LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-09-2013, 12:02 AM   #1
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Rep: Reputation: 53
USB external enclosue fails to mount


Hi all,

Ubuntu 12.04 desktop 64bit

For unknown reason the USB external enclosue fails to mount automatically.

Warning:
Code:
Error mounting: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdc1,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
$ dmesg | tail
Code:
[   79.774909] sd 3:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[   79.774915] sd 3:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
[   80.255406] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[   80.255415] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
[  184.852511] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[  184.852520] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
[  532.463987] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[  532.463997] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
[  683.677289] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[  683.677299] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
$ sudo fdisk -l
Code:
....
....
Disk /dev/sdc: 640.1 GB, 640135028736 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 77825 cylinders, total 1250263728 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00083ffc

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdc1            2048  1250263039   625130496   83  Linux

Tried to mount it manually without success. There is only one partition on the HD

$ sudo mount -t ext2 /dev/sdc1 /mnt
Code:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdc1,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
$ dmesg | tail
Code:
[  532.463987] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[  532.463997] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
[  683.677289] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[  683.677299] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
[ 1116.031557] EXT3-fs (sdc): error: can't find ext3 filesystem on dev sdc.
[ 1116.081689] EXT4-fs (sdc): VFS: Can't find ext4 filesystem
[ 1116.169356] EXT2-fs (sdc): error: can't find an ext2 filesystem on dev sdc.
[ 1133.983241] EXT2-fs (sdc): error: can't find an ext2 filesystem on dev sdc.
[ 1145.519512] EXT2-fs (sdc1): error: ext2_check_descriptors: Block bitmap for group 1794 not in group (block 59244544)!
[ 1145.519521] EXT2-fs (sdc1): group descriptors corrupted
Please help. TIA

satimis
 
Old 01-09-2013, 09:37 PM   #2
RockDoctor
Senior Member
 
Registered: Nov 2003
Location: Minnesota, US
Distribution: Fedora, Ubuntu
Posts: 1,251

Rep: Reputation: 252Reputation: 252Reputation: 252
Allow me to ask the obvious question - has the usb drive's partition been formatted?
 
Old 01-09-2013, 10:17 PM   #3
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by RockDoctor View Post
Allow me to ask the obvious question - has the usb drive's partition been formatted?
Yes, ext2

After running;
Code:
# fsck /dev/sdc1
it fixed the problem but with some files deleted which I can't recover them on Trash.

Now the USB external enclosure can be mounted automatically. I didn't know the cause of problem which leads me losing confidence on its reliability.
 
Old 01-09-2013, 10:29 PM   #4
jschiwal
Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Fargo, ND
Distribution: SuSE AMD64
Posts: 15,733

Rep: Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655
Look in lost&found for your missing files.
 
Old 01-09-2013, 10:47 PM   #5
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by jschiwal View Post
Look in lost&found for your missing files.
I also checked it. It was empty there.

Thanks

Regards
satimis
 
Old 01-09-2013, 10:52 PM   #6
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Main: Gentoo Others: What fits the task
Posts: 15,648
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095
Usually something like this can happen when the device is unplugged or powered of before the filesystem is unmounted. This can easily happen accidentally, so it is a good idea to use a journaling filesystem, like ext3 or ext4 instead of ext2 on external harddisks.
 
1 members found this post helpful.
Old 01-09-2013, 11:20 PM   #7
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by TobiSGD View Post
Usually something like this can happen when the device is unplugged or powered of before the filesystem is unmounted. This can easily happen accidentally, so it is a good idea to use a journaling filesystem, like ext3 or ext4 instead of ext2 on external harddisks.
Thanks for your advice.

I'll find a HD with sufficient space for temporarily storing the data on the external enclosure first. The capacity of the later is 640G about 85% its space used.


Edit
====

Actually the USB external enclosure is for temporary storage only. I have 2 PCs connected via router, not running at the same time.

- working on PC-1
I'll save the working files on PC-1 with copies to the USB external enclosure

- working on PC-2
Download the files on the USB external enclosure. After working save the files on PC-2 with copies to USB external enclosure.

and so on. In this arrangement I retain the complete data on both PC-1 and PC-2

I'm considering leaving out the USB external enclosure, saving the files direct PC to PC. I'll turn on another PC when saving files.

Any suggestion? TIA

satimis

Last edited by satimis; 01-09-2013 at 11:29 PM.
 
Old 01-09-2013, 11:49 PM   #8
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Main: Gentoo Others: What fits the task
Posts: 15,648
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095
Some routers support connecting USB mass storage devices to them, if you have such a router you can use the capacity of the disk for both PCs. Other than that I would simply use rsync to copy the files over network.
 
Old 01-10-2013, 12:06 AM   #9
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by TobiSGD View Post
Some routers support connecting USB mass storage devices to them, if you have such a router you can use the capacity of the disk for both PCs. Other than that I would simply use rsync to copy the files over network.
The router is supplied by ISP. Where can I check?

I can't change the router otherwise no technical support will be provided by ISP in case of need. That is on the contract. If there is no such a function is there any solution? Thanks
 
Old 01-10-2013, 12:10 AM   #10
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Main: Gentoo Others: What fits the task
Posts: 15,648
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095
Just check the manual or look on the router if it has an USB port. If not, just use rsync to copy the data over the network or use your USB disk as usual.
 
Old 01-10-2013, 03:18 AM   #11
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by TobiSGD View Post
Just check the manual or look on the router if it has an USB port.
No USB port found on ISP's router

Quote:
If not, just use rsync to copy the data over the network or use your USB disk as usual.
Is there any device to be added behind ISP's server? Then it can do the job as advised previously

satimis
 
Old 01-10-2013, 08:17 AM   #12
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Main: Gentoo Others: What fits the task
Posts: 15,648
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095
Not that I am aware of, of course letting out the possibility of a dedicated file serving machine.
 
1 members found this post helpful.
Old 01-10-2013, 09:23 AM   #13
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by TobiSGD View Post
Not that I am aware of, of course letting out the possibility of a dedicated file serving machine.
Thanks

The problem of the USB external enclosure reoccured while copying files to PC HD. I'm prepared to reformat it as ext.4. After working for about 20min it was automatically disconnected. I suppose it is the heat inside the enclosure making the HD not working properly.

Now I mount the HD in the PC tranferring files HD to HD. Up to now (about 30 min) the captioned HD is working without problem. The transfer rate is >100MB/sec. This is an AMD 8-core PC with 32GB RAM on board.

I may consider NAS because I only need data in a small amount frequently.

Edit:
====
While I was browsing the screen of the display darken a while and then returned normal again. It happened twice. What is the problem?

Regards
satimis

Last edited by satimis; 01-10-2013 at 09:31 AM.
 
Old 01-10-2013, 06:47 PM   #14
lleb
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Florida
Distribution: CentOS/Fedora
Posts: 2,581

Rep: Reputation: 480Reputation: 480Reputation: 480Reputation: 480Reputation: 480
Quote:
Originally Posted by satimis View Post
Thanks

The problem of the USB external enclosure reoccured while copying files to PC HD. I'm prepared to reformat it as ext.4. After working for about 20min it was automatically disconnected. I suppose it is the heat inside the enclosure making the HD not working properly.
This could be heat, or it could be the drive it self. IE if it is a sandisk with U3 tech, or if it is a WD with their power saver function you will have to deal with these under MS Windows or OSx only sadly. If the drive is overheating then it is prob. about to die unless your ambient temp in the room is over 90F, then it could just be running hot.
Quote:
Now I mount the HD in the PC tranferring files HD to HD. Up to now (about 30 min) the captioned HD is working without problem. The transfer rate is >100MB/sec. This is an AMD 8-core PC with 32GB RAM on board.

I may consider NAS because I only need data in a small amount frequently.

Edit:
====
While I was browsing the screen of the display darken a while and then returned normal again. It happened twice. What is the problem?

Regards
satimis
The NAS would be ideal for both small or large file moves as it will move the data via the LAN and will work great. I have had fantastic results with the Buffalo LinkStation line of NAS devices. Last time I checked, a few months ago, the 2TB 2drive NAS was running roughly $200 USD. very good price for a 2 disk backup solution. fyi the drives are replaceable as well making it easy to upgrade over time.

as for the screen darkening, what is the OS? I have noticed that the Ubuntu line tends to do this either when there is an error or when it is thinking.

If the HDD is large enough, you might be better just installing it into one of the PCs, if you can have them both online at the same time and using the rsync as mentioned above.
 
Old 01-10-2013, 09:35 PM   #15
satimis
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Posts: 3,428

Original Poster
Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by lleb View Post
This could be heat, or it could be the drive it self. IE if it is a sandisk with U3 tech, or if it is a WD with their power saver function you will have to deal with these under MS Windows or OSx only sadly. If the drive is overheating then it is prob. about to die unless your ambient temp in the room is over 90F, then it could just be running hot.
It is an old Seagate 640G HD.

It is now mounted in a PC. After formating as ext4 and transferring all data back it is now working without problem. I suppose it was the heat accumulated inside the enclosure making the said HD not working properly. The enclosure is also an old stuff, having been run for several years.

Quote:
The NAS would be ideal for both small or large file moves as it will move the data via the LAN and will work great. I have had fantastic results with the Buffalo LinkStation line of NAS devices. Last time I checked, a few months ago, the 2TB 2drive NAS was running roughly $200 USD. very good price for a 2 disk backup solution. fyi the drives are replaceable as well making it easy to upgrade over time.
Thanks. I have been comparing before;

1)
Buffalo LS-X10TL 1TB NAS LinkStation Live
http://www.walmart.be/product/detail...x10tl/92133092

Data Transfer Rates 1000/100/10Mbps

and

2)
Buffalo LS-X20TL 2TB NAS LinkStation Live
http://www.compsource.com/pn/LSX20TL...Drive-LSX20TL/

Maximum External Data Transfer Rate 300 MBps (2.3 Gbps)

The price difference is not much. But 1TB with better transfer rate, 1000/100/10Mbps

Actually 1TB will be sufficient for my current use. Of course 2TB will be better if not much increase in price.


Also I have been looking at
Buffalo CS-X2.0 2TB NAS CloudStation
http://www.buffalo-technology.com/en...d-station.html

Data Transfer Ratess 1000/100/10Mbps

Its price is also quite interesting not much difference compared with "Buffalo LS-X20TL 2TB NAS LinkStation Live"

I can build a NAS with old stuffs, old AMD 2-core PC with 4G RAM onboard and old WD 1TB black label HD. However the device will be bulky taking up space. For such a reason I consider purchasing a NAS.


Quote:
as for the screen darkening, what is the OS? I have noticed that the Ubuntu line tends to do this either when there is an error or when it is thinking.
OS - Ubuntu 12.04 desktop 64bit, the screen darkening a while and then resuming normal. When the screen darkened I can neither key-in nor moving the mouse pointer.

Quote:
If the HDD is large enough, you might be better just installing it into one of the PCs, if you can have them both online at the same time and using the rsync as mentioned above.
It's an old Seagate SATA 640G HD. I'wlll connect it in a PC for storage purpose. After purchasing a NAS I'll use it for testing purpose.

Last edited by satimis; 01-10-2013 at 09:38 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External USB Harddisk: chmod fails Maarten_Holland Linux - Hardware 2 08-02-2010 01:05 PM
partiton tool fails on usb external drive ikarus Suse/Novell 7 01-13-2007 04:01 PM
How to mount an external USB HD? Thakowbbery Linux - Hardware 1 05-18-2006 09:20 AM
External USB 2.0 HD - fails after copying 10-20% dehuszar Linux - Hardware 9 05-09-2005 04:37 PM
can't mount external usb hd jnsenit Linux - Hardware 2 12-03-2004 04:03 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:58 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration