LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-28-2004, 06:17 PM   #1
Mustard010
Member
 
Registered: Nov 2003
Posts: 30

Rep: Reputation: 15
GRUB booting into it's command prompt .. after choosing Windows on last install~


Hello all!

After installing FC1 .. problems persisted on the dual boot as I had two drives (1 sata.. 1 raid)... I solved those problems but now I have one more:

I have FC1 and WinXP on the same machine.. on the grub.conf this is what it looks like for WinXP:

title WinXP
hide (hd0,0)
unhide (hd1,0)
rootnoverify (hd1,0)
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
makeactive
chainloader +1
boot

My problem is... whenever I boot to Windows ... when I restart my computer it will automatically go to the GRUB command line(instead of the "Choose your OS here!" graphical mode). I can start windows fine if I put those lines above.... but that just sucks if I have to do that to boot to linux/windows.

SATA hd has WINXP and as secondary slave drive
IDE has FC1 which is slave master drive

How does this happen, and how do you solve it? I currently removed the IDE ribbon off the computer so I can boot back to windows... but how do I overcome the problem to dual boot easily?
 
Old 11-28-2004, 06:20 PM   #2
Mustard010
Member
 
Registered: Nov 2003
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I forgot to add.... GRUB is installed in IDE and not in SATA
 
Old 11-28-2004, 08:26 PM   #3
bigrigdriver
LQ Addict
 
Registered: Jul 2002
Location: East Centra Illinois, USA
Distribution: Debian Squeeze
Posts: 5,783

Rep: Reputation: 311Reputation: 311Reputation: 311Reputation: 311
If grub is booting to command-line, it happens in /etc/inittab. Look for the lines which read:

# the default runlevel is defined here.
id:3:initdefault:

The default runlevel is 3 (command-line or text-mode). Edit that line to read id:5:initdefault: to make the default GUI instead of text-mode.

If that isn't the situation with your config, I'd suggest that, when Linux boots to command-line, just enter the command 'init 5' (without quotes) to complete the boot process into GUI mode, until you get it figured out.

PS Apologies all around. Are those lines in the /boot/grub/grub.conf? If not, put them there so that you don't have to enter them manually.
And, since you've shown us what the grub.conf looks like for windows, what do you have in grub.conf for FC?

Last edited by bigrigdriver; 11-28-2004 at 08:35 PM.
 
Old 11-28-2004, 08:50 PM   #4
Mustard010
Member
 
Registered: Nov 2003
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Unforunately, I cannot boot with 'init 5' because this is the GRUB command prompt. The above lines are in grub.conf .. sorry but I'm not 100% positive sure on the other lines for grub.conf as I didn't get a chance to write them down. Nevertheless, this is stock FC1 install so it may look normal.

I remember now what I did... I reinstalled FC1 because of this error... and it still does it for some reason! Now.. I can only reinstall/reformat/etc to boot to linux again.

Thanks,... but are there any other suggestions? I'm very patient just need the right answer
 
Old 12-01-2004, 04:57 PM   #5
Mustard010
Member
 
Registered: Nov 2003
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
bump
 
Old 12-01-2004, 05:47 PM   #6
kevinalm
Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Iowa
Distribution: LFS 5.0, building 6.3, win98se, multiboot
Posts: 288

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by bigrigdriver
If grub is booting to command-line, it happens in /etc/inittab.
Umm... no.

He's getting a grub prompt, not a bash (or other shell) prompt. Is that hide/unhide/map stuff necessary in order for sata and raid to work? I suspect that is the source of the trouble. Not sure how to fix as I don't have much experience with sata or raid. I think that /boot/grub is unavailable on windows reboot because of the hide/map stuff.
 
Old 12-01-2004, 07:18 PM   #7
Mustard010
Member
 
Registered: Nov 2003
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
The windows lines in grub.conf roughly state that to boot to the SATA drive normally as if grub.conf didn't even existed.

Unfortunately, I do not know the source of the problem ... but you may be right. I'll check in a few if it is the problem. But that means ANOTHER reformatting of the IDE.

Anyone have any other tips?
 
Old 12-01-2004, 08:28 PM   #8
Boow
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware 10.2
Posts: 669

Rep: Reputation: 32
is their a menu.lst in /boot/grub. /etc/grub.conf should be a symlink to menu.lst
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Booting Windows from the Grub Prompt Kurzweil Linux - Software 26 08-22-2014 07:21 AM
booting to the command prompt newbie45 Linux - Software 11 12-08-2004 09:57 PM
Install RHL8 from Windows command Prompt CarlosSunden Linux - General 3 05-10-2004 03:04 PM
Booting to command prompt in RedHat 9 woodywellhung Red Hat 1 04-04-2004 11:57 AM
Booting to command prompt with a bootdisk daverino Linux - Newbie 3 03-13-2002 09:14 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:17 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration