LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-06-2006, 09:15 PM   #1
Niceman2005
Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Fedora Core 2
Posts: 330

Rep: Reputation: 30
my rpm command no longer works


Dear friends,

Got a weird problem with rpm command on my rhel3 server.
I happened quite suddenly. the problem now is, whenever I do anything realted to with rpm command it doesnt work.

say if I rpm -Uvh clamadxxxx.rpm

it will inform me that this and that dependencies , this and that files missing etc. But its not supposed to be..coz I am sure I don't have all those depended files in the machine and I never uninstall those files. I have done those similar rpm installation of the clamd softwares before, never have such problem with the dependencies, I was just doin exqctly the same reinstalltion but it gave me such dependencies problem.

So, then I cannot rpm -Uvh. But then when I try rpm -q something, it gives me no result. When I do rpm -qa | grep xxx, it also feeds nothing back. I tried to rpm -q all the programs I am sure I had installed with rpm b4, but it feeds nothing back. I have installed squid.rpm in that machine b4, so i did rpm -q squid but it says nothing.

Sure now I am pretty sure something is wrong with my rpm command, but how to fix it?
I need that rpm command to upgrade my clamd in future or to do other rpm installations....

pls help me...have anyone met this problem before? its weird...just came out of the blue...

thanks for taking time reading my thread..

Regards
Y
 
Old 07-06-2006, 09:37 PM   #2
Brian1
Guru
 
Registered: Jan 2003
Location: Seymour, Indiana
Distribution: Distribution: RHEL 5 with Pieces of this and that. Kernel 2.6.23.1, KDE 3.5.8 and KDE 4.0 beta, Plu
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 61
Sounds like the rpm database is corrupt. Check these links for help to rebuilding.
http://www.informatimago.com/linux/rpm-rebuilddb.html
http://sourceforge.net/project/showf...group_id=57523

Brian1
 
Old 07-06-2006, 11:17 PM   #3
Niceman2005
Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Fedora Core 2
Posts: 330

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Hi Brain,

I visited the site you gave me. The sourceforget thing is an rpm too. the problem is that whenever I have the command rpm , it doesn work. below are few exmaples I tried to do rpm related commands:

# rpm -q squid
package squid is not installed
[root@cctt root]# rpm -qa | grep squid
(returns nothing)

[root@cctt root]# rpm -e squid
error: package squid is not installed
(returns this error but actually squid is installed)

[root@cctt root]# rpm --rebuilddb
[root@cctt root]#
(returns nothing)

Then if I try to install something say webmin:

# rpm -Uvh webmin-1.160-1.noarch.rpm
warning: webmin-1.160-1.noarch.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID 11f63c51
error: Failed dependencies:
/bin/sh is needed by webmin-1.160-1
/usr/bin/perl is needed by webmin-1.160-1
Suggested resolutions:
bash-2.05b-29.i386.rpm
perl-5.8.0-88.4.i386.rpm

As for those dependencies, I am very sure it wasn't there before, and sure those rpms have been there i never delete it.

If I install other rpms also give me same dependencies. headache....
 
Old 07-07-2006, 07:31 PM   #4
Brian1
Guru
 
Registered: Jan 2003
Location: Seymour, Indiana
Distribution: Distribution: RHEL 5 with Pieces of this and that. Kernel 2.6.23.1, KDE 3.5.8 and KDE 4.0 beta, Plu
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 61
Boot up with the fc2 rescue cd to use the RPM comand on it.

Brian1
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Command No Longer Works carlosinfl Debian 2 11-02-2005 02:40 PM
upgraded to 2.6.9, "less" command no longer works kersten78 Slackware 2 10-21-2004 07:45 PM
k3b no longer works guygriffiths Linux - Software 0 03-06-2004 02:20 PM
CD-RW drive no longer works wmeler Linux - Hardware 8 02-27-2004 03:07 PM
Modem no longer works infornography Linux - General 3 11-07-2003 12:14 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:06 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration