LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux From Scratch (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-from-scratch-13/)
-   -   Creating an X11R6 Compatibility Symlink (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-from-scratch-13/creating-an-x11r6-compatibility-symlink-874031/)

spiky0011 04-09-2011 03:56 PM

Creating an X11R6 Compatibility Symlink
 
OK I,m here now http://www.linuxfromscratch.org/blfs...x/x-setup.html
I ran
Code:

ln -vsf <$XORG_PREFIX> /usr/X11R6
I got, "ln: missing file operand". There is an empty file in /usr/X11R6. Also I take it these commands can be run from anywhere.

Coelacanth 04-09-2011 04:08 PM

I guess my first two questions would be:

(1) Is $XORG_PREFIX defined? What is the output of `echo $XORG_PREFIX'?

(2) You're not actually typing the '<' and '>' characters, are you?

spiky0011 04-09-2011 04:14 PM

Opps Sorry

spiky0011 04-09-2011 04:33 PM

Ok swiftly moving on, I ran the next command and nothing it created the xorg.conf.new but no screen "Fatal server error no screen found" as reported in /var/log/Xorg.0.log, I am using a laptop if this helps
Code:

[ 39922.533] (--) using VT number 7

[ 39922.542] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[ 39922.542] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 39922.542] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 39922.542] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 39922.542] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/libfbdevhw.so
[ 39922.558] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 39922.558]    compiled for 1.9.3, module version = 0.0.2
[ 39922.558]    ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[ 39922.558] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[ 39922.561] (EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
[ 39922.562] (II) UnloadModule: "intel"
[ 39922.562] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[ 39922.562]
Fatal server error:
[ 39922.562] no screens found
[ 39922.562]
Please consult the The X.Org Foundation support
        at http://wiki.x.org
 for help.
[ 39922.562] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 39922.562]

Last part of xorg.conf.new

spiky0011 04-10-2011 02:14 AM

This is the results of running
Code:

X -retro -config ~/xorg.conf.new
Code:

(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Apr 10 08:02:13 2011
(++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/usb.config, it will be ignored in a future release.
FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.35.4/modules.dep: No such file or directory
(EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/usb.config, it will be ignored in a future release.
FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.35.4/modules.dep: No such file or directory
(EE) intel(1): No kernel modesetting driver detected.
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found

Also results of
Code:

lspci -k|grep -A3 VGA
Code:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 01)
        Subsystem: Toshiba America Info Systems Device 0002
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 01)
        Subsystem: Toshiba America Info Systems Device 0002


druuna 04-10-2011 02:51 AM

Hi,

Just to make sure:
- You ran the cd ~ && Xorg -configure step, which created a ~/xorg.conf.new file in ~
- You tested the created xorg.conf.new file with the X -retro -config ~/xorg.conf.new command and that one gave you the above mentioned error(s)?

It looks like the intel driver is loaded and rejected. Find the Section "Device" part and look for the Driver "xyz" line. xyz is probably intel in your case. Try changing that to vesa and see if that works. This vesa driver is very generic and you do want to change that to the driver that is specific for your hardware (probably intel), but you might need to change some kernel settings.

Also: All the available drivers can be found in /usr/lib/X11/modules/drivers, check to see if the inte driver is present.

PS: The ctrl-alt-backspace might not work unless you add/edit the xorg.conf file, solution was mentioned by me in your previous post: (this post).

Hope this helps.

PPSS: Just noticed your newest reply, which seems to strengthen my believe that the intel driver is missing/misconfigured.

spiky0011 04-10-2011 03:26 AM

Right I added "Option" as stated in post,
Code:

Section "InputClass"
    Identifier          "Keyboard0"
    Driver                "kbd"
    Option              "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection

mine is slightly different. Still wont go back to term?.
You were correct with Vesa got me a black screen, Nothing on it No mouse!! is this correct or still more probs?

druuna 04-10-2011 03:52 AM

Hi,

Quote:

Originally Posted by spiky0011 (Post 4319752)
Right I added "Option" as stated in post,
Code:

Section "InputClass"
    Identifier          "Keyboard0"
    Driver                "kbd"
    Option              "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection

mine is slightly different. Still wont go back to term?.
You were correct with Vesa got me a black screen, Nothing on it No mouse!! is this correct or still more probs?

I don't think that is correct. When you start X using the X -retro ... line you should get a gray/grid-like screen with an X (the mouse pointer, which should be working). You cannot do anything yet, but that should prove a working, be it very basic, X.

Depending on the option in the Section "InputClass" you should be able to use ctrl-alt-bksp to exit X. If that is not possible you can always open a second terminal (ctrl-alt-F2) and kill the associated process from there.

Can you post the original xorg.conf.new file and the /var/log/Xorg.0.log file that goes with it (re-run the cd ~ && Xorg -configure and X -retro -config ~/xorg.conf.new steps to make sure we look at the original, unedited file).

Hope this helps.

spiky0011 04-10-2011 04:21 AM

Xorg.0.log
Code:

[  433.112]
X.Org X Server 1.9.3
Release Date: 2010-12-13
[  433.112] X Protocol Version 11, Revision 0
[  433.112] Build Operating System: Linux 2.6.35.4 i686
[  433.112] Current Operating System: Linux planet-spike 2.6.35.4 #1 SMP Sun Feb 20 19:11:29 GMT 2011 i686
[  433.112] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinux-2.6.35.4-lfs-6.7 root=/dev/sda1 ro
[  433.112] Build Date: 09 April 2011  01:26:03PM
[  433.113] 
[  433.113] Current version of pixman: 0.15.20
[  433.113]        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[  433.113] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  433.114] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Apr 10 09:58:10 2011
[  433.114] (II) Loader magic: 0x81f1480
[  433.114] (II) Module ABI versions:
[  433.114]        X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  433.114]        X.Org Video Driver: 8.0
[  433.114]        X.Org XInput driver : 11.0
[  433.115]        X.Org Server Extension : 4.0
[  433.116] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:3582:1179:0002 rev 1, Mem @ 0xd8000000/134217728, 0xd0000000/524288, I/O @ 0x0000eff8/8
[  433.116] (--) PCI: (0:0:2:1) 8086:3582:1179:0002 rev 1, Mem @ 0x10000000/134217728, 0x1c000000/524288
[  433.224] List of video drivers:
[  433.225]        s3virge
[  433.225]        intel
[  433.225]        mach64
[  433.225]        cirrus
[  433.226]        ast
[  433.226]        ark
[  433.226]        r128
[  433.226]        sisusb
[  433.227]        radeon
[  433.227]        ati
[  433.227]        voodoo
[  433.227]        apm
[  433.227]        mga
[  433.228]        nv
[  433.228]        sis
[  433.228]        i128
[  433.228]        rendition
[  433.228]        savage
[  433.229]        v4l
[  433.229]        tdfx
[  433.229]        i740
[  433.229]        neomagic
[  433.230]        dummy
[  433.230]        xgi
[  433.230]        glint
[  433.230]        siliconmotion
[  433.231]        trident
[  433.231]        s3
[  433.231]        tga
[  433.231]        tseng
[  433.231]        fbdev
[  433.232]        vesa
[  433.232] (II) LoadModule: "s3virge"
[  433.281] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/s3virge_drv.so
[  433.305] (II) Module s3virge: vendor="X.Org Foundation"
[  433.305]        compiled for 1.9.3, module version = 1.10.4
[  433.305]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.305]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.305] (II) LoadModule: "intel"
[  433.306] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/intel_drv.so
[  433.461] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[  433.461]        compiled for 1.9.3, module version = 2.13.0
[  433.461]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.461]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.461] (II) LoadModule: "mach64"
[  433.462] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/mach64_drv.so
[  433.501] (II) Module mach64: vendor="X.Org Foundation"
[  433.501]        compiled for 1.9.3, module version = 6.8.2
[  433.501]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.501]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.501] (II) LoadModule: "cirrus"
[  433.502] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/cirrus_drv.so
[  433.515] (II) Module cirrus: vendor="X.Org Foundation"
[  433.515]        compiled for 1.9.3, module version = 1.3.2
[  433.515]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.515]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.515] (II) LoadModule: "ast"
[  433.516] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/ast_drv.so
[  433.527] (II) Module ast: vendor="X.Org Foundation"
[  433.527]        compiled for 1.9.3, module version = 0.91.10
[  433.527]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.527]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.527] (II) LoadModule: "ark"
[  433.528] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/ark_drv.so
[  433.552] (II) Module ark: vendor="X.Org Foundation"
[  433.552]        compiled for 1.9.3, module version = 0.7.3
[  433.552]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.552]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.552] (II) LoadModule: "r128"
[  433.553] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/r128_drv.so
[  433.577] (II) Module r128: vendor="X.Org Foundation"
[  433.577]        compiled for 1.9.3, module version = 6.8.1
[  433.577]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.577]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.577] (II) LoadModule: "sisusb"
[  433.578] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/sisusb_drv.so
[  433.593] (II) Module sisusb: vendor="X.Org Foundation"
[  433.593]        compiled for 1.9.3, module version = 0.9.4
[  433.593]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.593]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.593] (II) LoadModule: "radeon"
[  433.594] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/radeon_drv.so
[  433.734] (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
[  433.735]        compiled for 1.9.3, module version = 6.13.2
[  433.735]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.735]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.747] (II) LoadModule: "ati"
[  433.748] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/ati_drv.so
[  433.757] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
[  433.757]        compiled for 1.9.3, module version = 6.13.2
[  433.757]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.757]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.757] (II) LoadModule: "voodoo"
[  433.758] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/voodoo_drv.so
[  433.779] (II) Module voodoo: vendor="X.Org Foundation"
[  433.779]        compiled for 1.9.3, module version = 1.1.0
[  433.779]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.779]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.779] (II) LoadModule: "apm"
[  433.780] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/apm_drv.so
[  433.817] (II) Module apm: vendor="X.Org Foundation"
[  433.817]        compiled for 1.9.3, module version = 1.2.3
[  433.817]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.817]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.817] (II) LoadModule: "mga"
[  433.818] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/mga_drv.so
[  433.848] (II) Module mga: vendor="X.Org Foundation"
[  433.848]        compiled for 1.9.3, module version = 1.4.13
[  433.848]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.848]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.848] (II) LoadModule: "nv"
[  433.849] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/nv_drv.so
[  433.869] (II) Module nv: vendor="X.Org Foundation"
[  433.869]        compiled for 1.9.3, module version = 2.1.18
[  433.869]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.869]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.869] (II) LoadModule: "sis"
[  433.871] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/sis_drv.so
[  433.945] (II) Module sis: vendor="X.Org Foundation"
[  433.945]        compiled for 1.9.3, module version = 0.10.3
[  433.945]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.945]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.945] (II) LoadModule: "i128"
[  433.946] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/i128_drv.so
[  433.961] (II) Module i128: vendor="X.Org Foundation"
[  433.961]        compiled for 1.9.3, module version = 1.3.4
[  433.961]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.961]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.961] (II) LoadModule: "rendition"
[  433.962] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/rendition_drv.so
[  433.984] (II) Module rendition: vendor="X.Org Foundation"
[  433.984]        compiled for 1.9.3, module version = 4.2.4
[  433.984]        Module class: X.Org Video Driver
[  433.984]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  433.984] (II) LoadModule: "savage"
[  433.986] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/savage_drv.so
[  434.021] (II) Module savage: vendor="X.Org Foundation"
[  434.021]        compiled for 1.9.3, module version = 2.3.1
[  434.021]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.021]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.021] (II) LoadModule: "v4l"
[  434.023] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/v4l_drv.so
[  434.039] (II) Module v4l: vendor="X.Org Foundation"
[  434.039]        compiled for 1.9.3, module version = 0.1.1
[  434.039]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.040] (II) LoadModule: "tdfx"
[  434.041] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/tdfx_drv.so
[  434.061] (II) Module tdfx: vendor="X.Org Foundation"
[  434.061]        compiled for 1.9.3, module version = 1.4.3
[  434.061]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.061]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.061] (II) LoadModule: "i740"
[  434.062] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/i740_drv.so
[  434.089] (II) Module i740: vendor="X.Org Foundation"
[  434.089]        compiled for 1.9.3, module version = 1.3.2
[  434.089]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.089]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.089] (II) LoadModule: "neomagic"
[  434.090] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/neomagic_drv.so
[  434.114] (II) Module neomagic: vendor="X.Org Foundation"
[  434.114]        compiled for 1.9.3, module version = 1.2.5
[  434.114]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.114]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.114] (II) LoadModule: "dummy"
[  434.115] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/dummy_drv.so
[  434.145] (II) Module dummy: vendor="X.Org Foundation"
[  434.145]        compiled for 1.9.3, module version = 0.3.4
[  434.145]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.145]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.145] (II) LoadModule: "xgi"
[  434.146] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/xgi_drv.so
[  434.177] (EE) LoadModule: Module xgi does not have a xgiModuleData data object.
[  434.178] (II) UnloadModule: "xgi"
[  434.178] (II) Unloading /usr/lib/X11/modules/drivers/xgi_drv.so
[  434.178] (EE) Failed to load module "xgi" (invalid module, 0)
[  434.178] (II) LoadModule: "glint"
[  434.179] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/glint_drv.so
[  434.226] (II) Module glint: vendor="X.Org Foundation"
[  434.226]        compiled for 1.9.3, module version = 1.2.5
[  434.226]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.226]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.226] (II) LoadModule: "siliconmotion"
[  434.228] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/siliconmotion_drv.so
[  434.262] (II) Module siliconmotion: vendor="X.Org Foundation"
[  434.262]        compiled for 1.9.3, module version = 1.7.4
[  434.263]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.263]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.263] (II) LoadModule: "trident"
[  434.264] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/trident_drv.so
[  434.284] (II) Module trident: vendor="X.Org Foundation"
[  434.284]        compiled for 1.9.3, module version = 1.3.4
[  434.284]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.284]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.285] (II) LoadModule: "s3"
[  434.286] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/s3_drv.so
[  434.314] (II) Module s3: vendor="X.Org Foundation"
[  434.314]        compiled for 1.9.3, module version = 0.6.3
[  434.314]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.314]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.314] (II) LoadModule: "tga"
[  434.315] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/tga_drv.so
[  434.330] (II) Module tga: vendor="X.Org Foundation"
[  434.330]        compiled for 1.9.3, module version = 1.2.1
[  434.331]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.331]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.331] (II) LoadModule: "tseng"
[  434.332] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/tseng_drv.so
[  434.358] (II) Module tseng: vendor="X.Org Foundation"
[  434.358]        compiled for 1.9.3, module version = 1.1.0
[  434.358]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.358]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.358] (II) LoadModule: "fbdev"
[  434.359] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/fbdev_drv.so
[  434.381] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[  434.381]        compiled for 1.9.3, module version = 0.4.2
[  434.381]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.381] (II) LoadModule: "vesa"
[  434.383] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/vesa_drv.so
[  434.416] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[  434.416]        compiled for 1.9.3, module version = 2.3.0
[  434.416]        Module class: X.Org Video Driver
[  434.416]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.416] (WW) Falling back to old probe method for s3virge
[  434.416] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
        i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,
        E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
        965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
        4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,
        Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge, Sandybridge,
        Sandybridge, Sandybridge
[  434.417] (WW) Falling back to old probe method for cirrus
[  434.417] (II) Loading sub module "cirrus_laguna"
[  434.417] (II) LoadModule: "cirrus_laguna"
[  434.418] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/cirrus_laguna.so
[  434.430] (II) Module cirrus_laguna: vendor="X.Org Foundation"
[  434.430]        compiled for 1.9.3, module version = 1.0.0
[  434.430]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.430] (II) Loading sub module "cirrus_alpine"
[  434.430] (II) LoadModule: "cirrus_alpine"
[  434.431] (II) Loading /usr/lib/X11/modules/drivers/cirrus_alpine.so
[  434.455] (II) Module cirrus_alpine: vendor="X.Org Foundation"
[  434.455]        compiled for 1.9.3, module version = 1.0.0
[  434.455]        ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
[  434.455] (WW) Falling back to old probe method for ast
[  434.455] (WW) Falling back to old probe method for ark
[  434.455] (WW) Falling back to old probe method for sisusb
[  434.455] (WW) Falling back to old probe method for voodoo
[  434.455] (WW) Falling back to old probe method for apm
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for sis
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for i128
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for v4l
[  434.456] (II) v4l driver for Video4Linux
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for i740
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for neomagic
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for dummy
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for glint
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for siliconmotion
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for trident
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for s3
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for tga
[  434.456] (WW) Falling back to old probe method for tseng
[  434.456] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[  434.456] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[  434.602] (++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
[  434.602] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  434.640] (==) ServerLayout "X.org Configured"
[  434.641] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  434.641] (**) |  |-->Monitor "Monitor0"
[  434.641] (**) |  |-->Device "Card0"
[  434.641] (**) |-->Screen "Screen1" (1)
[  434.641] (**) |  |-->Monitor "Monitor1"
[  434.641] (**) |  |-->Device "Card1"
[  434.641] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  434.641] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  434.641] (==) Automatically adding devices
[  434.641] (==) Automatically enabling devices
[  434.808] (**) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/X11/misc/,
        /usr/share/fonts/X11/TTF/,
        /usr/share/fonts/X11/OTF/,
        /usr/share/fonts/X11/Type1/,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/,
        /usr/share/fonts/X11/misc/,
        /usr/share/fonts/X11/TTF/,
        /usr/share/fonts/X11/OTF/,
        /usr/share/fonts/X11/Type1/,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/
[  434.808] (**) ModulePath set to "/usr/lib/X11/modules"
[  434.808] (WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  434.808] (WW) Disabling Mouse0
[  434.808] (WW) Disabling Keyboard0
[  434.812] (EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
[  434.816] (EE) intel(1): No kernel modesetting driver detected.
[  434.817]
[  434.817]
Xorg detected your mouse at device /dev/input/mice.
Please check your config if the mouse is still not
operational, as by default Xorg tries to autodetect
the protocol.
[  434.818]
Xorg has configured a multihead system, please check your config.
[  434.819]
Your xorg.conf file is /root/xorg.conf.new

[  434.819] To test the server, run 'X -config /root/xorg.conf.new'

xorg.conf.new
Code:

Section "ServerLayout"
        Identifier    "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
        ModulePath  "/usr/lib/X11/modules"
        FontPath    "/usr/share/fonts/X11/misc/"
        FontPath    "/usr/share/fonts/X11/TTF/"
        FontPath    "/usr/share/fonts/X11/OTF/"
        FontPath    "/usr/share/fonts/X11/Type1/"
        FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi/"
        FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
        Load  "dri2"
        Load  "dri"
        Load  "glx"
        Load  "extmod"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse0"
        Driver      "mouse"
        Option            "Protocol" "auto"
        Option            "Device" "/dev/input/mice"
        Option            "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier  "Monitor0"
        VendorName  "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier  "Monitor1"
        VendorName  "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option    "AccelMethod"                # [<str>]
        #Option    "DRI"                        # [<bool>]
        #Option    "ColorKey"                  # <i>
        #Option    "VideoKey"                  # <i>
        #Option    "FallbackDebug"              # [<bool>]
        #Option    "Tiling"                    # [<bool>]
        #Option    "Shadow"                    # [<bool>]
        #Option    "SwapbuffersWait"            # [<bool>]
        #Option    "XvMC"                      # [<bool>]
        #Option    "XvPreferOverlay"            # [<bool>]
        #Option    "DebugFlushBatches"          # [<bool>]
        #Option    "DebugFlushCaches"          # [<bool>]
        #Option    "DebugWait"                  # [<bool>]
        Identifier  "Card0"
        Driver      "intel"
        BusID      "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option    "AccelMethod"                # [<str>]
        #Option    "DRI"                        # [<bool>]
        #Option    "ColorKey"                  # <i>
        #Option    "VideoKey"                  # <i>
        #Option    "FallbackDebug"              # [<bool>]
        #Option    "Tiling"                    # [<bool>]
        #Option    "Shadow"                    # [<bool>]
        #Option    "SwapbuffersWait"            # [<bool>]
        #Option    "XvMC"                      # [<bool>]
        #Option    "XvPreferOverlay"            # [<bool>]
        #Option    "DebugFlushBatches"          # [<bool>]
        #Option    "DebugFlushCaches"          # [<bool>]
        #Option    "DebugWait"                  # [<bool>]
        Identifier  "Card1"
        Driver      "intel"
        BusID      "PCI:0:2:1"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device    "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    15
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    16
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    24
        EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen1"
        Device    "Card1"
        Monitor    "Monitor1"
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    15
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    16
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    24
        EndSubSection
EndSection

output of X-retro
Code:

(++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/usb.config, it will be ignored in a future release.
FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.35.4/modules.dep: No such file or directory
(EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/usb.config, it will be ignored in a future release.
FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.35.4/modules.dep: No such file or directory
(EE) intel(1): No kernel modesetting driver detected.
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support
        at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.


spiky0011 04-10-2011 05:09 AM

I just tried it again still no screen but I did find that Ctrl+alt+F2,F3 etc wont work either? As if it,s not changing TTY

druuna 04-10-2011 05:22 AM

Hi,

The Xorg.0.log shows that:

1 - Multiple screens/monitors and devices are found (2 of each to be precise),
2 - intel is used as driver, but that one is not valid. You do eventually need the intel driver, the lspci output does show 82852/855GM. You probably need to configure this in the kernel, I'll focus on the vesa driver for the moment.
3 - there is a problem with xgi (ignore for now).

I removed the second device/screen/monitor from your xorg.conf.new, edited the ServerLayout and changed the intel driver to vesa, try this one:
Code:

Section "ServerLayout"
  Identifier  "X.org Configured"
  InputDevice  "Mouse0" "CorePointer"
  InputDevice  "Keyboard0" "CoreKeyboard"
  Screen      0  "Screen0" 0 0
  Option      "Xinerama" "off"
  Option      "AllowEmptyInput" "off"

EndSection

Section "Files"
    ModulePath  "/usr/lib/X11/modules"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/misc/"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/TTF/"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/OTF/"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/Type1/"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi/"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
    Load  "dbe"
    Load  "record"
    Load  "dri2"
    Load  "dri"
    Load  "glx"
    Load  "extmod"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option      "CoreKeyboard"
    Option      "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"

EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse0"
    Driver      "mouse"
    Option      "CorePointer"
    Option      "Protocol" "auto"
    Option      "Device" "/dev/input/mice"
    Option      "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier  "Monitor0"
    VendorName  "Monitor Vendor"
    ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "Card0"
    Driver      "vesa"
    BusID      "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device    "Card0"
    Monitor    "Monitor0"
    SubSection "Display"
          Viewport  0 0
          Depth    1
    EndSubSection
    SubSection "Display"
          Viewport  0 0
          Depth    4
    EndSubSection
    SubSection "Display"
          Viewport  0 0
          Depth    8
    EndSubSection
    SubSection "Display"
          Viewport  0 0
          Depth    15
    EndSubSection
    SubSection "Display"
          Viewport  0 0
          Depth    16
    EndSubSection
    SubSection "Display"
          Viewport  0 0
          Depth    24
    EndSubSection
EndSection

I added the Option "AllowEmptyInput" "off" entry due to this message from the Xorg.0.log:
Quote:

[ 434.808] (WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[ 434.808] (WW) Disabling Mouse0
[ 434.808] (WW) Disabling Keyboard0
The Option "Xinerama" "off" makes sure that no dual screen or twin view is activated.

I do believe the blue entry is the correct one, although your lspci output does show 2 entries. If you still have problems try changing it to BusID "PCI:0:2:1" or remove that line altogether.

Hope this helps.

druuna 04-10-2011 05:27 AM

Edit: I added the Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp" line to the keyboard Section "InputClass" section.

adamk75 04-10-2011 07:56 AM

The error from the log files is quite clear. You do not have kernel modesetting enabled. Did you build the kernel with CONFIG_DRM_I915_KMS=y ?

Adam

spiky0011 04-10-2011 09:07 AM

Hi adamk75
Quote:

Did you build the kernel with CONFIG_DRM_I915_KMS=y ?
Proberbly not I have stuck to the book and I dont remember it. In opinions which way do I go? Druuna is a great help I like all advice, All advice and direction has got me this far,

spiky0011 04-10-2011 09:29 AM

I have tried the modded xorg.conf.new still end up with the same result. Also changed the BUS:ID 0.2.0 >0:2:1


All times are GMT -5. The time now is 09:50 AM.