LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-25-2004, 04:03 PM   #1
Dragonblade
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Sound device not working


So when i boot into X i get this message

Sound server informational message
device /dev/dsp can't be opened (no such device)
the sound server will continue using the null output device

I reinstalled ALSA, which worked just fine to get sound enabled on slackware 9.1. The Control Center recognizes that i have a sound card present and what it is. I also installed a soundblaster card that i had laying around and the appropriate drivers for that still to no avail.

I've read elsewhere that disabling arts might help, but I've no idea how to do that.




OS: Slackware 10.0
Mobo: ASUS a7n266-vm
Proc: XP 2600+
RAM: 512 MB @ PC2700
 
Old 07-25-2004, 04:29 PM   #2
Andrew Benton
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Birkenhead/Britain
Distribution: Linux From Scratch
Posts: 2,073

Rep: Reputation: 64
So does /dev/dsp exist and what are the permissions that are set on it? If the permissions are 660 you can either add yourself to the audio group or change the permissions to 666.

chmod 666 /dev/dsp

If it doesn't exist, create it with

mknod -m 666 /dev/dsp c 14 3

you may also need to make /dev/mixer

mknod -m 666 /dev/mixer c 14 0
 
Old 07-25-2004, 05:05 PM   #3
Dragonblade
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
permissions and groups were fine, both devices already exist.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USB drive not working properly, read only device? (USB key storage device) Arodef Linux - Hardware 14 01-01-2010 07:32 AM
sound device not working newbie007007 Linux - General 14 06-03-2005 09:07 AM
Sound Device Not Working, Possible conflict between onboard/pci? Christopher Linux - Hardware 5 01-07-2005 03:57 PM
damn device=:0 not working gunslinger77 Linux - Software 0 06-10-2004 10:20 AM
no sound from cd player, good sound from audio device test fmickel Linux - Hardware 5 06-04-2004 12:46 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:42 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration