LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-15-2002, 07:01 AM   #1
frkstein
Member
 
Registered: Jan 2002
Location: Livonia, MI
Distribution: Ubuntu 10.04
Posts: 126

Rep: Reputation: 15
Unhappy Stuck on Shutdown


When I shut my machine down it will occasionally get stuck at:

Shutting Down Interface eth0:

I believe that this has something to do with the network connection.

If it gets caught here I have to do a physical shutdown of the system and when I reboot it has to correct errors during startup. Does anyone know how to fix this?

BTW, I am running Mandrake 8.1
 
Old 01-15-2002, 07:32 AM   #2
bluecadet
Member
 
Registered: Oct 2001
Distribution: MD81 RH71
Posts: 555

Rep: Reputation: 30
try just running '/etc/init.d/network stop' and see then if you get any info on the interface with 'dmesg'
 
Old 01-15-2002, 01:52 PM   #3
Lee Smith
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2001
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Unhappy

I have the exact same problem with Mandrake 8.1. My Linux box's eth0 is connected to an Ethernet hub. My Cisco 678 DSL modem/router is also connected to the hub (as are 2 computers running other operating systems). My connection to the internet is via the DSL modem. Everything has worked fine on Mandrake 7.1, 7.2 and 8.0, but with 8.1, the system hangs during shutdown, and I have to power-cycle the machine. Very annoying!

I paid the MandrakeExpert folks for help, but so far they have not solved my problem. I don't know if you can view MandrakeExpert "incident reports," but if so, mine is #6096. I'll try to condense down what I've tried so far. First, I followed the Mandrake 8.1 errata for "The computer locks up when shutting down or stopping the USB service." Second, I tried disabling devfs, which apparently has some bugs. Edit /etc/lilo.conf, and change "devfs=mount" to "devfs=nomount", save the changes, run lilo (assuming you're using lilo instead of grub), and reboot. When I have devfs disabled, sometimes shutdown hangs when shutting down anacron, instead of when shutting down eth0. However, if I try to shutdown eth0 myself ('ifconfig eth0 down'), I get the same hang as before.

Here is the output I get when shutting down *without* devfs:
Shutting down interface eth0
usb.c: USB disconnect on device 1
usb.c: USB bus 1 deregistered
usb.c: USB disconnect on device 1
usb.c: USB bus 2 deregistered
...
shutting down anacron
clearing the current IPVS table
[hangs at this point -- doesn't appear to take interrupts]

Here is one more piece of information. My Ethernet card is a Netgear FA311 fast Ethernet card. It has worked with previous Mandrake releases, using the natsemi and pci-scan modules. There is, I believe, built-in support in this release. However, the last message I got from MandrakeExpert is this (note that I didn't actually find anything on the netgear site to indicate that there was a different driver to try than the one I'm already using):

"Seems there are some diffuse problems with netgear cards and 2.4 kernels. Perhaps the new (nov, 1, 2001) netgear linux driver can be of help. Try it
at http://www.netgear-support.com/ts/do...s/ga622t_r.tar
It's aimed at RH 7.1, but they say it should work for other 2.4 kernel-based distros ... Good luck"
 
Old 01-15-2002, 09:43 PM   #4
Avatar2U
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2002
Posts: 14

Rep: Reputation: 0
I had the same problem
seems it is a problem with the USB port

the fix is open a console in su
edit etc/modules.config
ie
vi /etc/modules.config
arrow down to second line
alias usb-interface usb-uhci
remove the usb-

alias usb-interface uhci

close vi (:x)
next shut down will fix problem
you will still get stuck though 1 more time
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
system stuck in loop after improper shutdown dr_zayus69 Linux - General 8 08-21-2005 02:30 PM
Shutdown stuck at PCMCIA mysticsound Linux - Laptop and Netbook 2 03-18-2005 02:40 AM
Please help on how to save services shutdown or shutdown from the terminal. wambuzz Linux - General 2 03-11-2005 07:38 AM
Linux full shutdown vs. manual shutdown? LQtoto Linux - General 9 01-26-2005 06:21 PM
konsole shutdown possible? or key combo = shutdown possible? Laptop2250 Linux - Newbie 3 11-16-2003 10:44 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:24 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration