LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-07-2003, 12:36 PM   #1
raylpc
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Canada
Distribution: Red Hat 9
Posts: 94

Rep: Reputation: 15
no mouse and keyboard in gentoo.


I just installed the gentoo 1.4. After I emerged kde, i did xf86config. But the keyboard and mouse are lost after startx. And my startx didn't start kde. What could be the cause? or is there something else I have to do before getting kde up and running?

Thanks.
 
Old 08-07-2003, 12:39 PM   #2
acid_kewpie
Moderator
 
Registered: Jun 2001
Location: UK
Distribution: Gentoo, RHEL, Fedora, Centos
Posts: 43,415

Rep: Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968Reputation: 1968
you chose the wrong keyboard and mouse types i'd assume... reconfigure it.
 
Old 08-07-2003, 01:00 PM   #3
raylpc
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Canada
Distribution: Red Hat 9
Posts: 94

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I think I have the right configuration, coz I tried slackware with it. And I used the same setting.

Generic 104 and PS/2
 
Old 08-07-2003, 10:42 PM   #4
raylpc
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Canada
Distribution: Red Hat 9
Posts: 94

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I now use the Knoppix' auto-detected config. And the keyboard works, but still no mouse. (Both work in knoppix).

And when I startkde, it complains can't open screen, but I have screen for startx, though startx didn't start kde. Also, it repeats saying "can't connect to kpersonalizer". So I can't start kde.


Section "ServerLayout"
Identifier "XFree86 Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
# PS/2 Mouse not detected
# Serial Mouse not detected
InputDevice "USB Mouse" "CorePointer"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail" "true"

EndSection

Section "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX"
# Additional fonts: Locale, Gimp, TTF...
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
# FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi"
# FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi"
# True type and type1 fonts are also handled via xftlib, see /etc/X11/XftConfig!
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/ttf/western"
FontPath "/usr/share/fonts/ttf/decoratives"
FontPath "/usr/share/fonts/truetype/openoffice"
FontPath "/usr/share/fonts/truetype/ttf-bitstream-vera"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/defoma/CID"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/defoma/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "ddc" # ddc probing of monitor
Load "GLcore"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "bitmap" # bitmap-fonts
Load "speedo"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "record"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us"

EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Serial Mouse"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "Microsoft"
Option "Device" "/dev/ttyS0"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "Emulate3Timeout" "70"
Option "SendCoreEvents" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "PS/2 Mouse"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "Emulate3Timeout" "70"
Option "SendCoreEvents" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "USB Mouse"
Driver "mouse"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Buttons" "5"
EndSection

# Auto-generated by KNOPPIX mkxf86config

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
Option "DPMS" "true"
VendorName "MAG"
ModelName "MAG9510"
HorizSync 30 - 70 # DDC-probed
VertRefresh 50 - 130 # DDC-probed
# These are the DDC-probed settings reported by your monitor.
# 1280x1024, 75.0Hz; hfreq=79.98, vfreq=75.03
ModeLine "1280x1024" 135.00 1280 1296 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
# 1024x768, 85.0Hz; hfreq=68.68, vfreq=85.00
ModeLine "1024x768" 94.50 1024 1072 1168 1376 768 769 772 808 +hsync +vsync
# 1024x768, 75.0Hz; hfreq=60.02, vfreq=75.03
ModeLine "1024x768" 78.75 1024 1040 1136 1312 768 769 772 800 +hsync +vsync
# 1024x768, 70.0Hz; hfreq=56.48, vfreq=70.07
ModeLine "1024x768" 75.00 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync
# 1024x768, 60.0Hz; hfreq=48.36, vfreq=60.00
ModeLine "1024x768" 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync
# 800x600, 85.0Hz; hfreq=53.67, vfreq=85.06
ModeLine "800x600" 56.25 800 832 896 1048 600 601 604 631 +hsync +vsync
# 800x600, 75.0Hz; hfreq=46.88, vfreq=75.00
ModeLine "800x600" 49.50 800 816 896 1056 600 601 604 625 +hsync +vsync
# 800x600, 60.0Hz; hfreq=37.88, vfreq=60.32
ModeLine "800x600" 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync
# 800x600, 56.0Hz; hfreq=35.16, vfreq=56.25
ModeLine "800x600" 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync
# 640x480, 85.0Hz; hfreq=43.27, vfreq=85.01
ModeLine "640x480" 36.00 640 696 752 832 480 481 484 509 -hsync -vsync
# 640x480, 75.0Hz; hfreq=37.50, vfreq=75.00
ModeLine "640x480" 31.50 640 656 720 840 480 481 484 500 -hsync -vsync
# 640x480, 72.0Hz; hfreq=37.86, vfreq=72.81
ModeLine "640x480" 31.50 640 656 696 816 480 481 484 504 -hsync -vsync
# 640x480, 60.0Hz; hfreq=31.47, vfreq=59.94
ModeLine "640x480" 25.17 640 648 744 784 480 482 484 509 -hsync -vsync
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
# sw_cursor is needed for some ati and radeon cards
Option "sw_cursor"
#Option "hw_cursor"
#Option "NoAccel"
#Option "ShowCache"
#Option "ShadowFB"
#Option "UseFBDev"
#Option "Rotate"
Identifier "Card0"
# The following line is auto-generated by KNOPPIX mkxf86config
Driver "nv"
VendorName "All"
BoardName "All"
# BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultColorDepth 16
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
 
Old 08-08-2003, 12:04 AM   #5
raylpc
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Canada
Distribution: Red Hat 9
Posts: 94

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Problem solved by modprobe-ing hid, i didn't need this module before. Maybe I compiled it into my old kernel.

However, when I startx, I only get a Twm (a plain WM with 3 consoles open), but not kde. Why?

And when I do startkde, I get

xsetroot: unable to open display '' (note: I have display in startx)
xset: unable to open display ""
startkde: Starting up...
startkde: Running kpersonalizer...
kwin: cannot connect to X server
kpersonalizer: cannot connect to X server
kpersonalizer: cannot connect to X server
kpersonalizer: cannot connect to X server
kpersonalizer: cannot connect to X server
kpersonalizer: cannot connect to X server
(and goes on and on)
 
Old 08-08-2003, 08:42 AM   #6
raylpc
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Canada
Distribution: Red Hat 9
Posts: 94

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I finally got my way from your hints. I copied the working knoppix .xinitrc and .Xsession. Then startx does start kde perfectly.

I'm just wondering how to setup the correct configuration in gentoo, like manually or is there a script for that. Is the /etc/X11/Sessions/kde-3.1.2 doing just that?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gentoo - Keyboard issue in Xorg 6.8.2 bharath_ramesh Linux - Distributions 2 10-31-2005 08:38 PM
Gentoo - Keyboard issues Zero-0-Effect Linux - Distributions 3 10-09-2005 06:01 PM
Gentoo keyboard problems tvgm18 Linux - Distributions 1 09-08-2003 03:43 PM
USB mouse, keyboard, hid, console mouse problems jqcaducifer Linux - General 1 08-05-2003 10:43 AM
Gentoo Keyboard Problems! tvgm18 Linux - Newbie 1 03-08-2003 08:39 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:03 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration