LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Gentoo
User Name
Password
Gentoo This forum is for the discussion of Gentoo Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-01-2008, 08:02 PM   #1
pgb205
Member
 
Registered: Nov 2007
Posts: 109

Rep: Reputation: 15
Question Alsa not working on P4PE motherboard using Gentoo


followed instructions on gentoo's website to installed alsa sound.
http://www.gentoo.org/doc/en/alsa-guide.xml However the sound is still not working. Tried the mic output as some websites mentioned.
Some of the system outputs are below. All suggestions are appreciated.

lspci output is:
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)

dmesg output is:
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:1f.5 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.5[B] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.5 to 64
AC'97 0 analog subsections not ready
intel8x0_measure_ac97_clock: measured 52123 usecs
intel8x0: measured clock 211 rejected
intel8x0: clocking to 48000
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:1f.5 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.5[B] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.5 to 64
AC'97 0 analog subsections not ready
intel8x0_measure_ac97_clock: measured 52140 usecs
intel8x0: measured clock 210 rejected
intel8x0: clocking to 48000

lsmod is:
Module Size Used by
snd_seq 41936 0
snd_seq_device 6156 1 snd_seq
snd_pcm_oss 32672 0
snd_mixer_oss 13184 1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0 27548 0
snd_ac97_codec 90016 1 snd_intel8x0
snd_pcm 57608 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer 18436 2 snd_seq,snd_pcm
snd 41636 8 snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 7432 2 snd_intel8x0,snd_pcm
ac97_bus 1536 1 snd_ac97_codec
soundcore 5856 1 snd

cat /proc/asound/version:
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16rc2 (Thu Jan 31 16:40:16 2008 UTC).

cat /proc/asound/cards:
0 [I82801DBICH4 ]: ICH4 - Intel 82801DB-ICH4
Intel 82801DB-ICH4 with AD1980 at irq 17

Last edited by pgb205; 09-01-2008 at 08:06 PM.
 
Old 06-03-2009, 11:30 AM   #2
NathanZachary
Gentoo support team
 
Registered: May 2009
Posts: 21

Rep: Reputation: 17
What desktop environment or window manager are you using? Also, did you make sure that you have enabled the appropriate Intel codec inside of your kernel? What options do you see when you run alsamixer?
 
Old 06-03-2009, 12:52 PM   #3
i92guboj
Gentoo support team
 
Registered: May 2008
Location: Lucena, Córdoba (Spain)
Distribution: Gentoo
Posts: 4,036

Rep: Reputation: 372Reputation: 372Reputation: 372Reputation: 372
Try alsamixer, if it runs your card is being handled correctly. Look that the relevant channels are not zeroed or muted.

What did you try and what doesn't work? Does "play" from command line work?
 
Old 06-03-2009, 02:13 PM   #4
NeddySeagoon
Gentoo support team
 
Registered: May 2009
Location: 56N 3W
Distribution: Gentoo
Posts: 178

Rep: Reputation: 40
pgb205,

Your lsmod looks good. Run alsamixer and unmute only Master and PCM, set their sliders to about 70% and test.
 
  


Reply

Tags
alsa, gentoo, sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't get spdif working with ALSA and FC6 on ECS L4S5MG/651+ motherboard engineman Linux - Hardware 7 01-23-2008 01:48 PM
KDE Soundserver not starting in Gentoo - ALSA seems to be working though lostlyre Linux - Software 5 09-07-2005 04:44 PM
Installing ALSA Drivers on RH9 for Asus P4PE-X on-board sound tkorstanje Red Hat 4 08-20-2004 03:27 AM
P4PE motherboard LAN Driver installtion nader_hos Linux - Networking 3 03-08-2004 09:37 PM
Asus p4pe Motherboard with RAID 0 Marcske Linux - Hardware 0 06-17-2003 01:16 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:20 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration