LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-29-2011, 12:05 PM   #1
eskuai
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Distribution: fedora 14
Posts: 18

Rep: Reputation: 0
alsa problems multiple cards intel-nvidia hdmi


Hello,

I am desesperated with soundcard and alsa configuration that i think that it freezes my system.
I got a lots of problems with my sound-system and maybe a wrong alsa configuration?

My system is: $ cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Codec: Realtek ALC887

$aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC887 Analog [ALC887 Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC887 Digital [ALC887 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1

the bootlog always shows:
hda-intel: IRQ timing workaround is activated for card #1. Suggest a bigger bdl_pos_adj.

and after a minutes ... i got freeze system and log shows a lots of:

[ 6684.079702] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x470d80
[ 6684.079775] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x470e02
[ 6684.079850] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x470d81
[ 6684.080045] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x4f2d00
[ 6684.080117] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x472d01
[ 6684.080189] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x5f0700
[ 6684.080192] hda-codec: out of range cmd 0:0:5:707:fffffffc
[ 6684.080385] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x4f2d00
[ 6684.080457] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x472d01
[ 6684.080529] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x5f0700
[ 6684.080531] hda-codec: out of range cmd 0:0:5:707:fffffffc
[ 6684.081377] ALSA sound/pci/hda/hda_intel.c:819: send_cmd timeout: IRS=0xffff, val=0x470d01
[ 6684.083793] hda-codec: out of range cmd 0:0:5:707:fffffffc
[ 6684.084126] hda-codec: out of range cmd 0:0:5:707:fffffffc

I like to disable nvidia-hdmi sound , card 1 ... but i dont know how to do it ..

I've read the following to get a right config but no solutions
http://alsa.opensrc.org/index.php/MultipleCards
https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto

My alsa-base.conf is :

$cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
#options snd slots=snd-hda-intel
#alias snd-card-0 snd-hda-intel
#options snd-hda-intel model=auto probe_mask=1 power_save=10 power_save_controller=N
#options snd-hda-intel model=generic
#options snd-hda-intel index=0 model=auto
#options snd cards_limit=1
#options snd-hda-intel model=3stack-dig
#options snd slots=snd-hda-intel

#options snd slots=snd-hda-intel,snd-hda-codec-nvhdmi

options snd cards_limit=2
options snd slots=snd-hda-intel,snd-hda-intel
#options snd-hda-intel=0,1

#options snd cards_limit=1

options snd-hda-intel index=0 model=auto probe_mask=1
options snd-hda-intel index=0 enable_msi=1

options snd-hda-intel index=1 model=auto probe_mask=2
options snd-hda-intel index=1 enable_msi=1
options snd-hda-intel index=1 single_cmd=1
options snd-hda-intel index=1 bdl_pos_adj=128

questions ....

1) options snd-hda-intel index=0 model=auto how to put alc887 removing "auto"

2) can i use snd-hda-codec-nvhdmi instead of snd-hda-intel

3) how to disable hdmi ? can i do it ?

4) how remove bdl_pos_adj message ?

thnk you

Last edited by eskuai; 01-29-2011 at 12:13 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] NVIDIA GT cards not detected by ALSA (running Slackware) lpallard Linux - Hardware 3 01-12-2011 05:06 PM
[SOLVED] Nvidia and Intel cards issue in Debian nicogarcia Linux - Hardware 3 07-04-2010 03:36 PM
Need to setup multiple displays on different VGA cards [NVIDIA GeForce] in Debian dianuj Debian 1 12-20-2005 11:27 AM
Problems with ALSA and 2 sound cards Gendo Ikari Linux - Software 0 08-02-2004 12:37 PM
Alsa searching for multiple cards gbell72 Linux - General 1 12-20-2003 06:07 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:43 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration