fglrx(0): Using exact sizes for initial modes
(II) fglrx(0): Output LVDS using initial mode 1366x768
(II) fglrx(0): Display dimensions: (340, 190) mm
(II) fglrx(0): DPI set to (102, 102)
(II) fglrx(0): Adapter ATI Mobility Radeon HD 4300 Series has 2 configurable heads and 1 displays connected.
(==) fglrx(0):  PseudoColor visuals disabled
(**) fglrx(0): OpenGL Overlay enabled
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(==) fglrx(0): NoDRI = NO
(==) fglrx(0): Capabilities: 0x00000000
(==) fglrx(0): CapabilitiesEx: 0x00000000
(==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
(==) fglrx(0): UseFastTLS=0
(==) fglrx(0): BlockSignalsOnLock=1
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized. 
(WW) fglrx(0): ***********************************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed                               *
(WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
(WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled                         *
(WW) fglrx(0): ***********************************************************
(II) fglrx(0): FBADPhys: 0xf00000000 FBMappedSize: 0x10000000
(II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1600,8191)
(II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1600,1600) (front color buffer - assumption)
(II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1600 x 6591
(==) fglrx(0): Backing store disabled
(II) Loading extension FGLRXEXTENSION
(**) fglrx(0): DPMS enabled
(II) fglrx(0): Initialized in-driver Xinerama extension
(WW) fglrx(0): Textured Video not supported without DRI enabled.
(II) LoadModule: "glesx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/glesx.so
(II) Module glesx: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.1, module version = 1.0.0
(II) Loading extension GLESX
(II) fglrx(0): GLESX enableFlags = 512
(II) fglrx(0): Acceleration enabled
(II) LoadModule: "amdxmm"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/amdxmm.so
(II) Module amdxmm: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.1, module version = 1.0.0
(EE) fglrx(0): XMM failed to open CMMQS connection.
(EE) fglrx(0): XMM failed to initialize
(WW) fglrx(0): No XV video playback available
(II) fglrx(0): Enable composite support successfully
(WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
(WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled
(==) fglrx(0): Using HW cursor of display infrastructure!
(II) fglrx(0): Disabling in-server RandR and enabling in-driver RandR 1.2.
(II) fglrx(0): 'LVDS LCD' ConnectorType, abstracted as 'Panel'
(II) fglrx(0): 'eDP LCD' ConnectorType, abstracted as 'Panel'
(--) RandR disabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
SELinux: Disabled on system, not enabling in X server
(II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
[glesx] __glESXExtensionInit: No GL ES2.0 capable screen found!
(II) fglrx(0): Setting screen physical size to 361 x 203
(II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event5)
(**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(II) LoadModule: "evdev"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
(II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.6.901, module version = 2.3.2
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 7.0
(**) Power Button: always reports core events
(**) Power Button: Device: "/dev/input/event5"
(II) Power Button: Found keys
(II) Power Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event7)
(**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(**) Video Bus: always reports core events
(**) Video Bus: Device: "/dev/input/event7"
(II) Video Bus: Found keys
(II) Video Bus: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
(**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(**) Power Button: always reports core events
(**) Power Button: Device: "/dev/input/event2"
(II) Power Button: Found keys
(II) Power Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event4)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device Sleep Button (/dev/input/event3)
(**) Sleep Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(**) Sleep Button: always reports core events
(**) Sleep Button: Device: "/dev/input/event3"
(II) Sleep Button: Found keys
(II) Sleep Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Sleep Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) config/udev: Adding input device HP Webcam-101 (/dev/input/event12)
(**) HP Webcam-101: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(**) HP Webcam-101: always reports core events
(**) HP Webcam-101: Device: "/dev/input/event12"
(II) HP Webcam-101: Found keys
(II) HP Webcam-101: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "HP Webcam-101" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event9)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Mic at Ext Rear Jack (/dev/input/event10)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB HP Out at Ext Rear Jack (/dev/input/event11)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event1)
(**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
(**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event1"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/event8)
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
(II) LoadModule: "synaptics"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
(II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.7.6.901, module version = 1.2.2
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 7.0
(II) Synaptics touchpad driver version 1.2.2
(**) Option "Device" "/dev/input/event8"
(II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5472
(II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4448
(II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255
(II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 0
(II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right middle
(--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
(II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD)
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 0
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
(--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
(II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse1)
(**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
(II) Synaptics touchpad driver version 1.2.2
SynPS/2 Synaptics TouchPad no synaptics event device found
(**) Option "Device" "/dev/input/mouse1"
Query no Synaptics: 6003C8
(--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: no supported touchpad found
(EE) SynPS/2 Synaptics TouchPad Unable to query/initialize Synaptics hardware.
(EE) PreInit failed for input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad"
(II) UnloadModule: "synaptics"
(II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event6)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device Macintosh mouse button emulation (/dev/input/event0)
(**) Macintosh mouse button emulation: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
(**) Macintosh mouse button emulation: always reports core events
(**) Macintosh mouse button emulation: Device: "/dev/input/event0"
(II) Macintosh mouse button emulation: Found 3 mouse buttons
(II) Macintosh mouse button emulation: Found relative axes
(II) Macintosh mouse button emulation: Found x and y relative axes
(II) Macintosh mouse button emulation: Configuring as mouse
(**) Macintosh mouse button emulation: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Macintosh mouse button emulation: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Macintosh mouse button emulation" (type: MOUSE)
(II) Macintosh mouse button emulation: initialized for relative axes.
(II) config/udev: Adding input device Macintosh mouse button emulation (/dev/input/mouse0)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device ACPI Virtual Keyboard Device (/dev/input/event13)
(**) ACPI Virtual Keyboard Device: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
(**) ACPI Virtual Keyboard Device: always reports core events
(**) ACPI Virtual Keyboard Device: Device: "/dev/input/event13"
(II) ACPI Virtual Keyboard Device: Found keys
(II) ACPI Virtual Keyboard Device: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "ACPI Virtual Keyboard Device" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) Option "xkb_layout" "de"
(**) Option "xkb_variant" "nodeadkeys"
(II) fglrx(0): Restoring Recent Mode via PCS is not supported in RANDR 1.2 capable environments
(II) fglrx(0): EDID vendor "LGD", prod id 450
(II) fglrx(0): Printing DDC gathered Modelines:
(II) fglrx(0): Modeline "1366x768"x0.0   72.30  1366 1414 1446 1526  768 771 776 790 -hsync -vsync (47.4 kHz)
(II) fglrx(0): EDID vendor "LGD", prod id 450
(II) fglrx(0): Printing DDC gathered Modelines:
(II) fglrx(0): Modeline "1366x768"x0.0   72.30  1366 1414 1446 1526  768 771 776 790 -hsync -vsync (47.4 kHz)
(II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event9)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Mic at Ext Rear Jack (/dev/input/event10)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB HP Out at Ext Rear Jack (/dev/input/event11)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
 
Old 10-31-2010, 07:21 PM   #5
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,087

Rep: Reputation: 396Reputation: 396Reputation: 396Reputation: 396
Quote:
Originally Posted by tuxxxxx View Post
Thank you both for answering,

@TobiSGD I heard about that driver, but does it support full OpenGL like the official driver from the website and does it work with kde4?
It supports up to OpenGL 2.1 (if it's new enough), and it works fine with KDE4. It's not as fast at 3D as the proprietary driver.


Quote:
@adamk75 heres my Xorg.0.log:

Code:
(EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized. 
(WW) fglrx(0): ***********************************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed                               *
(WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
(WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled                         *
(WW) fglrx(0): ***********************************************************
Sounds like the kernel module never got built. What's the output of:

Code:
$ lsmod | grep fglrx
$ dmesg | grep fglrx
$ find /lib/modules/`uname -r`/ -iname fglrx.ko
Adam
 
Old 10-31-2010, 07:37 PM   #6
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Slackware
Posts: 14,880
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805
Quote:
Originally Posted by adamk75 View Post
It supports up to OpenGL 2.1 (if it's new enough), and it works fine with KDE4. It's not as fast at 3D as the proprietary driver.
How can it be not as fast as the proprietary driver? It is actually the proprietary driver, packaged for Debian.

If the kernelmodul is not built (never had that before), make that you have build-essential, your kernelheaders and dkms installed.
 
Old 10-31-2010, 07:42 PM   #7
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,087

Rep: Reputation: 396Reputation: 396Reputation: 396Reputation: 396
Quote:
Originally Posted by TobiSGD View Post
How can it be not as fast as the proprietary driver? It is actually the proprietary driver, packaged for Debian.

If the kernelmodul is not built (never had that before), make that you have build-essential, your kernelheaders and dkms installed.
My apologies, I was wrong. I didn't really ready your post, just assumed you and tuxxxxx were discussing the open source driver. It's late, I'm tired :-) Sorry again.

Adam
 
Old 11-01-2010, 12:59 AM   #8
tuxxxxx
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2010
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
So Guys big Thanks to you both, it is working now!

The Package dkms was really missing the other 2 were installed...

Just after installing dkms, reinstalling the propetary driver from ati.com and doing atigonfig --initial, OpenGL was installed and worked perfectly!!!
 
Old 11-01-2010, 07:28 AM   #9
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Slackware
Posts: 14,880
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805Reputation: 3805
Quote:
Originally Posted by tuxxxxx View Post
So Guys big Thanks to you both, it is working now!

The Package dkms was really missing the other 2 were installed...

Just after installing dkms, reinstalling the propetary driver from ati.com and doing atigonfig --initial, OpenGL was installed and worked perfectly!!!
I think you didn't get the point here. There is no use in DKMS if you use the driver from the website. It will only buid and rebuild modules from drivers that are installed with the package manager.
If you really used the driver from the website you will be without X the next time your kernel updates.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Debian Squeeze and ATI Radeon X1950 Haueck Linux - Hardware 22 07-22-2010 01:51 PM
Samsung NC10 Debian Squeeze xfce4 brightness keys not working esteeven Linux - Laptop and Netbook 0 02-17-2010 02:24 PM
[SOLVED] mouse and keyboard not working debian squeeze with kde mf93 Linux - Hardware 7 02-02-2010 06:26 AM
[SOLVED] sound is not working properly on debian testing(squeeze) mf93 Linux - Hardware 2 10-10-2009 09:39 AM
[SOLVED] Atheros Madwifi driver not working on debian squeeze mf93 Linux - Wireless Networking 3 09-28-2009 11:52 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:49 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration