LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Gentoo (http://www.linuxquestions.org/questions/gentoo-87/)
-   -   [SOLVED] Monitor blanks out when accessing Display Properties in KDE (http://www.linuxquestions.org/questions/gentoo-87/%5Bsolved%5D-monitor-blanks-out-when-accessing-display-properties-in-kde-765939/)

rrrssssss 11-01-2009 05:55 AM

[SOLVED] Monitor blanks out when accessing Display Properties in KDE
 
Hello Gentoo forum,

I am running Gentoo and KDE 4.3.1 and using the latest Nvidia display driver which was downloaded directly from Nvidia's web site.

Everything boots up fine and KDE starts with no problem with the proper display resolution.

But everytime I click on System Settings - Display Settings - Size and Orientation, my monitor blanks and the monitor gives a message saying the monitor is out of range. I can not kill X so I am forced to give the computer a cold reboot. I can access the Nvidia control panel with no problem. If I enter KDE as a root user, the problem goes away.

Below is a copy of my xorg.conf:

Code:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Tue Oct 20 21:00:15 PDT 2009

Section "ServerLayout"
    Identifier    "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
    ModulePath      "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
    Load          "extmod"
    Load          "dri2"
    Load          "record"
    Load          "dbe"
    Load          "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Keyboard0"
    Driver        "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Mouse0"
    Driver        "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Monitor0"
    VendorName    "Monitor Vendor"
    ModelName      "Monitor Model"
  HorizSync      30.0 - 83.0
  VertRefresh    56.0 - 75.0
EndSection

Section "Device"

        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option    "SWcursor"                  # [<bool>]
        #Option    "HWcursor"                  # [<bool>]
        #Option    "NoAccel"                    # [<bool>]
        #Option    "ShadowFB"                  # [<bool>]
        #Option    "UseFBDev"                  # [<bool>]
        #Option    "Rotate"                    # [<str>]
        #Option    "VideoKey"                  # <i>
        #Option    "FlatPanel"                  # [<bool>]
        #Option    "FPDither"                  # [<bool>]
        #Option    "CrtcNumber"                # <i>
        #Option    "FPScale"                    # [<bool>]
        #Option    "FPTweak"                    # <i>
        #Option    "DualHead"                  # [<bool>]
    Identifier    "Card0"
    Driver        "nvidia"
    VendorName    "unknown"
    BoardName      "unknown"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Screen0"
    Device        "Card0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection    "Display"
        Viewport    0 0
        Depth      1
    EndSubSection
    SubSection    "Display"
        Viewport    0 0
        Depth      4
    EndSubSection
    SubSection    "Display"
        Viewport    0 0
        Depth      8
    EndSubSection
    SubSection    "Display"
        Viewport    0 0
        Depth      15
    EndSubSection
    SubSection    "Display"
        Viewport    0 0
        Depth      16
    EndSubSection
    SubSection    "Display"
        Viewport    0 0
        Depth      24
    EndSubSection
EndSection

I would be greatful if you can help me correct this issue.

All the best,

Roy

rrrssssss 11-01-2009 12:19 PM

Hello again Gentoo forum,

I am happy to announce I solved my problem by editing one of the hidden files called .kde4 then I navigated to the the share folder, then the config folder, then the krandrc file. That file had my monitor resolution too low and the refresh rate too high.

I got the correct information by copying the krandrc file while I was booted up in KDE as root since I did not have the problem in root.

I also think the reason the information was wrong was because when I first installed KDE I used a generic vesa driver and the information in the krandrc file was probably from that vesa driver. So when I installed the Nvidia driver, the information remained the same in the krandrc file, causing the problem.

Roy


All times are GMT -5. The time now is 01:27 PM.