LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 09-24-2007, 12:16 AM   #1
Jyneo
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Question XGL/Beryl Performance on Laptop with Intel GMA 950 Integrated graphics 945GM


Hi, I'm not sure if this thread is in the right section but I didn't know where else to post it.
I'm having some performance problems with XGL/Beryl and I'm wondering if there's anything I can do to fix it.
Here are my specs:

Gateway NX570X Laptop
Intel Core 2 Duo 1.76 Ghz
DDR2 2.5 GB RAM
Integrated Intel 945GM Video Card with 256 Shared system memory
Intel GMA 950 Chipset

I installed openSUSE 10.2 and everything worked perfectly. I set up XGL with Beryl and again everything works fine except for when I try to play video. Once I start playing a video everything gets very choppy, not just the video, everything. Also, I noticed sometimes when the screensaver comes on it will cause some lag as well. Once I thought my computer froze up for a few minutes because the screensaver took so long to go away.

If anyone else has had this problem and knows how to fix it I'd greatly appreciate it. I don't know if there is a setting I can change in the xorg.conf file or maybe somewhere else that might fix the issue or if my hardware just can't handle XGL to its full extent when playing video.

If you need any more information (i.e. part of my xorg.conf file) let me know and I'll post it. Or if you know of a place on the internet with a fix then posting the link would be great too and I'll try it out. Thanks for any help.
 
Old 09-24-2007, 04:46 PM   #2
lambchops468
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: New Jersey, USA
Distribution: Archlinux
Posts: 165

Rep: Reputation: 30
just guessing here:

in your beryl icon in the system tray/kicker, do you have XGL rendering enabled (right click for menu, check the sub menus for something like that...the computer i am using doesn't have 3d, so i am guessing where the setting is). You should also try and get textures by pixmap.

beware that changing the settings may cause beryl to bug up when u log into KDE, so disable auto-start for testing (by deleting the auto-start entry.)
 
  


Reply

Tags
beryl, gma, integrated, xgl


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel 900 GMA onboard graphics problem hsimah Linux - Hardware 2 06-17-2009 09:48 AM
xcompmgr with intel gma 950 graphics card Geminias Linux - General 0 07-29-2007 11:16 PM
No GUI for Intel 950 Graphics ? DaveQB Linux - Hardware 2 05-17-2007 06:32 PM
LXer: Intel GMA 3000 Performance Q1-07 LXer Syndicated Linux News 0 02-16-2007 04:16 PM
How to install and configure Xgl on suse 10.1 with intel 945GM mobile openbysource Linux - Laptop and Netbook 1 09-25-2006 08:21 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:35 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration