LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-17-2016, 02:23 AM   #1
1kk
LQ Newbie
 
Registered: May 2016
Posts: 1

Rep: Reputation: Disabled
After plugging headset Jabra, mouse not working properly, Linux Mint


Hi,

I have difficult problem with my new headset Jabra EVOLVE 40 UC Stereo. After plugging in some mysterious things happen with mouse. Application which window is active, for example my web browser is working properly, if I change windows, but it is still the same application it works too. In case, when I open another app; some music player, terminal, whatever, my mouse stop working. I can move cursor, but I can't left-click or right-click anything. I tested it on other computers with Linux Mint and it works the same. On Windows OS it works fine, no problems there so headset isn't broken, I think.
I have headset Jabra EVOLVE 20 too and it works properly on Linux Mint.

Any ideas?

Thanks very much,
1kk
 
Old 05-18-2016, 04:06 PM   #2
hotspot021
LQ Newbie
 
Registered: May 2016
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
Hi,

the same problem here.
On Ubuntu 14.04 & Red Hat 6.7
 
Old 05-19-2016, 09:48 AM   #3
onebuck
Moderator
 
Registered: Jan 2005
Location: Midwest USA, Central Illinois
Distribution: SlackwareŽ
Posts: 12,758
Blog Entries: 27

Rep: Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080
Member response

Hi,

Welcome to LQ!
Quote:
Originally Posted by 1kk View Post
Hi,

I have difficult problem with my new headset Jabra EVOLVE 40 UC Stereo. After plugging in some mysterious things happen with mouse. Application which window is active, for example my web browser is working properly, if I change windows, but it is still the same application it works too. In case, when I open another app; some music player, terminal, whatever, my mouse stop working. I can move cursor, but I can't left-click or right-click anything. I tested it on other computers with Linux Mint and it works the same. On Windows OS it works fine, no problems there so headset isn't broken, I think.
I have headset Jabra EVOLVE 20 too and it works properly on Linux Mint.

Any ideas?

Thanks very much,
1kk
From a terminal as root (su- will get root privileges) Look at: http://www.answers.com/Q/How_do_you_..._in_Linux_Mint, also you should look at 'dmesg' to show what is going on when you plug in the device.

Hope this helps.
Have fun & enjoy!
 
Old 05-19-2016, 10:27 AM   #4
hotspot021
LQ Newbie
 
Registered: May 2016
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
Hi,

this is what I get on my Ubuntu 14.04 when I plug the USB for Jabra 40

Quote:
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.645557] usb 3-1: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.666112] usb 3-1: New USB device found, idVendor=0b0e, idProduct=0307
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.666120] usb 3-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.666124] usb 3-1: Product: Jabra EVOLVE LINK MS
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.666127] usb 3-1: Manufacturer: GN Netcom A/S
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.666129] usb 3-1: SerialNumber: XXXXXXXXXXX
May 19 17:21:04 my_machine mtp-probe: checking bus 3, device 3: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-1"
May 19 17:21:04 my_machine mtp-probe: bus: 3, device: 3 was not an MTP device
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.699807] input: GN Netcom A/S Jabra EVOLVE LINK MS as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-1/3-1:1.3/input/input17
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.701557] hid-generic 0003:0B0E:0307.0004: input,hiddev0,hidraw1: USB HID v1.00 Device [GN Netcom A/S Jabra EVOLVE LINK MS] on usb-0000:00:14.0-1/input3
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.706862] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.708956] 3:2:1: cannot get freq at ep 0x4
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.724830] usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.743224] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.743452] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.752021] 3:2:1: cannot get freq at ep 0x4
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.752264] 3:2:1: cannot get freq at ep 0x4
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.754802] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.755121] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.763494] 3:2:1: cannot get freq at ep 0x4
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.763802] 3:2:1: cannot get freq at ep 0x4
May 19 17:21:04 my_machine rtkit-daemon[1750]: Successfully made thread 3303 of process 2456 (n/a) owned by '2844' RT at priority 5.
May 19 17:21:04 my_machine rtkit-daemon[1750]: Supervising 4 threads of 1 processes of 1 users.
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.771951] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine kernel: [ 275.772188] 3:1:1: cannot get freq at ep 0x83
May 19 17:21:04 my_machine rtkit-daemon[1750]: Successfully made thread 3304 of process 2456 (n/a) owned by '2844' RT at priority 5.
May 19 17:21:04 my_machine rtkit-daemon[1750]: Supervising 5 threads of 1 processes of 1 users.
As 1kk described above, I have the issue the mouse is not working as it should.

@onebuck, I didn't get the point why I should gain root privileges and how that site -> http://www.answers.com/Q/How_do_you_..._in_Linux_Mint
can help here

Last edited by hotspot021; 05-19-2016 at 10:51 AM.
 
Old 05-19-2016, 03:31 PM   #5
onebuck
Moderator
 
Registered: Jan 2005
Location: Midwest USA, Central Illinois
Distribution: SlackwareŽ
Posts: 12,758
Blog Entries: 27

Rep: Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080Reputation: 2080
Member response

Hi,

Some system configuration commands for changes require root/super user privileges.
 
Old 05-21-2016, 04:35 PM   #6
hotspot021
LQ Newbie
 
Registered: May 2016
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
After some google-ing I found this is common problem not only for Jabra but for other headsets as well.

The solution is to instruct Xorg to ignore the device.

Quote:
yyyy@xxxx:~$ cat /etc/X11/xorg.conf
Section "InputClass"
Identifier "Jabra"
MatchUSBID "0b0e:0307"
Option "Ignore" "on"
EndSection
yyyy@xxxx:~$
After the file is updated/created simply restart the graphical env or reboot the machine

Identifier is whatever name you would like, the string doesn't matter.
MatchUSBID is the combination of VendorID and ProductID. It can be seen from the log file
/var/log/syslog or /var/log/messages

Quote:
May 21 15:44:43 XXXXXXXXX kernel: [ 9861.284326] usb 3-1: New USB device found, idVendor=0b0e, idProduct=0307
In my case VendorID and Product id is "0b0e:0307"

Last edited by hotspot021; 05-21-2016 at 04:37 PM.
 
Old 02-13-2017, 12:46 PM   #7
slepa
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2016
Posts: 1

Rep: Reputation: Disabled
Thanks hotspot021.

Ignoring Jabra Envolve UC 80 in X11 resolves my issue on Ubuntu LTS 14.

Section "InputClass"
Identifier "Jabra"
MatchUSBID "0b0e:0306"
Option "Ignore" "on"
EndSection
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
using the microphone of a bluetooth-headset (Jabra Wave) Blinko Linux - Hardware 0 11-05-2014 02:44 AM
USB not working properly Linux Mint 13 waseq Linux - Hardware 3 10-24-2012 01:04 AM
vi not working properly in linux mint manasgta Linux - Software 3 11-15-2011 11:09 PM
[SOLVED] Jabra BT2010 bluetooth headset and linux xj25vm Linux - Hardware 5 03-20-2009 05:40 PM
headset with mic not working properly in opensuse 11.0 brucehinrichs Linux - Hardware 0 11-05-2008 09:18 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 07:41 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration