LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-27-2009, 07:19 PM   #1
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
Mounting .img file (chromiumos.img); can't mount it?? Help please?


OK
I tried many things
hitting chromiumos.img with file gets this

Code:
root@PartedMagic:/media/hda4/root/Desktop/chromiumos# file chromiumos.img
chromiumos.img: x86 boot sector; partition 1: ID=0x83, starthead 0, startsector 1, 1945600 sectors; partition 2: ID=0x82, starthead 0, startsector 1945601, 1945600 sectors; partition 3: ID=0x83, active, starthead 63, startsector 3891201, 1945600 sectors, code offset 0x31
Note that I can mount the Ubuntu UNR.img easily with just

Code:
mount -o loop unr.img mnt
but, this doesn't work on the chromiumos.img
why not

here's unr.img's file

Code:
root@PartedMagic:/media/hdb1# file ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img
ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img: x86 boot sector, code offset 0x58, OEM-ID " mkdosfs", sectors/cluster 8, Media descriptor 0xf8, heads 64, sectors 1939136 (volumes > 32 MB) , FAT (32 bit), sectors/FAT 1890, serial number 0x49ed21ff, label: "           "
big difference?

how can I mount the chromiumos.img??
thanks
 
Old 11-27-2009, 07:52 PM   #2
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Original Poster
Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
OK
I found this most helpful
http://panoskrt.wordpress.com/2009/0...in-image-file/

luckily kpartx is available in 9.04

However, after doing kpartx -a & -l
I get this

Code:
root@phalanx:~/Desktop/chromiumos# kpartx -a chromiumos.img
root@phalanx:~/Desktop/chromiumos# kpartx -l chromiumos.img
loop0p1 : 0 1945600 /dev/loop0 1
loop0p2 : 0 1945600 /dev/loop0 1945601
loop0p3 : 0 1945600 /dev/loop0 3891201
But, I can't mount it???

The directions say:
Code:
Checking which loop device was used to mount the partitions:

# kpartx -l /foo/bar/disk.img
loop1p1 : 0 8177022 /dev/loop1 63

The disk image has one partition and is mapped to /dev/loop1p1. You can now mount the partition:

# mount /dev/mapper/loop1p1 /mnt/img
I tried again mounting it everywhere
I made /mnt/img

it still says it needs fs type?
maybe its swap?
 
Old 11-27-2009, 08:11 PM   #3
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Original Poster
Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
OK
I've confirmed that after issuing

Code:
root@phalanx:~/Desktop/chromiumos# kpartx -a chromiumos.img
root@phalanx:~/Desktop/chromiumos# kpartx -l chromiumos.img
loop0p1 : 0 1945600 /dev/loop0 1
loop0p2 : 0 1945600 /dev/loop0 1945601
loop0p3 : 0 1945600 /dev/loop0 3891201
I can then mount partitions 1 (a empty ext2/3 partition-just a "lost&found folder) and 3
Code:
mkdir /mnt/img
mount -o loop /dev/mapper/loop0p1 /mnt/img
mkdir /mnt/img1
mount -o loop /dev/loop0p3 /mnt/img1
partition 3 holds the filesystem
it is NOT a squashfs fs, it is the filesystem extracted
as with a reg hd install (sad)

partition 2
Code:
partition 2: ID=0x82, starthead 0, startsector 1945601, 1945600 sectors;
82 is a swap partition ain't it??

why would anyone want to have a user dd a linux system
onto usb, creating 3 partitions
One of which is a No-No-for-USB swap partition??!

chromiumos.img is here; though I suggest you investigate prior to dd'ing it to USB!
http://carbon.hexxeh.net/chromiumos/

the post this thread is about is here
http://www.linuxquestions.org/questi...56#post3770956

And I'll mark this thread "semi-solved"!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems mounting .img file kavee Fedora 5 06-26-2009 02:16 PM
Mounting a .img file? RoaCh Of DisCor Linux - Newbie 2 07-12-2005 02:49 PM
Mounting IMG file on suse 9.3 fireedo Linux - General 3 05-23-2005 03:05 AM
mounting a .img file... username-inuse Linux - Software 3 05-01-2005 02:46 PM
mounting a img file kudos Slackware 2 04-30-2003 02:54 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:17 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration