LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 01-28-2006, 09:10 AM   #1
Iehtn-LQ
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Video playback slow


Hello,

I am having a bit of trouble with video playback and hope that you people can help me out.

Here is the problem. Some videos that I play are running slow and choppy, both video and audio. Others run at normal speed. I think the change happened when I upgrade my sound card from the onboard audio to a Chaintech AV-710 (but I am not 100% sure). It's based on the (Envy24HT) chipset so I used the ICE1724 drivers built into the kernel. Other sounds run fine. Like when I play music. Any ideas as to what I should look into? It all worked fine before. Here are my computer specs.

Athlon64 2800+
512MB RAM
GeForce FX 5200
Chaintech AV-710
Segate SATA hard drive.

Oh, I am running Gentoo linux. If anyone wanted/needed to know that. Also, I was using aRts, actually I still am but it's not working anymore. Only one sound will play at a time. I tried searching the forums a bit for slow video playback or choppy video but did not find much. If you need any other info please let me know.

Thanks,
Iehtn
 
Old 01-29-2006, 03:15 PM   #2
m_yates
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Upstate
Distribution: Debian, Mint, Mythbuntu
Posts: 1,176

Rep: Reputation: 54
What video player are you using? Have you tried more than one video player? Do you know if certain types of videos give the problem, while others do not?

My guess would be it is something to do with audio or video drivers used by your video player, or it could be a problem with dma settings on the drive used for playing the video.
 
Old 02-06-2006, 10:00 PM   #3
Iehtn-LQ
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yes, I have tried with Mplayer and VLC. Both have slow playback only on specific videos.

As I said below some videos play fine other do not. I think it may have something to do with sound quality. I think 48khz plays fine anything under that does not.

I also do not really have DMA settings on my hdd because it's SATA. I can't control much.

Any other ideas from anyone?

Thanks.
Iehtn
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow playback in AmaroK kahlil88 Linux - Software 3 10-27-2005 02:19 AM
Video Playback-speeded up audio & video howone Suse/Novell 1 10-20-2005 02:24 AM
kino - slow playback of captured video... nicsmr Linux - Software 5 08-23-2005 03:01 PM
DVD Playback slow AntWarrior Ubuntu 2 04-16-2005 08:54 PM
video playback is too slow xushi Slackware 3 09-23-2004 06:31 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:48 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration