LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-17-2009, 08:26 AM   #1
walo
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Acer Aspire 6930 wifi with WIFI Link 5100 help please


hi! my father has just bougth a new acer aspire 6930 with an intel WIFI LINK 5100 wifi card. i started installing fedora 10, but i realised that the kernel did'nt recognise it.

After 2 weeks i decided to intall a newest version od fedora, Fedora 11 Alpha, and my wifi adapter started to shine (the led). NOw the kernel recognise it.

I get connected to my wireless network, and when i rebooted, i couldnt got connected against.

I've tried with mandriva one spring 2009 and the same.

any sugestions? is the kernel having any errors?

NOTE: i always see my wifi network, an the WEP password for the network is configured, but it does not connect. (i've tried with WICD and NETWORKMANAGER, but always the same)

THANKS!!!
 
Old 02-17-2009, 09:27 AM   #2
Simon Bridge
Guru
 
Registered: Oct 2003
Location: Waiheke NZ
Distribution: Ubuntu
Posts: 9,211

Rep: Reputation: 197Reputation: 197
Which distro are you using now?

Please tell us output of iwconfig.

Looking up your laptop:
http://www.linlap.com/wiki/acer+aspire+6930
... reports the wifi as i5100 - working with f10. Nothing special needed.

Note: enter

dmesg

to see the main log - look for mention of your wireless card.
you'll find most important error messages there too.
 
Old 02-17-2009, 10:20 AM   #3
walo
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
hi, this is the result of typing dmesg into konsole:


X:2583 conflicting memory types d0000000-e0000000 write-combining<->uncached-minus
reserve_memtype failed 0xd0000000-0xe0000000, track write-combining, req write-combining
X:2802 freeing invalid memtype d0000000-e0000000
X:2583 conflicting memory types d0000000-e0000000 write-combining<->uncached-minus
reserve_memtype failed 0xd0000000-0xe0000000, track write-combining, req write-combining
X:2824 freeing invalid memtype d0000000-e0000000
netfilter PSD loaded - (c) astaro AG
IFWLOG: register target
iwlagn: index 0 not used in uCode key table.
psmouse.c: TouchPad at isa0060/serio4/input0 lost synchronization, throwing 3 bytes away.
hda-intel: IRQ timing workaround is activated for card #0. Suggest a bigger bdl_pos_adj.
iwlagn 0000:07:00.0: PCI INT A disabled
iwlagn 0000:07:00.0: PCI INT A -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
iwlagn 0000:07:00.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x100002, writing 0x100006)
iwlagn 0000:07:00.0: irq 1274 for MSI/MSI-X
Registered led device: iwl-phy0:radio
Registered led device: iwl-phy0:assoc
Registered led device: iwl-phy0:RX
Registered led device: iwl-phy0:TX
ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
iwlagn: index 0 not used in uCode key table.
wlan0: direct probe to AP 00:22:15:30:60:2b try 1
wlan0 direct probe responded
wlan0: authenticate with AP 00:22:15:30:60:2b
wlan0: authenticated
wlan0: associate with AP 00:22:15:30:60:2b
wlan0: RX AssocResp from 00:22:15:30:60:2b (capab=0x401 status=0 aid=1)
wlan0: associated
wlan0: direct probe to AP 00:c0:a8:b4:a3:88 try 1
wlan0 direct probe responded
wlan0: authenticate with AP 00:c0:a8:b4:a3:88
wlan0: authenticated
wlan0: associate with AP 00:c0:a8:b4:a3:88
wlan0: RX AssocResp from 00:c0:a8:b4:a3:88 (capab=0x411 status=0 aid=2)
wlan0: associated
ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
phy0: failed to restore operational channel after scan
phy0: failed to restore operational channel after scan
NET: Registered protocol family 17
iwlagn: index 0 not used in uCode key table.
psmouse.c: TouchPad at isa0060/serio4/input0 lost synchronization, throwing 2 bytes away.
iwlagn 0000:07:00.0: PCI INT A disabled
iwlagn 0000:07:00.0: PCI INT A -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
iwlagn 0000:07:00.0: restoring config space at offset 0x1 (was 0x100002, writing 0x100006)
iwlagn 0000:07:00.0: irq 1274 for MSI/MSI-X
Registered led device: iwl-phy0:radio
Registered led device: iwl-phy0:assoc
Registered led device: iwl-phy0:RX
Registered led device: iwl-phy0:TX
ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready




this is the result of iwconfig

[root@localhost angel]# iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wmaster0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:"Walo-Wireless"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=15 dBm
Retry min limit:7 RTS thrff Fragment thr=2352 B
Encryption key:6C61-7261-6361-6E6F-3132-3334-35 Security modepen
Power Managementff
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0




any idea? i'm using now mandriva one 2009. with kde 4.2. but i've tried fedora 10 , ubuntu 8.10, fedora 11 alpha and ubuntu 9.04 alpha

Last edited by walo; 02-17-2009 at 10:30 AM.
 
Old 02-17-2009, 11:09 AM   #4
walo
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
it seems that in linux mint 6 works, thanks

if i've any problem, i'll tell you
 
Old 02-18-2009, 01:17 AM   #5
Simon Bridge
Guru
 
Registered: Oct 2003
Location: Waiheke NZ
Distribution: Ubuntu
Posts: 9,211

Rep: Reputation: 197Reputation: 197
Cool - and the Ubuntu based distros do have more autodection/autoconfiguration. There is a price for this ... but when you start out it is nice not to struggle through custom configurations.

Note - Mint 6 is the older of the distros you tried ... sometimes the latest is not the best.
There is a bug against fedora and ubuntu with similar symptoms to yours - I'd hold off upgrading mint for a bit.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...ux/+bug/286285
 
Old 07-10-2009, 09:08 AM   #6
maddog42
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Location: andalucia
Distribution: Gentoo (since 2005)
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I'm running Gentoo with the 2.6.31-rc2 kernel on my 6930G.

Make sure your access point is set up for 11b or 11g mode; I can't connect to my (SMC) access point in 11n mode with the iwlagn driver with or without encryption using the native intel 5100 chipset from my Gentoo build. I have the same behavior under Vista on this laptop - if I set the access point to 11n mmode only, I see it but never authenticate. As soon as I switch to 11g/n or 11b/g, everything works fine...

If I remember correctly, though, when I first bought it (~Oct 2008), I brought it up on the Kubuntu 8.10 beta, and the wifi worked ok...

Last edited by maddog42; 07-11-2009 at 01:44 AM. Reason: add to and clarify content
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel WiFi Link 5100 - Is 802.11n (Draft-N) possible? Yankee_Fan Linux - Laptop and Netbook 3 08-22-2010 11:06 AM
acer aspire one & wifi??? Sjonnie48 Linux - Laptop and Netbook 9 08-07-2009 12:14 PM
intel wifi link 5100 cannot work on linux pu1030 Linux - Networking 4 04-29-2009 10:25 AM
ACer aspire wifi ndiswrapper alek66 Linux - Wireless Networking 0 06-10-2006 05:56 PM
Acer Aspire 3500 Integrated wifi not found Canadian_2k2 Linux - Wireless Networking 3 08-09-2005 12:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:17 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration