LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware > Linux - Embedded & Single-board computer
User Name
Password
Linux - Embedded & Single-board computer This forum is for the discussion of Linux on both embedded devices and single-board computers (such as the Raspberry Pi, BeagleBoard and PandaBoard). Discussions involving Arduino, plug computers and other micro-controller like devices are also welcome.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-27-2010, 06:07 AM   #1
amitking4ever
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2008
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
SPI delays and overhead


Details :

Dear Experts

I am using ARM board (GESBC 9260) and it is using the AT91SAM9260 processor . I am currently working on data

acquisition through SPI . I am using atmel_ spi (master controller driver ) and spidev (usermode driver ) kernel 2.6.30.

kernel Information . I used the patch at www.linux4sam.org. for creating the uImage and the drivers for the SPI are standard drivers , spidev.c(usermode driver ), atmel_spi.c (mastercontroller driver) and spi.c.



All is working fine but there is this problem of delay between chip select deactivates and activates again is around :
a) for ioctl calls : around 100 microseconds

b) for read /write functions call - around 150-200 microseconds and a variable delay



I understood that the SPI chip select is being handled by the GPIO pins but still the GPIO's are targetting specific chip select pins only. What I am totally unable to understand what is causing this much of delay. (The master clock is taking only 15 microseconds to generate 64 clocks )and then chip select becomes high and remains high for around 100 microseconds . I wonder what is the processor doing ?? I would request you experts to look into the matter and please advice accordingly....

Thanks Amit
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Communication with SPI driver Mactub Linux - Software 2 03-16-2010 02:17 AM
Not able to make node for SPI makphy Linux - Newbie 5 11-04-2009 04:38 PM
Linux SPI Framework ananth86coolguy Linux - Newbie 2 09-22-2009 03:07 AM
SPI interface with AT91SAM9261 sunr2007 Linux - Embedded & Single-board computer 0 08-03-2009 03:43 AM
Ipsec error: SPI piggyj Linux - Security 0 11-09-2006 10:34 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:37 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration