LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Gentoo (http://www.linuxquestions.org/questions/gentoo-87/)
-   -   Problem with XFCE4 emerge (http://www.linuxquestions.org/questions/gentoo-87/problem-with-xfce4-emerge-733886/)

diilbert 06-18-2009 07:35 AM

Problem with XFCE4 emerge
 
I am installing XFCE4 as per: http://www.gentoo.org/doc/en/xfce-config.xml

The first problem was cairo complaining about a required flag (svg), so I added it to /etc/portage/package.use (x11-libs/cairo svg).

When I try running emerge xfce4 again I get a "3 blocks" error message:

Code:

sys-libs/com_err ("sys-libs/com_err" is blocking sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.3-r1)
sys-libs/ss ("sys-libs/ss" is blocking sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.3-r1)
sys-fs/e2fsprogs-1.41 ("<sys-fs/e2fsprogs-1.41" is blocking sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.3-r1)

My details are as follows:

Code:

## emerge --info

Portage 2.1.6.13 (default/linux/x86/2008.0, gcc-4.1.2, glibc-2.6.1-r0, 2.6.29-gentoo-r5 i686)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.29-gentoo-r5-i686-Intel-R-_Celeron-R-_CPU_2.53GHz-with-glibc2.0
Timestamp of tree: Wed, 17 Jun 2009 01:45:03 +0000
app-shells/bash:    3.2_p17-r1
dev-lang/python:    2.4.4-r13, 2.5.4-r2
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
sys-apps/baselayout: 1.12.11.1
sys-apps/sandbox:    1.2.18.1-r2
sys-devel/autoconf:  2.61-r1
sys-devel/automake:  1.10.1
sys-devel/binutils:  2.18-r1
sys-devel/gcc-config: 1.4.0-r4
sys-devel/libtool:  1.5.24
virtual/os-headers:  2.6.23-r3
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="distlocks fixpackages parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
MAKEOPTS="-j2"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X acl alsa berkdb bzip2 cli cracklib crypt cups dbus dri fortran gdbm gpm hal iconv ipv6 isdnlog midi mudflap ncurses nls nptl nptlonly openmp pam pcre perl pppd python readline reflection session spl ssl startup-notification sysfs tcpd unicode x86 xorg xscreensaver zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1 emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="intel"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PORTDIR_OVERLAY

Code:

## cat /etc/portage/package.use

x11-libs/cairo svg

Code:

## cat /etc/portage/package.keywords

**Empty**

Any thoughts would be helpful. Thanks!

diilbert 06-18-2009 08:07 AM

As an impatient person, I decided to look around for an answer. I emerged e2fsprogs, which uninstalled comm_err and ss. Afterwords I tried emerging xfce4 again, with success as it is emerging right now.

d2_racing 06-18-2009 03:15 PM

Your blocker back in 2008 was really something, we had a lot of people that crashed their box with the emerge -C e2fsprogs.

Actually, if you had remove e2fsprogs without doing anything, on the next reboot, you would had a terrible crash + in bonus, your emerge would not work also, since wget was broken too.

diilbert 06-18-2009 07:02 PM

Quote:

Originally Posted by d2_racing (Post 3578740)
Your blocker back in 2008 was really something, we had a lot of people that crashed their box with the emerge -C e2fsprogs.

Actually, if you had remove e2fsprogs without doing anything, on the next reboot, you would had a terrible crash + in bonus, your emerge would not work also, since wget was broken too.

I was going to uninstall, but gave me a "required by system" message so I changed my mind. Thankfully the reinstall fixed the issue. And I will remember that for next time.

Thanks for the response.

yoyko 06-28-2009 08:32 AM

try this:

yoyko 06-28-2009 08:32 AM

http://www.odi.ch/weblog/posting.php?posting=524


All times are GMT -5. The time now is 09:24 PM.