LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software > Linux - Games
User Name
Password
Linux - Games This forum is for all discussion relating to gaming in Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-01-2004, 02:36 PM   #1
deadjoebob
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 28

Rep: Reputation: 15
UT2004 Graphics Problem: Artifacts Everywhere (ATI Radeon Mobility 7500)


I have DRI set up and working properly. When I try and play the UT2004 demo, the graphics are all distorted by shapes of odd textures (artifacts) protruding from surfaces and characters. Also, the fonts are very small and unfriendly to read. I have a Radeon 7500 M7 mobility. Unreal Tournament GOTY Edition works beautifully on here. Aside from the fonts and artifacts, UT2004 will run great. Any ideas on getting this fixed?
 
Old 03-01-2004, 03:06 PM   #2
LavaDevil94
Guru
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Gentoo 2004.2: Who needs exmmpkg when you have emerge?
Posts: 1,795

Rep: Reputation: 46
maybe you could update your dri and see if they fixed this?
 
Old 03-01-2004, 04:47 PM   #3
deadjoebob
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 28

Original Poster
Rep: Reputation: 15
It's quite recent. From the looks of the tech forums on Unreal's site, it seems that ATI cards are having a hell of a time with most gaming in general. I might just be out of luck.
 
Old 03-01-2004, 05:11 PM   #4
LavaDevil94
Guru
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Gentoo 2004.2: Who needs exmmpkg when you have emerge?
Posts: 1,795

Rep: Reputation: 46
you could try the XiG drivers (do a search, i forgot the website name, sorry), but they cost money, so beware.
 
Old 03-01-2004, 05:17 PM   #5
deadjoebob
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 28

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Eeee... Money? Do I look like a Windows user?
 
Old 03-01-2004, 10:23 PM   #6
Mytherall
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Wisconsin, USA
Distribution: Gentoo 1.4
Posts: 36

Rep: Reputation: 15
load it in the konsul, I'm betting you will get an error. That you can use to fix the problem.
 
Old 03-02-2004, 08:24 AM   #7
Mytherall
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Wisconsin, USA
Distribution: Gentoo 1.4
Posts: 36

Rep: Reputation: 15
btw I have an ati Mobility 7500, I got 2k4 to work on SuSE

but stupid question which driver are you useing, I forgot which one I was useing in SuSE.


btw if I remember when u have the problems but u can load it you can run it in safemode and it looks like quake 2.
 
Old 03-02-2004, 05:19 PM   #8
Mytherall
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Wisconsin, USA
Distribution: Gentoo 1.4
Posts: 36

Rep: Reputation: 15
Text is to blured to read but I got rid of the artifacts by installing the newest version of Xfree and DRI

But it runs at about 1/3 the speed of in windows...

Code:
tux root # glxinfo
name of display: :0.0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
    GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating,
    GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample
client glx vendor string: SGI
client glx version string: 1.2
client glx extensions:
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_allocate_memory,
    GLX_MESA_swap_control, GLX_MESA_swap_frame_usage, GLX_OML_swap_method,
    GLX_OML_sync_control, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGI_swap_control,
    GLX_SGI_video_sync, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig,
    GLX_SGIX_visual_select_group
GLX extensions:
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_swap_control,
    GLX_MESA_swap_frame_usage, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGIS_multisample,
    GLX_SGIX_visual_select_group
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI Radeon 20030328 AGP 1x x86/MMX/SSE2 TCL
OpenGL version string: 1.2 Mesa 6.1
OpenGL extensions:
    GL_ARB_imaging, GL_ARB_multisample, GL_ARB_multitexture,
    GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_compression,
    GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine,
    GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_texture_mirrored_repeat,
    GL_ARB_transpose_matrix, GL_ARB_window_pos, GL_EXT_abgr, GL_EXT_bgra,
    GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_logic_op, GL_EXT_blend_minmax,
    GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_clip_volume_hint,
    GL_EXT_compiled_vertex_array, GL_EXT_convolution, GL_EXT_copy_texture,
    GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_histogram, GL_EXT_packed_pixels,
    GL_EXT_polygon_offset, GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color,
    GL_EXT_separate_specular_color, GL_EXT_subtexture, GL_EXT_texture,
    GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_edge_clamp, GL_EXT_texture_env_add,
    GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3,
    GL_EXT_texture_filter_anisotropic, GL_EXT_texture_lod_bias,
    GL_EXT_texture_mirror_clamp, GL_EXT_texture_object,
    GL_EXT_texture_rectangle, GL_EXT_vertex_array, GL_APPLE_packed_pixels,
    GL_ATI_texture_env_combine3, GL_ATI_texture_mirror_once,
    GL_IBM_rasterpos_clip, GL_IBM_texture_mirrored_repeat,
    GL_MESA_ycbcr_texture, GL_MESA_window_pos, GL_NV_blend_square,
    GL_NV_light_max_exponent, GL_NV_texture_rectangle,
    GL_NV_texgen_reflection, GL_SGI_color_matrix, GL_SGI_color_table,
    GL_SGIS_generate_mipmap, GL_SGIS_texture_border_clamp,
    GL_SGIS_texture_edge_clamp, GL_SGIS_texture_lod
glu version: 1.3
glu extensions:
    GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess

   visual  x  bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer  ms  cav
 id dep cl sp sz l  ci b ro  r  g  b  a bf th cl  r  g  b  a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x23 24 tc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  0  0  0  0  0  0 0 None
0x24 24 tc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  8  0  0  0  0  0 0 None
0x25 24 tc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  0 16 16 16 16  0 0 Slow
0x26 24 tc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  8 16 16 16 16  0 0 Slow
0x27 24 tc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  0  0  0  0  0  0 0 None
0x28 24 tc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  8  0  0  0  0  0 0 None
0x29 24 tc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  0 16 16 16 16  0 0 Slow
0x2a 24 tc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  8 16 16 16 16  0 0 Slow
0x2b 24 dc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  0  0  0  0  0  0 0 None
0x2c 24 dc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  8  0  0  0  0  0 0 None
0x2d 24 dc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  0 16 16 16 16  0 0 Slow
0x2e 24 dc  0 32  0 r  .  .  8  8  8  8  0 24  8 16 16 16 16  0 0 Slow
0x2f 24 dc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  0  0  0  0  0  0 0 None
0x30 24 dc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  8  0  0  0  0  0 0 None
0x31 24 dc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  0 16 16 16 16  0 0 Slow
0x32 24 dc  0 32  0 r  y  .  8  8  8  8  0 24  8 16 16 16 16  0 0 Slow

tux root # glxgears
4633 frames in 5.0 seconds = 926.600 FPS
5268 frames in 5.0 seconds = 1053.600 FPS
5268 frames in 5.0 seconds = 1053.600 FPS
5269 frames in 5.0 seconds = 1053.800 FPS
5263 frames in 5.0 seconds = 1052.600 FPS

Last edited by Mytherall; 03-02-2004 at 09:06 PM.
 
Old 03-02-2004, 09:50 PM   #9
deadjoebob
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 28

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I installed the new XFree and there are no more artifacts. Excellent!
 
Old 03-02-2004, 09:52 PM   #10
Mytherall
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Wisconsin, USA
Distribution: Gentoo 1.4
Posts: 36

Rep: Reputation: 15
What are your frame rates like?

(if you don't know how)

~ (to bring up the consul)

then

stat fps
 
Old 03-05-2004, 05:17 PM   #11
deadjoebob
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 28

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Sadly, with a lot of things disabled (the things that make UT2004 great), I'm getting about 15 - 25 FPS. :/

You?
 
Old 03-05-2004, 05:22 PM   #12
Mytherall
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Wisconsin, USA
Distribution: Gentoo 1.4
Posts: 36

Rep: Reputation: 15
in a large open area about 9

running around in the dm map about the same as you

the corner in the ctf on the right side by the flag 80-120 :bulb: (it's higher frame rates then stareing at a wall)

I'm trying to tweak modules things to raise the frame rates I'll let u know if i have any sucess

Last edited by Mytherall; 03-05-2004 at 05:23 PM.
 
Old 03-12-2004, 09:26 PM   #13
kev^
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Location: Montreal QC CA
Distribution: Slackware 10
Posts: 28

Rep: Reputation: 15
I'm also searching throughout the net (GOOGLIZOR!) for people who have this optimization problem of ati cards. in closed areas, I hit around 40fps but with action around, as low as 20fps of average. Same game, same configurations, on windows: 80fps average.

This is when I wish ATI could put more "love" into their linux drivers by optimizing them. Cause of these things it forces me to have windows on my system. gg you money making bastards of today's market.

"I'm Kent Brockman and this was, my 2 cents!"
 
Old 03-22-2004, 06:09 AM   #14
r33t
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I had the same grafix artifacts on my presario 2811ea notebook with the ATI radeon 7500 mobility. Then I updated my gentoo to the newest XFree 4.3.99 and now I have no artifacts anymore...so far so good. But my framerates are so miserable, it's not even worth to play it.
Game works fine and fast even with "Medium" settings in windows...anybody found out how to solve this?
thanks!

Last edited by r33t; 03-22-2004 at 11:08 AM.
 
Old 04-10-2005, 08:46 AM   #15
PredatorX
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: The Hague
Distribution: Gentoo / Suse 9.2
Posts: 53

Rep: Reputation: 15
Hi there,

Seems like an old thread, but I also have the miserable frame rates on my Radeon 9700.
Anyone got an answer yet?
I am running Suse 9.2 with drivers from 2 months back for xorg 6.8.

Any tips very welcome, I want to dump that Mickey OS as well!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mobility Radeon 7500 + ATI drivers 3.7.6 -> X 4.3 down... gio_schenk Linux - Hardware 5 03-21-2007 08:31 AM
ati mobility radeon 7500 in mandrake 10.1 only allows text mode no graphics at all latinboy Linux - Laptop and Netbook 1 05-07-2005 03:23 AM
Graphics not diplaying properly on ATI Radeon Mobility 7500 such007 Fedora 1 09-09-2004 05:35 PM
Dual head second monitor resolution problem ATI Radeon Mobility 7500 Redhat 9 kragemp3 Linux - Hardware 0 05-06-2004 09:05 PM
ATI Mobility Radeon 7500 idiotgeneration Linux - Laptop and Netbook 1 01-13-2004 11:51 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:38 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration