Review your favorite Linux distribution.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.


  Search this Thread
Old 02-07-2006, 10:14 AM   #1
Registered: Dec 2004
Location: Virginia
Posts: 79

Rep: Reputation: 15
Getting an error: Failed to start the X server

I get this error and I've no idea why. I installed FC4 and got it... I installed Ubuntu 5.1 and got this... What's the deal?
Grub loads fine, gives me my options of OS, but whenever I select a Linux it loads up all fine but then stops here...

See, loads up fine, all "ok"

Then it comes up with this garbage...

And if I click "yes" it shows me this...

If I click "no" it just lets me run in terminal, but no GUI.
Any ideas?
Old 02-07-2006, 10:19 AM   #2
LQ Guru
Registered: Jan 2001
Posts: 24,147

Rep: Reputation: 229Reputation: 229Reputation: 229
Well, what type of hardware (video card) are we dealing with? And have you actually configured X before trying to start it?
Old 02-07-2006, 10:29 AM   #3
Registered: Dec 2004
Location: Virginia
Posts: 79

Original Poster
Rep: Reputation: 15
No, I'm relatively a newb here... I can typically follow instructions though hence I'm even getting these installed with Grub.

I've an onboard video card (S3 Graphics UniChrome Pro IGP)
Old 02-08-2006, 11:36 AM   #4
Registered: Jan 2006
Posts: 60

Rep: Reputation: 15
Fasn, with no real experience.. try this.. run xorgconfig as root from the console... reboot.. see if it works then. You can also try startx from the console and see if it will load... then you will know if it is in the startup login, or what.

Im a newbie too, so I might be giving bum advice...

Old 02-09-2006, 06:39 AM   #5
Registered: Dec 2004
Location: Virginia
Posts: 79

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks Kris, I'll definitely try that. Problem is, with Ubuntu I don't know the root password. It asked me to create a user on install which i did but never asked me to set a root password. Does anyone know of the default root password for Ubuntu 5.1?
When I installed Fedora Core 4 it prompted me for a root password, but currently Ubuntu is installed.
Old 02-09-2006, 09:05 AM   #6
Senior Member
Registered: Jul 2002
Location: a tiny place caled hendrik ido ambacht in the netherlands
Distribution: SuSE, debian, slackware, lfs
Posts: 1,358

Rep: Reputation: 45
just login as root without giving an password. See what happens, maybe you'l get in.
Also, post the contents of the file "/etc/X11/xorg.conf". Assuming you have windows installed, copy this file to you windows partition, start windows and open the file with a text editor.
Aslo post the contents of "/var/log/Xorg.0.log". This is the log file of

Last edited by schatoor; 02-09-2006 at 09:07 AM.


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Failed to start X server gwalk Linux - Newbie 3 11-21-2005 04:10 PM
Red Hat X - Failed to start the display server several times in a short time in.. mjkchi Linux - General 0 12-13-2003 11:08 AM
Pam authentification failed, cannot start x Server Final Linux - Newbie 4 11-21-2003 08:26 PM
Failed to start apache error help SSBN Linux - Networking 2 04-30-2003 07:35 PM
X won't start: "Fatal server error: failed to initialize core devices" ! Debianewb Linux - Newbie 14 08-27-2002 05:21 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:13 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration