LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Desktop
User Name
Password
Linux - Desktop This forum is for the discussion of all Linux Software used in a desktop context.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-21-2007, 01:54 PM   #1
killi
Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Norway
Distribution: Diff
Posts: 440

Rep: Reputation: 30
Console "out of range" for monitor after starting X


Hi

I am currently setting up a gentoo server but ive encountered a problem, when setting up the apropriate drivers for my gfx card
and starting X, all my other consoles(tty1, tty2, etc) becomes "out of range" for my monitor.
A very wierd thing makes the console switch resolution, not even ctrl-alt-backspace(stopping the xorg server) makes the consoles appear again.
Only rebooting helps.

Anyone encountered this problem before? Or knows what error logs to check or what to change?
Xorg config file:
Code:
Section "Module"
    Load        "dbe"  	# Double buffer extension
    SubSection  "extmod"
      Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
    EndSubSection
    Load        "freetype"
    Load	"glx"
#    Load	"dri"
#    Load	"GLcore"
    Load	"dbe"
    EndSection

Section "Files"
    FontPath   "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/local/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/misc/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/Speedo/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/Type1/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/TrueType/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/freefont/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/"
#    FontPath   "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/"

EndSection

Section "ServerFlags"
EndSection

Section "InputDevice"

    Identifier	"Keyboard1"
    Driver	"kbd"
    Option "AutoRepeat" "500 30"
    Option "XkbRules"	"xorg"
    Option "XkbModel"	"pc105"
    Option "XkbLayout"	"no"

EndSection

Section "InputDevice"

    Identifier	"Mouse1"
    Driver	"mouse"
    Option "Protocol"    "IMPS/2"	# IntelliMouse PS/2
    Option "Device"      "/dev/input/mice"
    Option "ZAxisMapping"   "4 5 6 7"
    Option "Emulate3Buttons"

EndSection

Section "Monitor"

    Identifier  "C72"
    HorizSync   31.5 - 64.3
    VertRefresh 50-120
    Option	"DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier	"Ati"
    VendorName	"Unknown"
    BoardName	"Unknown"
    Driver     "fglrx"
    VideoRam    262144
EndSection

Section "Screen"
    Identifier  "Screen 1"
    Device      "Ati"
    Monitor     "C72"
    DefaultDepth 24

    Subsection "Display"
        Depth       8
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       16
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier  "Simple"
    Screen "Screen 1"
    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"

EndSection

Section "DRI"
    Mode 0666
EndSection
Killi
 
Old 08-22-2007, 07:30 AM   #2
aus9
Guru
 
Registered: Oct 2003
Posts: 5,056

Rep: Reputation: Disabled
you may need to specify modelines as per

Section "Monitor"
Identifier "monitor1"
VendorName "Plug'n Play"
ModelName "ED-780A"
HorizSync 30-86
VertRefresh 50-160

# TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
# 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630

# 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616
EndSection


you may wish to run vidtune or check your monitor specs?
 
Old 08-23-2007, 04:41 AM   #3
killi
Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Norway
Distribution: Diff
Posts: 440

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Ill check out vidtune, but it seems like the Xorg server changes the resolution of my consoles also... Ive been using linux for a long time but i have never experienced anything like this...
 
Old 10-13-2007, 12:17 AM   #4
wwnexc
Member
 
Registered: Sep 2005
Location: California
Distribution: Slackware & Debian
Posts: 264

Rep: Reputation: 30
I am having the very same problem. Xorg seems to change the resolution to something out of range for the console.

Has anybody found a solution yet?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HOWTO: Correct "Out of Range" error for LCD monitor on SuSE 10.1 boot doobie_doobie_doo Suse/Novell 3 02-06-2008 03:06 AM
Monitor displaying "Out of Range" error message. josephlig.l Slackware 5 07-02-2007 04:27 PM
LCD monitor: "out of scan range" won't load gui...how to add or configure peetkato Linux - Newbie 4 01-31-2006 06:29 AM
Why do i get an "out of range" error on my monitor when i turn on suse9.1 linux? bobby1970 Linux - Hardware 4 06-24-2005 04:25 AM
"Out-Of-Range" monitor error on 1st boot after install wingnut2292 Fedora 0 09-19-2004 12:42 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:15 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration