LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-19-2005, 07:33 PM   #1
squirellplaying
Member
 
Registered: Mar 2004
Posts: 93

Rep: Reputation: 15
Kernel Rebuild Nightmare


I'm trying to rebuild the kernel for 2.6.10 on debian sarge. I managed to configure the kernel to what I think my needs are and install it I suppose using dpkg. I used this guide with a few mods. The grub config file for the new kernal is:
Code:
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.10-20040119 root=/dev/hda4 ro
savedefault
boot
But when it boots I get the following errors:
Code:
VFS: Cannot open root device "hda4" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
In my kernel I was sure to build in, not as modules, EXT2, EXT3, INITRD, and ramfs support, since those are the file types I'm using. Am I missing something stupid?

Partion table:
Code:
1 - boot         [ext2]
2 - swap        [ext3]
3 - unknown  [extended]
4 - root          [ext2]
5 - home        [ext2]
 
Old 01-19-2005, 08:17 PM   #2
AltF4
Member
 
Registered: Sep 2002
Location: .at
Distribution: SuSE, Knoppix
Posts: 532

Rep: Reputation: 31
you probably didn't include the IDE driver into your kernel when building (or included IDE as a module - to be loaded from ... IDE :-)

you will also need EXT2 compiled in for the same reasons.
 
Old 01-20-2005, 04:31 PM   #3
squirellplaying
Member
 
Registered: Mar 2004
Posts: 93

Original Poster
Rep: Reputation: 15
As far as I can tell the IDE driver is included in my kernel.
Code:
# ATA/ATAPI/MFM/RLL support
#
CONFIG_IDE=m
CONFIG_BLK_DEV_IDE=m

#
# Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives
#
# CONFIG_BLK_DEV_IDE_SATA is not set
CONFIG_BLK_DEV_HD_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
# CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=m
CONFIG_BLK_DEV_IDEFLOPPY=m
# CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI is not set
# CONFIG_IDE_TASK_IOCTL is not set


# IDE chipset support/bugfixes
#
CONFIG_IDE_GENERIC=m
# CONFIG_BLK_DEV_CMD640 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEPNP is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
# CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ is not set
# CONFIG_BLK_DEV_OFFBOARD is not set
CONFIG_BLK_DEV_GENERIC=m
# CONFIG_BLK_DEV_RZ1000 is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED is not set
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
.
.
.
CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX=m
# CONFIG_IDE_ARM is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
# CONFIG_IDEDMA_IVB is not set
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
From what I can tell it uses the VIA driver. LSPCI out put:
Code:
0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8363/8365 [KT133/KM133] (rev 02)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8363/8365 [KT133/KM133 AGP]
0000:00:07.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super South] (rev 22)
0000:00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 10)
0000:00:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 10)
0000:00:07.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 10)
0000:00:07.4 Bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super ACPI] (rev 30)
0000:00:07.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio Controller (rev 20)
0000:00:12.0 Ethernet controller: National Semiconductor Corporation DP83815 (MacPhyter) Ethernet Controller
0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro] (rev 15)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how to rebuild kernel bhanu12 Linux - Newbie 2 10-26-2005 04:42 PM
Help (!?) with rebuild kernel 2.4.26 WoofDeF Debian 1 06-22-2005 09:11 AM
kernel nightmare! norkers Linux - Software 19 04-26-2005 04:01 PM
Kernel nightmare noobist Mandriva 10 09-04-2004 10:10 AM
Rebuild kernel And then !!! left-hand Linux - Software 4 02-06-2004 09:59 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:36 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration