LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Fedora - Installation (http://www.linuxquestions.org/questions/fedora-installation-39/)
-   -   Fedora 13 Won't Install on Compaq Presario SR1010NX Desktop (http://www.linuxquestions.org/questions/fedora-installation-39/fedora-13-wont-install-on-compaq-presario-sr1010nx-desktop-816497/)

jkw109 06-26-2010 07:36 AM

Fedora 13 Won't Install on Compaq Presario SR1010NX Desktop
 
I am trying to install Fedora 13 on a 6-year-old Compaq Presario SR1010NX desktop (which runs Fedora 9 just fine) by booting first from a live USB stick. Here's what happens:

1. I insert the live Fedora 13 USB stick.
2. I reboot the PC.
3. The Grub screen appears, and I add "acpi=off" to the linux boot line. (Linux won't run on my machine without this line.)
4. I press Enter to begin the boot.
5. The boot gets as far as the following line:

Starting abrt daemon: [OK]

Then the letters on the screen flash a few times and the boot hangs there with no error messages given.

I've tried countless permutations of boot options such as xdriver=vesa nomodeset and noprobe. Booting in interactive mode does not give any further information. The machine boots fine into single-user mode and runlevel 3, but I can't get it into runlevel 5. Please help.

Here's my hardware:

- CPU: 2.7 MHz Celeron
- RAM: 512 MB
- BIOS: Phoenix AwardBIOS rev. 3.09 03/25/2004
- Motherboard: MSI MX-6577 M-ATX Rev. 3.1
- Display adapter: integrated Intel 82845G/GL/GE/PE/GV
- IDE controller: Intel 82801DB Ultra ATA Storage Controller-24CB
- Hard disk: ST340015A
- CD drive: Samsung CD-R/RW SW-252S
- Monitor: Dell 1503FP analog LCD
- Network adapter: Realtek RTL8139/810x
- Audio: integrated Realtek AC'97

The entire disk is currently filled up with Fedora 9. There is no dual boot with any other OS on it.

smoker 06-26-2010 08:12 AM

What happens when you try to startx in run level 3 ?

Is rhgb in your kernel options ? If so try removing it.

jkw109 06-26-2010 07:28 PM

startx returns "fatal server error: no screens found."

Removing rhgb makes no difference.

smoker 06-27-2010 02:27 AM

It might help to read this thread.
http://www.linuxquestions.org/questi...ith-it-802465/

Basically create an xorg.conf file to override default settings.

jkw109 07-05-2010 09:42 PM

I "solved" the problem by creating an /etc/X11/xorg.conf with the following lines:

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "vesa"
EndSection

but this is a very unsatisfactory solution. Fedora 13 should boot just fine into graphical mode without an xorg.conf. The X server should detect my graphics controller, which it does, and load the intel driver properly. Here are the contents of my /var/log/Xorg.0.log before creating an xorg.conf. Note the three errors "(EE)" near the bottom. What can I try next? I want the nice sharp screen back I had under Fedora 9, not this blurry "unknown" monitor with no configurable options. And, yes, I've tried:
1. nomodeset in grub.conf
2. rebuilding the intel driver
3. countless modeline options in xorg.conf

============== contents of Xorg.0.log when there is no xorg.conf ==================

[ 53.399]
X.Org X Server 1.8.0
Release Date: 2010-04-02
[ 53.399] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 53.399] Build Operating System: x86-05 2.6.18-194.3.1.el5
[ 53.400] Current Operating System: Linux desktop1 2.6.33.5-124.fc13.i686 #1 SMP Fri Jun 11 09:48:40 UTC 2010 i686
[ 53.402] Kernel command line: ro root=/dev/mapper/vg_desktop1-lv_root rd_LVM_LV=vg_desktop1/lv_root rd_LVM_LV=vg_desktop1/lv_swap rd_NO_LUKS rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=us acpi=off rhgb quiet 3
[ 53.402] Build Date: 18 June 2010 05:33:58AM
[ 53.402] Build ID: xorg-x11-server 1.8.0-17.fc13
[ 53.403] Current version of pixman: 0.18.0
[ 53.403] Before reporting problems, check http://bodhi.fedoraproject.org/
to make sure that you have the latest version.
[ 53.403] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 53.405] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jul 5 21:56:17 2010
[ 53.426] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[ 53.426] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 53.427] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 53.428] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 53.428] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 53.428] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 53.428] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 53.428] (==) Automatically adding devices
[ 53.428] (==) Automatically enabling devices
[ 53.431] (==) FontPath set to:
catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
built-ins
[ 53.431] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 53.431] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 53.431] (II)
***************************************************************
***************************************************************
** Fedora switched to udev-based device detection with **
** xorg-x11-server-1.7.99.901-1. Custom HAL configuration **
** stored in /etc/hal/fdi/policy will not be seen by this **
** server version. If you have such configuration you will **
** need to update it to the new format. **
** For more information, see the Fedora wiki page **
** https://fedoraproject.org/wiki/Input..._configuration **
***************************************************************
***************************************************************
[ 53.431] (II) Loader magic: 0x82215a0
[ 53.431] (II) Module ABI versions:
[ 53.431] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 53.431] X.Org Video Driver: 7.0
[ 53.431] X.Org XInput driver : 9.0
[ 53.431] X.Org Server Extension : 3.0
[ 53.453] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:2562:1462:5778 Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device rev 3, Mem @ 0xe0000000/134217728, 0xee000000/524288, BIOS @ 0x????????/131072
[ 53.454] (II) Open APM successful
[ 53.454] (II) LoadModule: "extmod"
[ 53.484] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[ 53.485] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.486] compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
[ 53.486] Module class: X.Org Server Extension
[ 53.486] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[ 53.486] (II) Loading extension SELinux
[ 53.486] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 53.486] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[ 53.486] (II) Loading extension XFree86-DGA
[ 53.486] (II) Loading extension DPMS
[ 53.486] (II) Loading extension XVideo
[ 53.486] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[ 53.486] (II) Loading extension X-Resource
[ 53.486] (II) LoadModule: "dbe"
[ 53.487] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[ 53.488] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.488] compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
[ 53.488] Module class: X.Org Server Extension
[ 53.488] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[ 53.488] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[ 53.488] (II) LoadModule: "glx"
[ 53.489] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 53.490] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.490] compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
[ 53.490] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[ 53.490] (==) AIGLX enabled
[ 53.490] (II) Loading extension GLX
[ 53.491] (II) LoadModule: "record"
[ 53.492] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[ 53.492] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.492] compiled for 1.8.0, module version = 1.13.0
[ 53.492] Module class: X.Org Server Extension
[ 53.492] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[ 53.492] (II) Loading extension RECORD
[ 53.492] (II) LoadModule: "dri"
[ 53.493] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[ 53.494] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.495] compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
[ 53.495] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[ 53.495] (II) Loading extension XFree86-DRI
[ 53.495] (II) LoadModule: "dri2"
[ 53.496] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[ 53.496] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.497] compiled for 1.8.0, module version = 1.2.0
[ 53.497] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[ 53.497] (II) Loading extension DRI2
[ 53.497] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[ 53.497] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 1
[ 53.497] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[ 53.497] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 53.497] (II) LoadModule: "intel"
[ 53.498] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 53.499] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.499] compiled for 1.8.0, module version = 2.11.0
[ 53.499] Module class: X.Org Video Driver
[ 53.499] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[ 53.499] (II) LoadModule: "vesa"
[ 53.500] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[ 53.501] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.501] compiled for 1.8.0, module version = 2.3.0
[ 53.501] Module class: X.Org Video Driver
[ 53.501] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[ 53.501] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 53.502] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[ 53.502] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.502] compiled for 1.7.99.3, module version = 0.4.1
[ 53.502] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[ 53.503] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G,
E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, Clarkdale, Arrandale
[ 53.504] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[ 53.504] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[ 53.504] (--) using VT number 7

[ 53.581] (II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0
[ 53.581] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[ 53.581] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 53.581] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 53.581] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 53.581] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so
[ 53.597] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.597] compiled for 1.8.0, module version = 0.0.2
[ 53.597] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[ 53.597] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[ 53.759] (EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
[ 53.759] (II) UnloadModule: "intel"
[ 53.759] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[ 53.759]
Fatal server error:
[ 53.759] no screens found
[ 53.760]
Please consult the Fedora Project support
at http://bodhi.fedoraproject.org/
for help.
[ 53.760] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 53.760]


All times are GMT -5. The time now is 11:22 PM.