LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 02-23-2005, 12:02 PM   #1
Ekim8587
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Can't play simultaneous sounds in Xandros 3.0


Hi there. I'm unable to play two sounds at once in Xandros 3.0. I can play one MP3 in xmms and one in another media player at the same time and i hear them both. However, should I be listening to an MP3 and try to hear an alert from Gaim, I don't hear the gaim sound. Someone said to modify my asound.conf file, and when I did I received an error when setting my sound system to Autodetect or ALSA in the control center, and I would only be able to hear gaim sounds, and NOT my MP3s at all! Anyone have any ideas?
 
Old 02-23-2005, 12:29 PM   #2
oneandoneis2
Senior Member
 
Registered: Nov 2003
Location: London, England
Distribution: Ubuntu
Posts: 1,460

Rep: Reputation: 46
You have to do two things to make sound shared:

- Modify your asound file (.asoundrc in my case) to tell ALSA to share

- Modify your software settings so they all use ALSA.

My XMMS, for instance, has ALSA, OSS, Disc Writer and eSound as possible outputs. Mplayer has mpegpes, OSS, Alsa, aRts, eSound, SDL, null, and PCM as possible options.

And Gaim is even worse - it needs to be set to "Sound method: Command" and "Sound Command: aplay %s"

So, make sure all your apps are using ALSA, and make sure your asound file is correct. FWIW, mine is:
Quote:
pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm "hw:0,0"
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 8192
rate 44100
}

bindings {
0 0
1 1
}
}

pcm.d
sp0 {
t
ype plug

slave.pcm "dmixer"

}


pcm.!default {

type plug

slave.pcm "dmixer"

}


pcm.default {

type plug

slave.pcm "dmixer"

}


ctl.mixer0 {

type hw

card 0

}
 
Old 02-23-2005, 04:23 PM   #3
Ekim8587
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Okay so miraculously it works now. I made an asound.conf file and I thought that I'd have to go into control center and change it to something else and back to ALSA just so that the setting would take effect and that's when I get an error. I didn't do that, and now it works. I guess I'm still in Windows mode.

Thanks!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
system sounds/music in Xandros joshknape Debian 1 07-17-2005 02:54 PM
AC'97 soundcard simultaneous sounds pinnochio Linux - Hardware 3 05-15-2005 02:49 PM
no Simultaneous sounds xmms/gaim and also NUMLOCK issues AHh!! slowhand22 Linux - Newbie 2 02-15-2005 12:55 AM
Can't play simultaneous sounds with my sound card The_Avatar Slackware 1 10-22-2004 01:46 PM
simultaneous sounds in core 2 SwimmingPenguin Fedora 2 08-31-2004 07:04 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:14 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration